Gjuta värmeplatta, gjuta in värmekabel

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 7

2966
1636
Hoggaforfan:
Många som har lite problem att förstå hur det går till, jag tror det är för enkelt så folk tror de tänker fel och missförstått det. Blir så ibland när något är för enkelt :-)

Tänkte jag dokumenterar en platta jag gjorde så kan folk se och jag kan hänvisa till denna tråden istället vid behov :-)

Fördelar är massiv värmeökning effektmässigt, skyddar kabeln både från djur och borde förlänga livslängden då kabeln inte riskerar att överhettas.
Är det en kabel av sämre kvalitet som kan bli på tok för varm på vissa delar så borde det elimineras då värmen sprids ut och därmed skydda djuret.
Går kabeln sönder så klipper man av den, lyfter ut betongplattan och drar in en ny kabel och repeterar. 

Steg 1: Gräv bort lite torv på lagom område


Steg 2: Lägg ut ett lager cement


Steg 3: Lägg ut kabeln. Värmen kommer att spridas i betongen så 3cm regeln är ointressat. Däremot försöker jag undvika att kabeln korsar sig själv.
 
Steg fyra: Täck allt med betong, ju mer desto bättre.


Steg fem: Släng på torv och fukta gärna torven. Är det ett ickegrävande djur så kan det med släppas in direkt. 

205
202
Micke_E:
Bra tips!  Har du någon erfarenhet av att montera in vanlig golvvärme i större terrarier? Eller är det tillräckligt effektivt (energimässigt) att köra värmekablar?

2966
1636
Hoggaforfan:

Ingen erfarenhet av vanlig golvvärme. Har man allt så är det kanske bättre (kvalitet, styrning etc) men oftast blir det nog dyrare och mer komplicerat än en vanlig stickkontakt.
Men rent effektmässigt är det nog samma sak. 

Jag är lite osäker på watt och storlek på en del jag gjutit in men det är ju ett terrarium som är väl 4kvm och för mig det är 180cm högt, ökenklimat så sand som bottenmaterial och värms upp av 1st ingjuten 60W kabel. 

Torv blir lite mer isolerande, därför jag lade det väldigt ytligt i detta terrariet samt att då torkar det inte ut torven så mycket heller. 
Terrariena jämte detta har ena 1st ogjuten 100W och 1st ingjuten 60W. Det med 100W är något större än 60W, båda kablarna är isolerade med frigolitplatta undertill (onödigt tror jag men tjurskalliga personer skulle bestämt ha det :-P)
Ingjutna är betydligt varmare än ogjutna och ogjutna är ju varmt där kabeln går medans ingjutna är ju varmt hela betongen så området som värmer upp är ju betydligt större.

Alla terrarium där jag har gjutit in kablar har gått från marginellt över rumstemperatur till en värmevåg möter en då man öppnar.

Betong har ju helt enkelt ett bättre värmekoefficient än luft som är väldigt isolerande.  


205
202
Micke_E:
Snyggt, så hamnar det på listan till nästa bygge! 

Medlem i SHF
239
335
Kakmonstret:
Kan hända att kablarna överhettas när de är lagda med så lite avstånd eller till och med korsade.
Har du provat att mäta tempen på betongytan? Gissar att det blir väldigt varmt i alla fall.

2966
1636
Hoggaforfan:
Om de korsas ja kanske (men troligtvis inte) men inte annars, betong sprider värmen effektivare än luft. Det fungerar som en kylfläns och sprider värmen. Luft är ju väldigt isolerande medans betong leder  och sprider värmen.
Har tyvärr ingen IR-termostat men det är ganska jämnvarmt vid beröring.

89
57
p4s1:
sådär ska nog jag bygga in min nyköpta kabel idag köpte en 25 watt kabel på 5 meter de blir väll endå inte för varmt för en boaorm?

2966
1636
Hoggaforfan:

Sålänge du inte täcker hela bottnen så reglerar ju ormarna den biten själva. Ofta ligger de på plattan precis efter maten sen flyttar de på sig.

Attans, kom på jag skulle tagit lite bilder idag på burarna som har plattor i sig men glömde, får försöka komma ihåg det imorgon.


2966
1636
Hoggaforfan:
Denna buren var den första jag gjöt in kabel i. Från att tvingas ta på kabeln för att veta att den var igång till en värmevåg så fort man öppnade dörren. Osäker watt men gissar på 30-40W
Då var det en puffadder i och den blev troligtvis sveriges aktivaste puffadder, den låg aldrig på samma ställe när man tittade till den.
Ganska exakt 2 år sen om jag minns rätt.


Kapkobror, osäker hur många år ägarn har haft dem men efter jag gjöt in 60W kabel så har de aldrig bajsat så fint. Tydligen :-P
Plattan ligger ungefär för hon har framkroppen. Börjar väl 20cm från glaset och in 50cm. Värmevåg när man öppnar.


Gissa var värmeplattan är ;-)
Tydligen värmer den bättre än Atlas värmelampa så han flyttade dit och surikaterna sover där med. För mig det var 80W och hela plattan väger runt 70kg. Är varmt och mysigt där fast den täcks av +10cm sand.


Såhär ser det ut när trådens exempel är klart. Väntar på att det ska torka och värmas upp (tar några dygn) men redan så känns det markant skillnad. 60W kabel och jemenkameleont som bor där.


Det får räcka med exempel :-)

Medlem i SHF
239
335
Kakmonstret:
Hoggaforfan skrev:
Om de korsas ja kanske (men troligtvis inte) men inte annars, betong sprider värmen effektivare än luft. Det fungerar som en kylfläns och sprider värmen. Luft är ju väldigt isolerande medans betong leder  och sprider värmen.
Har tyvärr ingen IR-termostat men det är ganska jämnvarmt vid beröring.


Det jag funderade på var bara så att inte betongklumpen blir för varm, så att djuren bränner sig. Eller så att det inte blir något elfel och allt brinner ner...

Funkar det, bra.
Det är inget jag skulle rekomendera eller våga prova själv i alla fall, speciellt inte att lägga kabeln så tätt och dessutom korsat som på din exempelbild. 
Logga in för att posta i forumet
Sida av 7
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild