Min skäggagam är konstig

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 6

1
0
gerran:

Jag undrar en sak angående min skäggis.

Han har precis fått flyttat in i sitt nya terrarium och klättrar och ramlat ner en gång.

Men nu det underliga, min man tog in handen i terrariumet och började klappa han samtidigt prata med han men då började han öppna mun och fräsa rätt ordentligt. När jag direkt efter pratade med han och klappade honom gjorde han inget alls sen provade min man igen och då fräste han.

Vad beror det på?

Min man säger att vår skäggis valt mig.

Vore tacksam för svar 


269
60
Jonas:

olika lukter och din man luktar som ett riktigt rovdjur?:D

 

skämt åt sido våran går ej att hantera om man har en blå tröja på sig då fräser han (min jobb tröja är blå)


366
155
Linus:

Jag kan inte svara på det, men det låter konstigt!
Dock vill jag poängtera att reptiler inte är några klappvänliga djur. Det finns ingen anledning, förutom för en själv, att klappa dem. Däremot finns det anledningar att inte göra det, exempelvis att man stressar djuret (som ju illustreras tydligt av eran skäggagams reaktion mot din man).


150
13
Hillmans:

att ödlor inte är klapp vänliga är de löjligaste jag har hört då vi har våra som katter hemma. men våran leguan gillar inte en vit tröja med massa svarta fyrkanter som våran dotter har. om hon är på sig den och går nära honom så springer han iväg och gömmer sig. jag tror mycket beror som sagt på att färger och lukter irreterar ödlor precis som människor eller andra djur.

 

och inkmeister jag tror det är bättre att tämja sina djur om man överhuvet taget ska ha dem. jag tror du stressar dem mer om de är helt otama och du ska in där för att städa eller bara ge dem mat o vatten.

 

Man kan välja mellan att ha ett "terrarie djur" eller ett "husdjur", det är upp till ägaren själv.

Så länge man har koll på temperatur när dom väl är ute.


234
49
costanza:

Varje gång en ödla flyttar så blir de oroliga ett tag, när jag möblerar om mitt terrarium vid storstädning så blir min skäggis lite mer vaksam över sin omgivning. Tycker ni ska ge den lite tid att anpassa sig till sin nya miljö om ni ska hantera den.


366
155
Linus:

Reptiler är inga sällskapsdjur. Jag förstår inte hur detta kan ha undgått människor som har reptiler hemma. De allra flesta reptiler är totalt solitära djur. 
Det första man brukar få höra när man skaffar ödla, orm, sköldpadda eller vad man nu skaffar sig är "Tänk på att det inte är några keldjur, det här.". Jag tycker det låter riktigt oroväckande att ni har era reptiler "som katter". Självklart kan man vänja sina djur vid hantering, men den hanteringen bör inte gå ut på något annat än att "besikta" djuret, alltså se om det finns skador eller liknande samt ifall man kanske behöver städa ur terrariet eller matar djuret i en separat box.


223
6
Susanne:

Jag håller med om att man inte ska ha skäggagamer som "katter" men... jag har olika ödlor hemma och... skäggagamer är annorlunda. Alla jag haft hand om vill gärna komma upp och springa omkring ett tag eller sitta på min axel och se sig omkring från hög nivå, de verkar tycka det är spännande att se nya saker. När de fått göra det blir de lugna och trivs sedan igen att sitta och slappa under sollampan. 

Förutom skäggisar så har jag också en Leopardgecko.. den vill också gärna komma upp en stund, faktiskt vill den komma upp varannan kväll konstigt nog. Då klänger den upp på en lian och krafsar mot glaset. När jag sticker ned handen kravlar den upp på på armen. Den verkar tycka det är spännande att kravla omkring på en jacka jag lägger ned på golvet (många skrymslen, kullar och dalar att klättra i.) Den får bara vara uppe ca 20 minuter men det verkar räcka för att den ska bli "nöjd". 

Jag tycker de ödlor som klart visar att de vill ut på äventyr utanför terrariet en stund ska få göra det. Jag ser inte att de kan ta skada av det - tvärtom. Man märker ju om det är något de vill göra eller inte. Min R.Chahoua till exempel, gillar inte att gå "ut" och heller inte min kameleont (ja, det är väl ingen kameleont som vill det egentligen...).

När det gäller ormar är det faktiskt samma sak. De som vill ska få komma ut, de som inte vill slipper. De ormar jag haft hand om har velat komma ut och ringla omkring en stund, de har de klart och tydligt visat/bevisat. 

Jag skulle vilja gå så långt som att säga att tvinga något djur att mot sin vilja sitta "inlåst" 24 timmar om dygnet är djurplågeri. 


366
155
Linus:

Vad är det som gör att du vet att ödlan/ormen vill ut? Är det att ormen exempelvis drar med nosen mot glaset och glider utmed kanterna på terrariet? Detta tror inte jag själv är ett tecken på att de vill vistas i en miljö som inte är klimatanpassad till deras behov, samt bli omkringlyfta av ett djur som är mycket större än de själva (människor). Jag tror personligen att detta oftast är ett tecken på att djuret inte fattar vad tusan en glasskiva är för något. Har man ett terrarium som är stort nog, som uppfyller kraven kring temperatur och luftfuktighet så tycker jag att hantering utanför detta terrarium är mer åt djurplågerihållet än att låta djuret vara där i. Tycker du att det är djurplågeri att inte låta fiskar i ett akvarium komma ut och simma fritt i sjön ett tag? 

Man måste förstå att det är enorm skillnad på solitära, instinktsdrivna reptiler och logiska, socialt drivna däggdjur. Även om ödlan "vill" komma ut utanför terrariet, så måste vi människor (som ju faktiskt vet bättre än ödlan vad som är bra för den och inte) kunna se till faktumet att ödlan har det bättre i terrariet. Detta förutsätter alltså att man har ett terrarium som är klimatanpassat och tillräckligt stort, samt inte har en lägenhet med exakt det klimatet ödlan naturligt möter.


223
6
Susanne:

"Även om ödlan "vill" komma ut utanför terrariet, så måste vi människor (som ju faktiskt vet bättre än ödlan vad som är bra för den och inte) kunna se till faktumet att ödlan har det bättre i terrariet."

Vi har olika åsikter i frågan, helt klart. Jag föredrar att göra vad ödlan "vill". 


366
155
Linus:

Du vet att exempelvis värmestenar i terrarium brukar avrådas från, va? Vet du varför? Jo, för att ödlan gärna vill ligga på dem. Detta resulterar inte sällan i brännskador. Men med din logik så skall man alltså låta stenen stå kvar, för att ödlan vill ligga på den?

Logga in för att posta i forumet
Sida av 6
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild