Min skäggagam är konstig

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 6

223
6
Susanne:

Det finns ingen anledning att vara sarkastisk. Vi har olika åsikter i frågan, det är allt. 

Naturligtvis känner jag till allt om värmestenar. Naturligtvis vill de ligga på dem men kan tyvärr inte känna att det blir för varmt. Jag jämför inte det med att dom vill ut och springa ibland. Det är inte farligt för dom. Hade det varit det hade jag inte låtit dom göra det. 


366
156
Linus:

Jag menade inte att vara sarkastisk. Det jag menade var att ge ett typexempel på hur uppenbart det är att vi människor, med vetskap om exempelvis djurens behov av ett klimat så nära deras naturliga som möjligt samt andra kunskaper rimligtvis vet mer än ödlan om vad som är bra för den.


266
18
Jazen:

har läst att dom inte tycker om att bli klappade direkt på huvudet ?

men men, jag klappar aldrig min skäggis, visst kan man hålla i han så han känner lite värme och blir van, men klappa då bör man kanske köpa ett päljsdjur?

 

en annan sak, din man kanske närmade sig uppifrån eller nått liknande, man ska ju aldrig närma sig uppifrån för det är ju därifrån hotet kommer i naturen.

Inge expert, bara läst


Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2685
2491
anders:

Jag tror det är viktigt att man låter skäggagamen se en innan man rör vid den. Jag hade själv en skäggagam som var blind på ena ögat, och man märkte att han kunde bli lite chockad om man lyfte upp honom utan att han såg ens hand först.

Det kan även vara som en del påpekat att din man kan ha haft något på sig som skäggagamen tyckt varit skräckinjagande, hehe.

 

Vad gäller om de tycker om fysisk kontakt eller inte går väl diskutera. Det är dumt att dra alla arter och individer över en kant och säga att ingen reptil tycker om att komma ut ur terrariumet. Vissa kan säkert uppskatta stimulansen att få upptäcka nya saker, och kan förknippa att komma ut med att t.ex. bli matad om man matar dem utanför terrariumet.

Det finns dock en större risk att vi misstolkar deras beteende med hur vi själva hade reagerat. Att en ödla t.ex. blundar när man rör vid dess huvud behöver inte betyda att den njuter, utan snarare att den vill skydda sina ögon. Det är därför väldigt viktigt att man försöker vara objektiv, och förstå att reptiler inte har samma behov som oss människor vad gäller social stimulans.

Vet inte om det har något samband, men tycker att större arter brukar kunna vara mer "tama" än mindre arter.


366
156
Linus:

Precis, det är viktigt att försöka låta bli att projicera sina mänskliga känslor och tankar på reptilernas beteenden. De är otroligt långt ifrån människors tankegångar och verklighetsuppfattningar. 


43
2
Emmanfemman:

Tillbaka till ämnet då!

 

JAg är den som har huvudansvar för ödlan här hemma. Han är min. Alltså är det jag som pysslar med gonom, tar in och ur saker i terrariumet, hanterar när det behövs, badar o.s.v. Jag är trygg med att hantera honom.

Det är inte min sambo. Google visar tydligt att det är något som inte stämmer när sambon sticker in handen för att ta ut matskål eller vad det nu kan tänkas vara just då.

Mycket ligger kanske i personens sinne?! Ororlig person- orolig ödla?!

 

 


234
49
costanza:

Skriver under på vad anders sa, jag tar ut min skäggis ibland för att mata han på en stor matta jag har så han verkligen får jaga och jobba för maten ordentligt då insekterna ofta är ganska stilla i terrariet, sedan finns det ju dom som säger att ens skäggagam älskar att se på tv med sina ägare osv. Alla vet att en kall skäggagam är en slö skäggagam.


1
0
erik:

Hej gott folk är gerrans man :)

För det första tycker jag att reptildjur ska vara handtama vet flera st som tar ut på sommaren både ormar och ödlor så dom får röra på sig. Så varför ha fördomar mot dem som vill ha sina reptiler handtama?

Jag tycker det är bra att man skriver och frågar än hur kunnig man är, man blir aldrig fullärd. Än hur många tips man får så måste man hitta rätt för mig och djuret.

Jag har plockat ut mina ormar ur terrariumet och de har inte farit illa av det. Inte heller mina två andra skäggisar som var ute och sprang på soffan for illa av att vara ute.

Hej Anders du har nog rätt hahaha

Jag har haft skäggisar men det är den första jag varit med om som har fräst åt mej och visat sitt ogillande.


309
239
Gogs:

Blir så trött på alla som ska klaga så fort någon ens nämner att de plockar ut en ödla/orm ur ett terrarium. Direkt ska någon hugga, klaga och domdera att "terrariedjur SKA vara i sitt terrarium". Ja MÅNGA terrariedjur mår bäst av att bo i ett terrarium och ej hanteras så mycket. Det är dock väldigt olika bland alla djur då alla är individuella. Hade en leguan för en herrans massa år sen som knatade runt i lägenheten precis som han ville. Han hade sitt terrarie med sin solplats och han gick dit när han kände att han ville sola annars knatade han runt lite som han ville (och spöade mina katter med sin svans).

Andra reptiler jag haft har jag däremot enbart hållt i terrarium då de ej vill komma ur dem. Enbart plockat med dem när det är dags för städning.

Skäggisen jag har nu är rätt social av sig så han knatade runt rätt mycket i lägenheten i somras men nu får han hålla sig inne i sin burk då det är för kallt på golvet. Han kommer fram direkt man öppnar terrariet och vill gärna klättra upp på en och sätta sig på axeln och kolla runt. 

Så JA man ska i största mån försöka hålla djur i deras naturliga habitat. Men man ska inte för den delen bli helt rabiat om någon hanterar sin ödla på något annat sätt och ödlan inte tar skada av det. 

Argumentet man ser oftast är att ödlor/ormar inte kan visa känslor och att vi projicerar våra egna känslor på dem. Men vad finns det för bevis att det inte kan vara så att en ödla/orm kan uppskatta att vara ute ur buren ett tag?


366
156
Linus:

Jag märkte själv att jag blev lite väl aggressiv och domderande i tonen, vilket jag ber om ursäkt för. Men jag är verkligen av den uppfattningen att man skall hantera sina djur så lite som möjligt, och att de skall hållas i sina terrarium där klimatet är som bäst, i så stor utsträckning som möjligt. 

Jag tycker dock att det är viktigt att poängtera att reptiler inte är keldjur när folk beskriver sin hantering av djuren, för att jag bryr mig om hur djuren mår. Självklart skulle jag kunnat göra detta på ett trevligare sätt, och jag ber ännu en gång om ursäkt ifall jag sårat någon!

Logga in för att posta i forumet
Sida av 6
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild