Frågor om foder och skötsel mm för foderdjur

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 3

352
269
Animallover_1984:
Hej!

Har tidigare läst att man kan mata dubia med höns/kycklingfoder. Är det bra? Vilken typ av höns/kycklingfoder i så fall (sett varianter med hel säd osv. men antar att det ska vara mer finfördelat…så vad letar jag efter mer specifikt, länka gärna till något bra)? Kan även andra foderdjur som t.ex. zophobas, mjölmaskar, daggmaskar och syrsor osv. också matas med det eller finns det något annat bra man kan ge? Brukar köpa olika specialtillverkade insektsfoder, men tänkte om det finns billigare (= större förpackningar) med likvärdiga alternativ som man kan variera/blanda ut med.  

Vad är det bästa "bottenmaterialet" att hålla zophobas i? Ska det vara torrt eller lite fuktigt? Mina ser ofta lite små "trötta" ut, så tänkte om jag gör fel på något vis. Köper hittills bara runt 10 st i taget (svindyrt från zoobutiken) men funderar på om det kan vara värt att köpa flera (billigare online) alternativt t.o.m. börja odla...men då vill jag ju inte att de ska vara "trötta"...inte kul om en massa skulle dö liksom. Har haft de torrt med insektsfoder och havregryn samt torrt med torv/kokosmull och havregryn/insektsfoder. Prövat med lite fukt vid ett tillfälle men fick då problem med mögel...De får frukt/grönt samt vattenkristaller också. De brukar vara liksom "slöa/slappa"…vid liv alltså...men inte så intressanta för grodan?? Hur stor låda bör man ha till dessa om man vill odla osv. Just nu har jag bara en liten låda (ca 21x17x15 cm, smartstore nr 3). Bästa sättet att odla dessa? Jag vet att man ska separera larverna (en och en) så att de ska utvecklas till skalbaggar m.m. men tänkte mer på hur man håller skalbaggarna på bästa sätt; och om man ska ha separata lådor för själva larverna sedan, eller om det räcker med en låda för alla som när man odlar dubia? Behövs extra värme eller fungerar rumstemperatur?

Funderar på att börja odla mjölmaskar (förutom zophobas) ...men orolig att de ska rymma. Hur odlar man dessa enklast, utan att riskera att de dyker upp i hela hemmet och invaderar köksskåpen...urk...? Gärna med så lite "pillande" med vidriga maskar som möjligt, haha. Sett både de som har alla i en låda och de som har de uppdelade efter ”kategorier”; skalbaggar, ägg/småmaskar och matningsbara maskar – vilken metod fungerar bäst? Har sett olika ”självsorterande/självrengörande” varianter med staplade lådor alternativt olika typer av plastbyråer med olika nät mellan ”nivåerna” osv. men då undrar jag kan inte maskarna eller skalbaggarna rymma ur en sådan anordning? Vore ju smidigt (och trevligt för mig som hatar allt vad maskar och insekter heter, haha) att slippa ”gräva runt” i lådorna, men vill ju å andra sidan inte ha rymningar heller (med de vidriga djuren överallt i lägenheten) …så vad fungerar bäst och är mest rymningssäkert? Brukar ju stå/sägas att man inte ska förvara sin ”odling” nära köket (visserligen står det ofta också att man lämpligen förvarar maskarna i kylen, för att förhindra att de blir skalbaggar…men ändå). Problemet är att mitt lilla akvarie/terrarierum ligger precis ”vägg-i-vägg” med köket, dörren leder i princip ut i köket (vid köksbordet ungefär närmare bestämt…vilket inte är så konstigt, med tanke på att det troligtvis egentligen är tänkt som skafferi). Kan jag ha maskarna där inne eller riskerar jag att de vidriga asen bestämmer sig för att flytta in i köket? Ska jag typ. placera de i hallen eller nåt i stället (vet i och för sig inte om det gör någon jätteskillnad, bor i en tvåa så är ju inte superstora avstånd vi snackar om, oavsett var jag placerar odlingen)? Hjälp!

Köper i nuläget bara ett fåtal syrsor (typ. 6-7 stycken) ibland (svindyrt från zoobutiken). Dessa är då väldigt små och får växa till sig innan grodan får äta. Ofta försvinner en del (innan de är stora nog) ...antar att de äter varandra? Har funderat på att köpa billigare online men ofta säljs de då i ex. 100-pack, antar att de flesta skulle dö då eller hur håller man syrsor ifrån att äta upp varandra? Ibland har tanken på att odla själv slagit mig (speciellt eftersom jag funderar på att skaffa fler insektsätande djur) ... men tycker det verkar krångligt och så känns det som att "nyfödda" syrsor lätt kan rymma ur allt/minsta lilla lufthål och spridas i hela lägenheten? Plus ljudet är ju inte heller så kul (satt vid ett tillfälle i vardagsrummet och undrade vad det var för jäkla irriterande gnissligt pipande jag hörde…insåg sedan att en av syrsorna jag hade då, vuxit upp och börjat spela så…ehm…fint…not, haha)?... De syrsor jag köpt är av den svarta varianten (fältsyrsor?) i fall det har någon betydelse för kannibalism, ev. odlingsmetod osv.  Ni som odlar själva, är det värt besväret? Rymmer de ofta (speciellt som småttingar)? Kanske ska fortsätta köpa (och strunta i att odla) men hur håller man många syrsor vid liv? Hur stor låda behövs (funderar på om min låda är för liten, även om jag har mycket gömställen i form av äggkartonger och toarullar)? Har i nuläget (skulle såklart fixa en större om jag köpte ex. 100 stycken) för de få jag köper en låda på ca 28x28x17 cm (Smartstore nr 12). Om jag ska kunna hålla liv i 100 stycken t.ex. hur stor låda skulle behövas då? Hur stor behållare behövs vid odling/hur många olika behållare behövs (vad jag förstått så fungar det inte så bra att ha olika storlekar på syrsor ihop)?

Funderat på om rosenbaggar kan vara något att föda upp? Svårt/lätt att ha hand om skalbaggarna? Rymningsrisk – är det ofta en enorm skalbagge flyger ut och härjar i lägenheten, haha? Näringsvärde för larverna, bra eller dåliga att ge som omväxling (stapelfödan är självklart dubia)? Vilken typ av ”behållare” fungerar bäst för dessa ”baggar” och hur stort krävs? Vad ska baggarna/larverna äta, vet frukt men tänker mer specifikt (något man inte ska mata med)? Läst att man ska ha ”vitved” blandat i bottensubstratet…men var får jag tag på det (inte så mycket träd runt i kring och de som finns står oftast nära en väg…)? Finns det någon färdig ”substratblandning/jordmix” som man kan köpa som innehåller vitved (länka gärna om ni vet någon)?

Gråsuggor: Risk för att de rymmer ur terrariet? Skillnad i skötsel för olika arter eller är det lika för alla? Skillnader mellan tropiska och kubanska? Kan man ha flera olika arter av gråsuggor i samma terrarium eller blir det problem då? Zebra och orangea osv. har jag också sett – är det någon skillnad mellan dessa olika ”fina” arter och de mer vanliga som tropiska och kubanska, förutom färgen då? Om man ska ha en odling bredvid terrariet/terrarierna (ex. i fall djuret i fråga mumsar i sig lite för många så att man kan sätta in nya) – hur stor behållare och vilken typ av behållare är bäst då? Vad matar man de med…alltså förutom ev. matrester från djuret som bor i terrariet, löv från ev. riktiga växter man har i terrariet osv. Kan man ge de grönsaker t.ex. någonting man ska undvika? Vilka löv/växter är bra mat (vågar man ens plocka mat till dom ute eller riskerar man tungmetaller i själva terrarieinvånarna då)?

Råkade ”bli av med” (de dog…när jag inte hade några terrarier under en period) mina hoppstjärtar som jag av någon anledning fick utan att behöva köpa några, inte helt 100 på var de kom ifrån men var tacksam för deras hjälp. Har tänkt att jag ska köpa in ett gäng…om de inte känner för att bara dyka upp igen, haha. Funderar på om man ska ha en ”försäkring” i form av en odling även utanför själva terrarierna för att inte lyckas ta död på alla igen och tvingas börja om från början, som jag måste nu. Vilken typ och vilken storlek på behållare skulle passa för det ändamålet? De var riktigt hjälpsamma små rackare i mitt snäckterrarium och åt av det mesta…men finns det någonting som man ska undvika att ge dessa städare?

Blev många frågor, haha. Hoppas ni orkar svara, ni behöver ju såklart inte kunna svara på allt och om alla foderdjur, men tacksam för det ni kan (och orkar) svara på. 

Nej nu förvann ju en del text...suck... fattar inte vad som hände...tryckte på att det skulle publiceras och så försvann text?? Vad hade jag skrivit...Ja just det ja, om ni har tips på skötselråd för gråsugoor och rosenbaggar så länka gärna till dessa (går bra med både svenska och engelska). Har läst massor om de olika arterna samt kollat på youtubeklipp, men vill gärna ta del av era erfarenheter och få klarhet i vissa frågor (därav alla frågorna i denna tråd). Det är ju lättast att hitta information om de vanligaste arterna (dvs. syrsor, dubia osv.) så all info om rosenbaggar/larver och gråsuggor uppskattas. 

Mvh/Animallover 1984

5099
3875
Tropfrog:
Animallover_1984 skrev:


Gråsuggor: Risk för att de rymmer ur terrariet? Skillnad i skötsel för olika arter eller är det lika för alla? Skillnader mellan tropiska och kubanska? Kan man ha flera olika arter av gråsuggor i samma terrarium eller blir det problem då? Zebra och orangea osv. har jag också sett – är det någon skillnad mellan dessa olika ”fina” arter och de mer vanliga som tropiska och kubanska, förutom färgen då? Om man ska ha en odling bredvid terrariet/terrarierna (ex. i fall djuret i fråga mumsar i sig lite för många så att man kan sätta in nya) – hur stor behållare och vilken typ av behållare är bäst då? Vad matar man de med…alltså förutom ev. matrester från djuret som bor i terrariet, löv från ev. riktiga växter man har i terrariet osv. Kan man ge de grönsaker t.ex. någonting man ska undvika? Vilka löv/växter är bra mat (vågar man ens plocka mat till dom ute eller riskerar man tungmetaller i själva terrarieinvånarna då)?



Jag har inte sett några rymmningar av gråsuggor alls. Om de mot förmodan ändå skulle rymma så finns det inte en chans i världen att de skulle överleva och föröka sig i ett normalstädat hem med normal luftfuktighet.


Alla gråsuggor sköts på ungefär liknande sätt, det som kan skilja är hur fuktigt de vill ha det, där för man prova sig fram. De tropiska gillar att gräva ner sig i riktigt fuktig jord så där kan man dra på rejält. De kubanska gillar lite torrare och gräver inte ner sig lika mycket. Jag har dem i en blandning av orkidebark, kokosfibrer och spagnum. De föredrar att sitta under gömslen, jag använder några bitar korkbark. Sprejar bara ena sidan så att de kan välja fuktighetsnivå själv.

Mina behållare för båda är godislådor från lösgodisaffären ca 2 liter? De kubanska går mycket bra i kulturen, men går åt mer i terrariet. De tropiska går mycket bättre i terrariet än i kulturen, varför vet jag inte. Men eftersom de lever nere i botten så blir de sällan mat. Jag skulle säga att de kubanska är främst mat och de tropiska är främst renhållare. Jag matar i terrariet med fiskfoder och i kulturerna fiskfoder och varierade grönsaker. Torkade magnolialöv från egen trädgård finns på båda ställena.

Animallover_1984 skrev:


Råkade ”bli av med” (de dog…när jag inte hade några terrarier under en period) mina hoppstjärtar som jag av någon anledning fick utan att behöva köpa några, inte helt 100 på var de kom ifrån men var tacksam för deras hjälp. Har tänkt att jag ska köpa in ett gäng…om de inte känner för att bara dyka upp igen, haha. Funderar på om man ska ha en ”försäkring” i form av en odling även utanför själva terrarierna för att inte lyckas ta död på alla igen och tvingas börja om från början, som jag måste nu. Vilken typ och vilken storlek på behållare skulle passa för det ändamålet? De var riktigt hjälpsamma små rackare i mitt snäckterrarium och åt av det mesta…men finns det någonting som man ska undvika att ge dessa städare?



Jo det är alltid bra att ha backup av alla städarna i terrariet. 

Jag har mina hoppstjärtar i samma typ av behållare som gråsuggorna. De går på grillkol och äter pulverjäst. Funkar mycket bra tycker jag.


MVH
Magnus

352
269
Animallover_1984:
Tropfrog: Tack för snabbt svar :-) Nyfiken på en grej du skrev om hoppstjärtarna. Du har de på grillkol? Alltså bara vanlig kol (dvs. ej brikett) då eller? Något speciellt man gör med kolen eller dumpar man bara ner det i en låda och så i med hoppsjärtarna?

5099
3875
Tropfrog:
Animallover_1984 skrev:
Tropfrog: Tack för snabbt svar :-) Nyfiken på en grej du skrev om hoppstjärtarna. Du har de på grillkol? Alltså bara vanlig kol (dvs. ej brikett) då eller? Något speciellt man gör med kolen eller dumpar man bara ner det i en låda och så i med hoppsjärtarna?


Ja, vanlig grillkol. Använd inte briketter, de är fulla med skit och håller inte ihop i fuktiga miljöer. 

Bra kol kommer oftast i alldeles för stora bitar. Så jag lägger det i en tålig tygkasse och bankar sönder det. Bitarna skall vara mellan en och två cm stora. Sen sköljer jag ur allt damm som bildats i ett durkslag. Voila, toppensubstrat för hoppstjärtar.

Mvh
Magnus 

352
269
Animallover_1984:
Tropfrog: Tack ännu en gång för svar. Ok, har aldrig tidigare hört att man kan använda kol som bottensubstrat och det låter ju onekligen lite knasigt, haha...men fungerar det så varför inte. Har definitivt lärt mig något nytt (vilket ju alltid är roligt, så tack för det) och kanske testar "kolsubstrat" sen när jag ska sätta i gång min odling. 

5099
3875
Tropfrog:
Detta är den första träffen jag får när jag söker på "odla hoppstjärtar:

www.google.se/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.pilgift.se/filer/hoppstjartar.pdf&ved=2ahUKEwinuMqA_rTaAhWHfiwKHbeKDM8QFjAAegQIBhAB&usg=AOvVaw22TUS8fIx-w_6zT914ABea

Mvh
Magnus 

50
17
BellaK:
Jag tog inspiration av denna video när jag skaffade hoppstjärtar :)

www.youtube.com/watch?v=c7UgKFtSjD0

352
269
Animallover_1984:
Tack för era svar! 

En liten uppdatering; Jag har lyckats hitta "vitved", på en plats som ligger en lite längre bit från närmsta väg och tror i alla fall att det ska vara ok att använda. Finns en hel del löv där också så jag borde kunna samla in lite, förutsatt att dessa löv går att använda (risk för tungmetaller, kan de vara giftiga eller så)? Tror det var mest ek, lönn och dyligt där jag hittade "vitveden", går dessa att använda?

5099
3875
Tropfrog:
Ek är bra material till regnskogsterrarium för att de bryts ner sakta. jag har ek i trädgården och där finns massor av gråsuggor bland de torra löven så de borde gå bra. Själv använder jag magnolia blad, det går bra. Bokför är också jättevanligt till gråsuggor och det går bra.

När det gäller tungmetaller så är det korta svaret att det krävs analys för att veta säkert. Mina löv kommer ifrån den egna trädgården 3 meter ifrån en stadsgata.

Mvh
Magnus 

Medlem i SHF
130
63
Majste:

Animallover_1984 skrev:


Funderar på att börja odla mjölmaskar (förutom zophobas) ...men orolig att de ska rymma. Hur odlar man dessa enklast, utan att riskera att de dyker upp i hela hemmet och invaderar köksskåpen...urk...? Gärna med så lite "pillande" med vidriga maskar som möjligt, haha. Sett både de som har alla i en låda och de som har de uppdelade efter ”kategorier”; skalbaggar, ägg/småmaskar och matningsbara maskar – vilken metod fungerar bäst? Har sett olika ”självsorterande/självrengörande” varianter med staplade lådor alternativt olika typer av plastbyråer med olika nät mellan ”nivåerna” osv. men då undrar jag kan inte maskarna eller skalbaggarna rymma ur en sådan anordning? Vore ju smidigt (och trevligt för mig som hatar allt vad maskar och insekter heter, haha) att slippa ”gräva runt” i lådorna, men vill ju å andra sidan inte ha rymningar heller (med de vidriga djuren överallt i lägenheten) …så vad fungerar bäst och är mest rymningssäkert? Brukar ju stå/sägas att man inte ska förvara sin ”odling” nära köket (visserligen står det ofta också att man lämpligen förvarar maskarna i kylen, för att förhindra att de blir skalbaggar…men ändå). Problemet är att mitt lilla akvarie/terrarierum ligger precis ”vägg-i-vägg” med köket, dörren leder i princip ut i köket (vid köksbordet ungefär närmare bestämt…vilket inte är så konstigt, med tanke på att det troligtvis egentligen är tänkt som skafferi). Kan jag ha maskarna där inne eller riskerar jag att de vidriga asen bestämmer sig för att flytta in i köket? Ska jag typ. placera de i hallen eller nåt i stället (vet i och för sig inte om det gör någon jätteskillnad, bor i en tvåa så är ju inte superstora avstånd vi snackar om, oavsett var jag placerar odlingen)? Hjälp!



Hej!

Så länge du håller lite halvstädat hemma och koll på mjölmaskarna är det ingen risk att de rymmer. Jag föredrar att ha maskarna i 3 separata lådor:

Låda 1: Mask 
Låda 2: Puppor
Låda 3: Baggar

Man separerar stadierna främst på grund av att baggarna kan äta pupporna, då fler puppor = fler baggar = fler maskar = bra/rejäl odling.

Jag brukar ha mina odlingar i rejält med vetekli. Vill du ha en större odlig är det bara du köper lite mer maskar att börja med, samt lite större lådor att ha dem i. 

Tror inte det är ett problem att köket ligger "nära" odligen, då de inte kan klättra på kanterna av plastlådorna... Har min odlig i en etta, och det har aldrig uppkommit problem.

Tycker du maskarna är äckliga tipsar jag om en liten pincett när du ska mata med dem! Glöm inte extra vitaminerna bara :))

Logga in för att posta i forumet
Sida av 3
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild