Det var en gång ...

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 4

953
1840
peter54:
Hej
Jag har rotat fram lite bilder från förr, en del riktigt gamla, andra har bara sisådär 30 år på nacken. Nu tänkte jag att det kanske kunde vara kul för alla yngre att se att den här hobbyn har funnits ett tag och hur den har sett ut genom åren, åtminstone för mig.

Därför postar jag några av bilderna här, med tillhörande anekdotiska krumelurer i de fall sådana finns. Jag börjar sommaren 1964 när jag var nio år, skulle fylla tio strax före jul. Vi hade fått lov att inreda en pytteliten sommarstuga i en före detta tvättstuga hos en fårfarmare i närheten av Arlanda.

Här har jag hittat en kopparödla.




953
1840
peter54:
Något gick snett mellan ägaren till gården och min farsa, så vi var bara där den sommaren 1964. Där fanns gott om herptiler trots ganska många igelkottar.

Här är det en snok som blivit infångad, sannolikt i eller intill den lilla dammen som fanns vid tvättstugan.

2966
1645
Hoggaforfan:
Alltid kul att se sånt här :-)

Medlem i SHF
4003
5038
Jonas_:
Härlig tråd Peter! Det väcker en del minnen från ens egen uppväxt :)

953
1840
peter54:
Ett skutt i tiden tio år framåt till 1974. Jag köpte en 2,5 meter lång indisk råttsnok (Ptyas mucosus) av Roffe på Gröndals zoo utanför Stockholm för 175 kr. Jag hade varit dit någon gång och sett att han ibland hade reptiler i butiken. Jag bad honom ringa om det dök upp något och någon gång i april 1971 ringde han om den här råttsnoken. Jag åkte dit för att kolla. Han hade ormen i ett stort akvarium på disken, där fanns bara en röd diskbalja med vatten och torv på bottnen, ingenting annat. Ormen låg under baljan.

Han frågade mig om jag ville låna handskar. Nä varför det sa jag, det är ju en snok. Han tittade lite frågande på mig, men det tänkte jag inte vidare på då. Jag lyfte av locket på akvariet, flyttade undan diskbaljan och bara lyfte upp ormen och lade ner den i den påse jag fått av Roffe, en sådan plastpåse med hårda handtag som går att snäppa ihop som ett lås och som man brukar få när man köper kläder. Roffe såg helt förbluffad ut, men jag fattade inte varför, brydde mig inte heller, utan betalade och gick till tunnelbanan i Aspudden.

Väl hemma lyfte jag ur den nu ganska nerkylda råttsnoken och placerade den i ett litet tillfälligt terrarium med lock. Jag satte igång med att göra iordning det större terrarium snoken skulle bo i och när jag efter någon timme eller så var klar lyfte jag på locket för att ta upp råttsnoken. Den kom som skjuten ur en kanon rakt mot mitt ansikte trots att jag stod upp och terrariet stod på golvet. Nu hade ormen blivit varm och vaknat ur sin tillfälliga inaktivitet tidigare.

Jag vet inte, men jag tror att ormen blev så förvånad av att någon bara helt sonika tog tag i den och lyfte, att den inte kom sig för att göra motstånd i butiken. Nu visade den sin rätta sida, ilsken som fan själv kastade den sig rakt mot mitt ansikte över halva sin längd rakt upp. Jag hann parera och fick tag i ormen runt halsen, tog snabbt tag i kroppen med vänsterhanden och släppte ner den i det större terrariet. Det smällde tre, fyra gånger i glasrutan innan jag hunnit stänga helt om den. Nu förstod jag Roffes underliga reaktion på att jag nekat handskar och när jag lyfte råttsnoken ur akvariet.

Den här råttsnoken var och är fortfarande den elakaste orm jag haft. Han angrep allt, till och med sin egen skugga och maken till "brute force" mot bytesdjuren har jag aldrig sett hos någon annan orm. På den här tiden hände det att jag matade med levande möss och den här råttsnoken hade ihjäl en mus på en sekund bara genom den kraft han högg med.

På den här bilden, tagen i Salem 1974, har jag tagit ut "monstret" för fotografering. Han vred sig runt sin egen axel och tog grepp med kroppen runt min arm och midja, mäskade och väste vilt. I bakgrunden står min lillasyster, hon var lite skraj för min råttsnok :)

97
97
Banderad:
Jättekul att läsa för mig som är ny i hobbyn (även om jag inte är ungdom)

/Jocke

1662
779
fluffis:
Coolt att du grävt fram gamla bilder! Intressant att läsa historier bakom dem också! :) Har du haft någon mer Ptyas förresten eller fick du nog av den första? :)

903
509
Evanjeline:
Kul tråd! Har läst artiklen om din monstersnok innan, men kul att se bild på den.

544
424
Gibblo:
Nice Peter.

85
13
Gnasher:
Riktigt inspirerande:-)
jag letade imorse upp mina gamla bilder från mitten av 80-talet, allt på dia så jag ska ta o scanna lite ikväll o se om det finns några bilder värde att lägga upp i denna tråd ...
då var det Hagsätra o Bandhagen zoo som gällde var där minst en gång i veckan o sen fanns det en liten butik i Jordbro som hade en Tokay som jag var så sugen på- aaahhh Nostalgi ( kanske ett tecken på att man precis blivit närmare nittio än födelsen)
tack för denna tråd!
Logga in för att posta i forumet
Sida av 4
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild