Tänkte bygga ett terrarium till en dabbagam.

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 3

2048
773
psyjoh:
Finns andra sorters pva-lim som inte blir vitt i kontakt med vatten ifall du ska ha det på bakgrunden. Snacka med Hoggaforfan han kan det bättre med limmet. 

18
3
Fevre:
Okej då ska jag kolla med han :) vet du någon som är en hejare på luftflöde och hur stora ventilationshål man bör ha? 

18
3
Fevre:
Nu är bygget i full gång :) bilder, priser och förklaringar kommer inom kort 

18
3
Fevre:
Så nu är mitt bygge i full gång och snart är det klart.

Jag byggde stommen först och när den stog klar så sågade jag upp hål för ventilation plus att jag byggde min egna skjutlucka. När det var klart så rollade jag insidan med PVA lim (byggmaxs våtrumslim). Och jag lät det torka i ca 2 dygn innan jag drog silikonen i hörnen (Casco glassilikon). Silikonen fick stå och torka i ca ett dygn. Medans silikonen torkade så passade jag på att limma ihop Frigoliten som skulle bli bakgrunden. Jag limmade ihop frigoliten med hjälp av glassilikon och för att försäkra mig om att det skulle hålla ihop så använda jag mig av tyngder för att minimera risken att dom skulle lossna. När allt det hade torkat så häftade jag fast takfotsnätet för ventilationshålen och när det va klart så använde jag mig av kakelfix för att montera upp frigoliten i terrariumet samt att jag drog skruvar igenom frigoliten för att vara säker på att den satt. Det fick stå och torka i ett dygn sen började det roliga, att skapa den där förjävliga bakgrunden med hjälp av en brytbladskniv och ett jävla tålamod. DET VA FRIGOLIT ÖVERALLT!
Jag skrapade fram allt ur frigoliten förutom 3 hyllor och en pelare, dom limmade jag med hjälp av glassilikon, samt att jag gjöt fast en balja i botten med hjälp av kakelfix som kommer att fyllas med torv eftersom dabbagamen gillar att gräva ner sig. När skrapandet av bakgrunden va klart så skulle nästa projekt startas och det va att klä in allt i PVA lim och sand, som jag blandade så det fick en känsla av blöt sand. Jag blandade även i lite pigment för att få en mer naturligkänsla. Att klä in bakrunden med PVA lim och sand tog ca 10 timmar totalt. Nu ska det stå och torka i några dygn sen ska vi släpa en den nya inredningsmöbeln till hemmet.


Nu till min inhandlingslista och lite förklarningar.

Stommen är 150x70x80 (L,B,H) och jag byggde den av OSB skivor och reglar, många säger att det går att bygga utan reglar när man bygger efter dom måtten men jag ville ta de säkra före det osäkra.
Matrialet kostade 414kr, skruven kostade 140kr och sen använde jag även vinklar för 40kr. Så 594kr totalt för själva stommen.

Backrunden består av Frigolit, sand+lim och pigment. Frigoliten kostade 250kr, sanden kostade 256kr och pigementet kostade 69kr. Så den totala kostnaden för bakgrunden är 575kr.

Silikonen kostade 450kr på Clas Ohlson, lådan är köpt på ÖoB för 80kr och takfotsnät kostade 139kr på biltema. Den totala kostnaden för dom sakerna är 669kr.

Terrariumet är inte helt klart än då jag väntar på pris ifrån olika glasmästare runt om i Gävle, men riktpris på glaset med lister ligger på 2000kr.

Grotta, matskålar och armaturer för belysningen kostar 1739kr och allt det är köpt på Söder Zoo i Gävle. Det kommer tillkomma lampor på det här priset också.

Det kommer tillkomma lite mer utgifter innan allt är klart och det är på sand och lite andan inredning till våran nya familjemedlem.

Men den totala kostnaden är just nu i skrivande stund uppe i 5577 kr och då har jag räknat med glaset också.


Grunden till stommen.


Stommen klar, men mitt egna lilla hemma bygge.



Måttning och limning av frigolit.


Monterning av frigolit och balja, dock böt vi till en annan balja för den va djupare och lite mindre.



Bakgrundsskapning och frigolit överallt!


Sand beklädningen har börjat.



Nu är det färdigkläddat med sand och lim för den här gången.


Lite armaturer och en grotta.

Ett stort tack till peter54 och hoggaforfan som har hjälpt mig otroligt mycket med alla frågor som jag har haft.

2048
773
psyjoh:
Ser snyggt ut. Har du kollat så limmet ej blivit vitt i kontakt med vatten? 

18
3
Fevre:
Tackar, jag gjorde en provbit och lät den torka i 7 dygn ochden vart inte vit när den kom i kontakt med vatten. Sen kommer de här terrariumet inte ha så hög luftfuktighet då det är byggt för en dabbagam. Och sandblandningen kommer inte ha direkt kontakt med vatten utan lådan som är platsbyggd i terrariumet är fuktlådan :)

295
270
barkskog:
Vilken typ av lampor har du tänkt på?

18
3
Fevre:
Jag kommer ha en 150W värmelampa över solplatsen sen kommer jag har en uvb lampa strax bredvid den och sen blir det en värmelampa till på 100W och en till uvb. Jag rådfrågade zoo'et där jag har köpt allt och en av dom som jobbar där har dabbagamer själv så har han varit med och planerat vart lamporna ska sitta samt hur mycket lampor som behövs. I skrivande stund så har jag inte lamporna till hands då dom är beställda och kommer på tisdag när 4e armaturen kommer. Så vilket märke det är vet jag inte än.

295
270
barkskog:
Det finns många typer av UVB-lampor. 

Rör
Lågenergi spiral
MV
HID

De bästa sollamporna för solande arter är HID. som ger mycket hög belysningsstyrka, värme UVA och UVB med bra färgtemperatur, så nära solen man kan komma för tillfället i inomhusmiljö.
Hör med zoobutiken om dom handlar från Azola. Där kan dom köpa Solar Raptor HID.

Jag tror att många som har dabbagamer och HID-lampa inte skulle vilja gå tillbaka till "värmelampa + UV-lampa".

Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2685
2491
anders:
Har lagt till tråden i samlingstråden över byggen: www.terrariedjur.se/?page=forum&thread=2476 :)
Logga in för att posta i forumet
Sida av 3
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild