Dabbagam 1000 frågor

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 5

37
5
SaraDolk:

LeopardGecko_13 skrev:

Använd inte värmesten. De kan lägga sig på den, och de känner inte att de bränner sig så det kan sluta med allvarliga skador. Jag använde en värmematta och en ganska stark värmelampa med termostat till solplatsen, minns inte vilket märke. Matade de med en frömix som fanns som lösvikt i djuräffären, färska grönsaker och frukt. Satte kalcium på grönsakerna varje dag och multivitamin ca 1 gång i veckan. Nu var det ganska länge sen jag hade dabbagam men skrev upp det jag kommer ihåg :)

Vad inehöll frömixen för typer av frön? och vad för grönsaker/frukt?

Ingen värmesten altså,, var placerar du värmemattan? under bottenunderlaget eller under terrarieglaset?


Medlem i SHF
28
4
Poffen:
SaraDolk skrev:

Ja du, många frågor :P Behöver dom värmematta/värmesten/nattlampa om dim har HID belysning och T5 rör dagtid? eller ska man låta temeraturen sjunka till ca 20 grader i hela terrariet?

 

Vad för mineraler/vitaminer ger du och hur mycket? Och vad matar du dom med för övrigt?

Har ju läst en hel del. Men känner att ju mer erfarenheter jag kan samla ju bättre är de. Både för mej och framför allt för lilla ödlan. 
terrariet är 125x60x60


Jag använder personligen inga värmestenar eller mattor, eller nattlampa för den delen, Jag har fyllt mina terrarier med en del stenar här o var som håller sig varma ett par timmar efter sollampan slocknar.

När de kommer till HID har jag personligen ingen erfarenhet än av de, har tankar på att testa i ett terrarium för o se om de blir någon skillnad på just mina djur, läste en tråd snabbt om de och blev lite nyfiken på de hur som, www.terrariedjur.se/forum/thread/7420.
Jag använder inga lysrör i mina terrarier och har fått bra resultat med mina djur. Vi använder compact tops från exo terra med matchande UVB lampor och Natural lightlampor i dom. 

När de kommer till mineraler och calcium jlr vi med exo terras multivitamin och calcium, har fått bra resultat på både våra dabbar och skäggisar. Skär/klipper iordning deras sallad och sen "dustar" jag lite över salladen och blandar om, lägger in i deras matskålar och sen med en liten blomspruta så duschar jag salladen med 2-3 tryck så jag vet att dom får i sig vatten.

Våra djur får blandade sallader året om, försöker mixa in allt möjligt, Paprika emellanåt, squash älskar dom, olika sorters blomblad, Maskrosor och maskrosblad älskar dom, rosenblad är också en riktig hit. Linser har dom lite fri tillgång på, står alltid en lite matskål med linser hos mina och dom tar några då o då men de får absolut inte vara de enda dom äter. Jag personligen har även en liten vattenskål står inne hos mina, inget måste eller så, bara en sak jag provar med mina just nu. Bipollen kan du testa ge som godis, jag använder de lite för att försöka få mina att bli mer handtama, ena är jättehandtam och den andra börjar vänja sig med att vara ute och umgås, men finns fortfarande chans att han springer iväg utan anledning.

Ödlans välmående är de viktigaste, de är bra att läsa på mycke innan man skaffar, jag gick med i en grupp på facebook innan jag skaffade min första och pratade mycke med folk där, de är från hela världen och man kan få mycke bra info, de jobbigaste är att de är olika regler för olika länder så man får kolla upp själv vad som gäller i Sverige så att man inte åker på något eller gör något fel enligt Sveriges regler o hamnar i trubbel utifrån de.

När de kommer till bottensubstrat använder jag en blandning av Blästersand från Jula och Excavator clay. Mina gillar de och gräver runt lite här och var, vilket ger mig massa dammsugning vid dörrarna på terrariet. Terrarierna mina går i just nu är 200x60x90 (BxDxH).

Hoppas detta ger dig svar på något, jag kan mest prata utifrån mina egna erfarenheter och hur jag har gjort. De finns dom som vet mer än mig utan tvekan men jag hjälper gärna till med de jag kan =)

 


37
5
SaraDolk:

Tack så jätte mycket för att du vill dela med dej av kunnskap och erfarenhet! Vill som sagt ta del av så mycket som möjligt. 
Har du provat att torka/frysa växter ifrån sommar sässongen för att kunna utfodra med de under vinterhalvåret? Jag gillar att odla och skulle vilja prova detta. Men kan inte irekt hitta så mycket info om de.
Jag är jätte nyfiken på att prova HID lamporna. Har haft skäggisar tidigare och skulle vilja se om jde blir någon skillnad på djurens mående.
Ger u calcium/D3/multivitamin dagligen?

Ja jag försöker som sagt ta reda på si mycket som möjligt INNAN jag tar hem några djur. Vill känna att jag har läget under kontroll och allt färdigt innan våran nya familjemedlem flyttar in. Kommer att börja sätta iordning terrariet (som jag hoppas är stort nog) i nästa vecka. Sen kommer ödlan i slutet av December.

Jag har tänkt att jag ska lyckas bygga någon form av plattå på ena sidan där jag kan ha mer/djupare bottenmaterial så att den kan hräva ordentliga hålor. Och sen lite mer sten o grejer på andra sian och vid solplattsen. Samt lite grenar och större stenar att klättra på. Va tror du om de? ^^


Medlem i SHF
28
4
Poffen:
De va så lite, Jag själv har ju som mål att äga ett par av alla underarter av Dabbagam, så jag har mycke o göra framöver men de gäller även att jag har platsen xD

Nej jag har inte provat de men de är något vi pratat om, mest plocka maskrosor och frysa in o sen ta fram då de är både billigt och de är något dom älskar. Jag vet inte om de är så många som har gjort de då man inte hör så mycke om de men frysta grönsaker innehåller ju ändå mycke näring jämfört med sallad som varit på resande fot en längre tid innan de kommer till säg sverige.

Vi ger de varannan dag, både calcium och multivitamin, sen håller vi koll på hur våra djur äter också, man ger dom mat o sen går förbi lite då o då o ser om dom äter eller om dom har ätit för att försöka hålla lite koll så dom få i sig maten men de är aldrig några problem men den vanan sitter i =)

Ju mer man vet om djuren innan man tar hem dom desto bättre, jag läste böcker, artiklar pratade med folk på Facebook som äger dom och även lite folk här på Terrariedjur och sen pratade jag med HerpersChoice i Uppsala där jag köpte min första för att ha pratat med någon öga mot öga som har erfarenhet, de hjälper en del tyckte jag iaf. 

När de kommer till Terrariet är de väl i minsta laget skulle jag tro beroende på vart man kollar vad minsta tillåtna måtten är, skaffar du fler sen så så får du köpa större om dom ska gå tillsammans =) 

De låter som en bra idé tycker jag, just för stunden står mina terrarier någorlunda tomma på inredning, ska flytta om lite drygt 4 veckor så håller på o förbereda allt för en enklare och smidigare flytt och så att terrarierna kan sättas upp så fort som möjligt, Ska även bygga flera nya terrarier med måtten 150x60x70 eller 200x60x70, beror på väggen där dom ska vara, är den över 4 meter så blir de 200 långa annars blir dom 150. De kostar ju lite att fixa inredning och och få de som man vill och göra de så bra för djuren som möjligt. Tips är ju att testa dig fram lite efter du fått hem den också, börja med lite mer inredning och ställen den kan gömma sig, sen när du städar nån gång kan du testa ta ut något för o se hur den reagerar på om de saknas en del, inte för att bråka eller vara elak mot ödlan men för att försöka lära dig lite vad den gillar.

Hur kom de sig att du valde just Nigriventris eller Flavoflasciata? Bara nyfiken =)

42
14
Terty55:
Undrar jag också lite. Speciellt för mig som älskar geyri och ornata haha (bästa underarterna ju :))

Medlem i SHF
28
4
Poffen:
Bäst o Bäst är väl upp till var och en ändå =P Själv är jag mest intresserad av Thomasi och Aegyptia :P mest för storleken på den senare iaf :P

56
24
LeopardGecko_13:
SaraDolk skrev:

Vad inehöll frömixen för typer av frön? och vad för grönsaker/frukt?

 

Ingen värmesten altså,, var placerar du värmemattan? under bottenunderlaget eller under terrarieglaset?


Man lägger värmemattan under glaset, dock så skulle jag inte rekommendera mattor till dabbagamer då de gillar att sola och de verkade uppskatta värmelamporna mer. Bytte från värmematta till endast lampor senare.
Du kan googla mat som dabbagamer kan/inte kan äta, så kommer det upp många listor. Men minns att de älskade squash, maskrosor, maskrosblad och vattenmelon. Gav de bara frukt som "godis" då och då. Minns att det var små frön, tror det var någon fågelmix egentligen men den funkade väldigt bra till dabbagamer. 

37
5
SaraDolk:

Terty55 skrev:
Undrar jag också lite. Speciellt för mig som älskar geyri och ornata haha (bästa underarterna ju :))

Jaa du, dels för att jag hittade en uppfödare relativt nära som hade dessa 2 varianterna. sen tycker jag dom är vackra. Thomasi är ju inte en av mina favoriter :') tycker dom ser skit konstiga ut xD

Men vad skilljer sej mellan de olika underarterna och varför har ni valt just de ni har valt? 

Ja jag har läst massor om foder också. Hittade någon länk med info om att just frysa in grönsaker, där dom skrev att om man gör de så måste man tillsätta öljäst när man tinar upp de för at under upptiningen så förlorar växten E-vitamin (tror jag de va)

Har ni alltid fri tillgång på frön o sen erbjuder sallad typ en gång om dagen? eller hur går ni till väga när ni utfodrar?


Medlem i SHF
28
4
Poffen:
Jag gillar thomasi för dels deras färger och sen för att den lilla "boll" svansen gör att ödlan ser annorlunda ut och de gillar jag =) Jag vill ju som sagt ha alla och de är svårt att ha bara 1 favorit men Aegyptia är enligt mig den jag vill ha mest =)

504
396
Crippa:
Att jämföra Exo-terras belysning med HID går inte. Både ljus och värme är bättre i HID och är ett bättre val om man ska hålla Dabbagamer som behöver mycket ljus samt värme. Så mitt tips är att du kollar efter HID paket på skoldpaddsgrejer.se, Exoterras belysning är rent skräp!
Logga in för att posta i forumet
Sida av 5
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild