Tidningspapper som bottenmaterial borde förbjudas!

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 4

197
14
SibiriskTiger:

Jag har skrivit till en lokal tidning angående detta och ställt frågan vad trycksvärta innehåller osv... Jag har dock inte fått något svar ännu.

MEN, det vi all vet är att trycksvärta släpper ifrån tidningspapper och fastnar då på djuret, precis som det gör på oss när man bläddrar i en tidning. Jag tycker inte att det är så roligt att få trycksvärtan på mina fingrar och därför vill jag heller inte att mina djur ofrivilligt ska behöva ha det på sin kropp heller. Trycksvärta är konstgjort framställt och är dessutom "upplösningsbart". Det finns en anledning till att man sorterar bort tidning från kartong när man återvinner också. Trycksvärtan kallas också för Carbon Black och framställs av kimrök.

 

Jag har hittat 2 säkerhetsdatablad över produkter där Carbon Black används:

 

Se punkt 2. Hälsoskadliga ämnen i denna länk

www.rkv.se/doc/Artline_28040001.pdf

 

Se punkt 2. Farliga ämnen, effekter och symptom i denna länk

my.videojet.com/videojet/distributors/documents/support/MSDS/Swedish__SE_/VTI_EU_SDS_g001/M501.g01ug001a.pdf

 

 

 

 


269
60
Jonas:

vet bara när man jobba med tidningarna på pressarna så fick man tvätta händerna då och då för dom börja klia. samt att man blev duktigt svart om händerna:)


142
5
JulefridHosOnkel:

Nu har jag inte läst igenom hela tråden... men jag gillar inte heller tidningspapper. Om inte annat ser det även deprimerande ut, men snarlika grejer är väl bra ibland. Har man t.ex en liten Morelia viridis som ändå hänger på en gren hela tiden, kan det ju vara bra med kanske pappershanddukar eller så. Det lär ju inte vara lätt att städa efter en orm på några månader om man använder mer naturtroget underlag, och får skiten ligga där obemärkt lär det inte unna ormen i längden direkt. Så ja, tycker väl att det finns en del undantag, men man kan väl dra tummen ur arsl*t och fixa något som är bättre än just tidningspapper... 


295
270
barkskog:

En artikel: Understanding Vivarium Substrates

www.tortoisetrust.org/articles/substrates.html

Visserligen mest om sköldpaddor men mycket gäller nog för ödlor också. 


197
14
SibiriskTiger:

Barkskog: Mycket intressant artikel! Tack för att du dela med dig av den! 

För er som kanske inte vill läsa hela artikeln så kan jag dela med mig att det som stod i den länken som gäller just tidningspapper/hushållspapper var följande:

Newspaper or paper towels

Fails to provide any microclimate opportunities whatever. Flammable – use with care near heat sources. Several fires have resulted from paper substrates that have been ignited by heating devices or basking laps. Use with extreme care.



Logga in för att posta i forumet
Sida av 4
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild