Förväntad rehabtid på ung dvärgskäggis med lång tid av dåligt UVB/ ljus

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1

8
0
Yoshi:

Är sedan två veckor ödlevakt åt vänners lilla dvärgskäggis. Yoshi är född i augusti, kom hem till mina vänner i slutet av september och började någon månad senare bete sig annorlunda: grävde ner sig, slutade i princip att äta helt och sov mest hela tiden. En så ung skäggis ska ju inte dvala så de frågade runt och fick vad som nu visat sig vara värdelösa råd. 

Tempen höjdes förvisso till 40 grader på solplatsen med hjälp av infraröd värmelampa och två nya Exo Terra glödlampor köptes in (2.0 + 10.0). Sedan i slutet av oktober har Yoshi alltså halvdvalat och hand/tvångsmatats med spruta, badats och i övrigt skötts fint.

Jag har aldrig skött en reptil, har inga som helst kunskaper men bestämde mig när jag fick frågan om att passa den lilla krabaten under familjens semester för att gå till botten med problemet. Känner mig nu påläst och samtidigt osäker nog att ställa frågan här: vad mer behövs, tid?

Terrariet är 70x60 i glas, nätat tak. Tidigare satt (allt ovan nät) en infraröd värmelampa som gav ca 40 grader på solplatsen samt de två Exo Terra lamporna med UVB i en främre ljusramp. På den svalaste platsen uppmätte jag 22 grader dagtid med värmelampan på, 19 grader nattetid med värmelampan avstängd men där befinner han sig aldrig.

Nu har jag bytt värmelampan mot en Solar Raptor HID 50W spot (fortfarande ovan nät), tempen är drygt 40 på solplatsen samt helt tagit bort Exo Terra 10.0 glödlampan efter att ha läst en massa elände om den.

Solar Raptorn kom på plats igår em och jag förväntade mig mirakel. Yoshi dvalade under installationen men vaknade efter någon timma och gick upp och solade, synbart njutandes under ett par timmar men gömde sig igen och handmatades på kvällen.

Någon annan som gjort detta och vet hur lång tid rehabiliteringen tar när en ung skäggis varit utan rätt ljus så lång tid? Laddar de stegvis, stressade av det nya? Jag trodde han skulle ligga platt och bara suga in ljuset så länge som möjligt, kan inte sluta fundera på om det är något jag missat...


234
49
costanza:

Solar raptor är bästa lampan jag använt tillsammans med zoomeds powersun så där har du ju schysst uvb, det kommer säkerligen ta nån månad innan den är pigg o glad igen, sedan är det inte ovanligt att de får någon skavank om de gått utan uvb länge. Tänk på att nät filtrerar bort mycket uvb, jag brukar alltid hänga in uvb lampan i burken (på hög höjd så det inte blir för varmt/för mycket strålning) för att vara säker på att de får den uvb de behöver. Bara att erbjuda massa mat o kalk och se till att luftfuktigheten är bra, ibland kan de gå in i brumering när det är för torrt i terrariet vilket ofta händer under vintern, se till att det inte stiger för mycket dock. Lycka till!


151
77
Firemon:

Hej,

Små/unga skäggisar dvalar oxå.

det låter som om du ska lämna den ifred å låta den dvala ifred,, inte vidare smart å tvångsmata ett djur som vill dvala.

Solar Raptor är ett bra val. men 2 st exo terra räcker till en skäggis.

Infra ska man inte använda .

men låt nu den va ifred, när den känner sej redo så vaknar han till och vill ha mat självmant. Jag skulle inte bli glad om nån väckte mej å tvångsmatade mej när jag försökte sova.


8
0
Yoshi:

Tack för era svar!

Costanza: det var nästan det jag misstänkte, att det kan ta lite tid. Hade väl bara hoppats att han inte skulle vilja lämna solplatsen nu när UVB:n äntligen var OK...

Firemon: Ang Exo Terra och de mätningar jag hittat ger de ovan nät 10%, under nät 40% av optimal UVB för skäggisar. De allra flesta menar också att det är ovanligt att ungar dvalar och han rasade i vikt så jag undrar faktiskt om det var/är dvala eller något fel i miljön.


8
0
Yoshi:

Sorry, glömde: Har tagit bort nätet så terrariet saknar nu tak. Han är en liten krabat 11 cm inkl svans och mycket hittills väldigt inaktiv men törs man ha det så?

Solar Raptorn sitter i en takhängd "grislampsarmatur" och jag löser det inte med lampan under nätet.


8
0
Yoshi:

Jahapp, kryper till korset och erkänner ytterligare en "miljömiss"... Exo Terra vattenfall som sannolikt givit en för hög luftfuktighet och dessutom läckt över bottenmaterialet...

Bortplockat nu såklart...


8
0
Yoshi:

Nu har jag lagt in lite bilder, tacksam för hjälp i fredagsnöjet Finn fem fel i Yoshis hus;)!


Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2685
2491
anders:

Kul att du tar på dig såpass mycket ansvar trots att du inte är ägare utav skäggisen. 
Framförallt ljuset är väldigt viktigt för en skäggagam, och det är enligt mig ett utav de vanligaste sakerna som missköts hos skäggagamer.

Skönt att du fått saker fixade, och jag håller tummarna för att Yoshi ska få en snabb återhämtning!


8
0
Yoshi:

Tack Anders! Postade just en uppdatering i en egen tråd men lägger länken här också. Vi är jublande glada:)!

Logga in för att posta i forumet
Sida av 1
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild