Jag vill skaffa en kungspyton

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 6

36
3
MR_Orm:
Annlema, tänkte på det, me  på listan vara alla aå låååååångt bort

36
3
MR_Orm:
Men om nån bor nära Uppsala så kanske jag kan få lite info :)

352
269
Animallover_1984:
Hej!

1) Kan du inte ha den hos din mamma? Får intrycket att din mamma är ok med att köpa en orm (eftersom du bara skriver om att övertala din pappa) så varför måste din pappa vara inblandad i köpet, om dina föräldrar är skilda? Ormen bör inte flyttas mellan dina föräldrar (t.e.x om du bor hos din pappa ibland och mamma ibland) utan mår bäst av att få bo på en plats och stanna i sitt terrarie. Att flyttas osv. är ofta väldigt stressande för reptiler och man bör därför endast göra det om det verkligen är nödvändigt. Många reptiler (inte bara ormar) och även amfibier (dvs. grodor osv.) kan sluta äta m.m. om de stressas ex. i samband med en flytt så det bör inte göras regelbundet, utan endast i nödfall. 

2) Du behöver inte städa varje dag, men som alla djur så behöver de få friskt vatten osv. 

3) Reptiler är inte keldjur. Reptiler ska hanteras så lite som möjligt. Man ska/bör hantera reptiler så pass att de inte blir superstressade om man t.ex. måste göra en hälsokoll, ta de till en veterinär eller dylikt, men de mår bäst av att få stanna i sitt terrarium. Reptiler (dit ormar ju hör) är "tittdjur" dvs. de är ungefär som fiskar, man kelar inte med akvariefiskar och ska inte göra de med reptiler heller. Handtam betyder att den går att hantera, den visar antagligen inte aggressivitet, blir inte uppstressad vid hantering osv. det betyder dock inte att den ska kelas med eller lekas med. 

3) (den andra 3:an, står 3 två gånger) Vet ej. Har ingen orm så har inte den erfarenheten. 

4) Inte tillräckligt insatt i vilket substrat/bottenmaterial som fungerar bäst för en KP, så det får någon annan svara på. Antar att du menar en "fuktgrotta"? Det är ett gömställe med fuktigt material där ormen (eller ödlan eller vad det nu handlar om) kan krypa in och få hjälp med att ömsa sitt skinn. Utan tillräckligt med fukt så kan det bli problem för djuret att ömsa och gammalt skinn kan sitta kvar, vilket kan leda till diverse olika problem.


Om jag har förstått det rätt så är morpher (om man förenklar det rejält) olika färger och mönster (man kan dock krångla till det hur mycket som helst om man går in på genetiken). Olika morpher kan ibland t.ex. påverka hälsan hos djuret (finns t.ex. sjukdomar som förekommer oftare inom vissa morpher) - vet dock inte hur det ser ut hos just KP (det jag läst om olika problem med vissa morpher har handlat om leopardgeckos). 


Ett tips till dig (om du inte redan läst det) är att kolla in detta: www.terrariedjur.se/caresheet/snakes/p_regius


Några saker att fundera över: 

- De lever länge! Viktigt att tänka både en och två gånger på om man är villig att ha hand om djuret hela levnadstiden. Extra viktigt att tänka efter före när det kommer till långlivade djur som reptiler och fåglar t.ex. 

- De ska inte kelas med, de är djur att titta på. Vill du ha ett djur att kela med så är reptiler inte rätt val. Finns det risk att du tröttnar på ett djur du inte kan kela och leka med?

- Hur intresserad är din mamma? Får intrycket att du är väldigt ung (rätta mig om jag har fel) och då hamnar ansvaret för skötseln osv. i huvudsak på din mamma, så det är viktigt att hon är ormintresserad och villig att lägga tid och pengar på ormen. Om intresset inte finns från hennes sida så är det bättre att du väntar med att skaffa orm, tills det att du till 100% kan ta hand om den själv (inklusive alla kostnader osv.). Detta för att det inte ska bli problem ex. om ormen behöver tas till veterinären. Läst för många inlägg från ledsna barn/ungdomar vars föräldrar vägrar ta djuret till veterinären vid behov eller som vägrar skaffa nödvändig utrustning för att djuret i fråga ska trivas och må bra. Dessutom kryllar ex. Blocket av annonser med djur som säljes för att barnet/barnen tröttnat och föräldrarna själva saknar intresset att sköta om djuret/djuren. 


Mvh/Animallover_1984

36
3
MR_Orm:
Min mamma har 3 katter, så hon tror att ormen skulle bli lite stressad eller att katterna blir rädda :)

36
3
MR_Orm:
Tack för all hjälp. Behöver kanske mer hjälp i framtiden, och skicka i tråden om ni ev säljer kungspyton (inga garantier på köp) helst normal/utan några konstiga färger XD inga fel på dom men jag tycker dom normala är gulligast

Mvh Folke!

Administratör
Medlem i SHF
273
291
SvitjodsReptiler:
MR_Orm skrev:
Min mamma har 3 katter, så hon tror att ormen skulle bli lite stressad eller att katterna blir rädda :)

Jag kan säga så här , jag har en del kungspyton men jag har även två katter. Mina katter är mest nyfikna på att det rör sig i terrariet och ormarna bryr sig inte ett dugg om katterna sätter sig framför terrariet.

36
3
MR_Orm:
Ja, men om mamma säger så...

36
3
MR_Orm:

388
460
australis66:
MR_Orm skrev:
Jag vill skaffa en orm men har frågor om hur jag ska göra, har sett att andra har gjort liknande trådar, men tänker se det ur mitt perspektiv hur JAG borde tänka mer personligt

Frågorna är följande:
1. Hur ska jag kunna övertala min pappa om att skaffa orm? Mina föräldrar är skilda och min mamma har ingen lust att övertala om det. Min pappa berättar inte heller varför vi inte ska ha en. Kan det vara ormfobi? 
2. Hur mycket tid kan jag behöva lägga ner varje dag och vecka? Behöver man arbeta dagligen med städning?
3. Hur mycket kan man hålla på med en orm? Har hört att dom kan bli stressade och på annonsen står det "handtam, lugn kungspyton", tror ni att det betyder att man kan kela med den mycket?
3. Hur många och hur ofta bör man mata en fullvuxen kungspyton?
4. Vilket "underlägg" bör man ha på terrariet, och vad menas med sånt där "fuktrum" eller vad det heter?

Hoppas jag får bra svar och var snäll och svara tydligt 
Mvh /Folke



Börja med att läs detta skötselrådet www.terrariedjur.se/caresheet/snakes/p_regius

36
3
MR_Orm:
Min mamma sa nyss "vi har ju ovanligt små katter (faktiskt en som väger 600 gramm!) Ormen kanske tar katterna som mat pga storleken." Vet inte riktigt om ormar gillar att äta katter men min mamma brukar ha rätt...
Logga in för att posta i forumet
Sida av 6
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild