Intressant artikel

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

903
509
Evanjeline:
Det låter ju väldigt udda om han skulle haft över 100 arter och alla dött för tidigt. Jag skulle tro att många av dem var viltfångade, för det verkar konstigt att han inte skulle lyckats få en enda att överleva även om han var värdelös på reptilskötsel.

Medlem i GHF
636
410
Jimmy:
Clifford Warwick driver av någon anledning ett personligt korståg mot herpetologihobbyn och det han beskriver som fakta bör tas med en nypa salt.


Medlem i SHF
4004
5039
Jonas_:
Efter att ha läst inläggen i tråden hoppar jag över att läsa artikeln :P Säkert spännande & intressant men är det någon oseriös som skrivit finns det bättre texter att lägga min tid på ;)

166
54
Leoleopardgecko:
Jag tror så här. Att en ödla kan leva sin fulla livslängd även vid hantering, så länge inte ödlan stressas av det, slutar äta osv. Då är det givet att den dör inom en snar framtid. 

Jag har bevittnat en ödla som levde i missförhållanden. En vattenagam i 1x1m stort terrarium där höjden var 180cm cirkus. Inga som helst möjligheter att klättra. Och ingen värmekälla. Jag reagerade på att det rann väska från ögonen och han ville inte äta. Ägaren hade inte ens tänkt tanken. Och hade inte råd med veterinär. Ödlan var ca 10 år. Slog inte larm då jag var så ny på ämnet. Gav dom tips jag kunde. Kort därpå avled ödlan. 
Är säker på att ödlan hade levt längre om den inte behövde leva så. 
Hade slagit larm om ödlan levde idag. 
Så det jag vill ha sagt är terrarium, värme, ljus och möjligheter att röra sig är livsviktigt! Huruvida vi handskas med dom eller inte är mindre viktigt. Om det inte går överstyr.

273
148
Flosker:
Finns fler konstiga artiklar läste någon DN i helgen? Vise ordförande i en svensk förening rekommenderade tusenfotingar som husdjur till barn. 

903
509
Evanjeline:
Jag läste den. Finns väl fler än en sorts tusenfoting? Är de små också giftiga så det kn påverka människor?

Medlem i SHF
537
749
Patch:

Håller med dig.... i typ allt de du skriver!

Men tyvärr tror jag ditt överstyr skiljer sig markant mot mitt! 

och terrariet storlek är inte förhandlingsbart ioch med utevistelse (vilket som självklart bör hållas till minimum för djurets skull)

De är alltså inte ok att ha en ödla på drygt 1 meter i ett terrarie som är mindre än 1 kvadratmeter bara för att djuret får gå lös ute som vissa verkar tycka på de här forumet.... Och nej de är inte försvarsbart via L80 heller :)

Rätt värme, ljus och luftfuktighet har du inte i en lägenhet... och framförallt inte till större regnskogslevande djuren

Så din teori hade ju funkat rätt bra om djuren du hanterade faktiskt va kvar i terrariet :)


166
54
Leoleopardgecko:
Patch, jag gissar att det var mitt inlägg blandat med mitt blogginlägg du syftade på här :)

Jag tror även som dig att vi är helt olika på hantering. Du hanterar dina djur betydligt mindre än jag hanterar mina djur. Men vill tillägga att det absolut inte är varje dag dom kommer ut. Skinkarna kommer i regel aldrig ut. Och leosarna beror helt på vem av dom det är. Men aldrig att en ödla tas ut varje dag. Och nu när det börjar bli kallt sätter jag in dom ganska snabbt igen, just för att få värme. Tror inte dom går brist på någon luftfuktighet utanför terrariumet då jag har en låda med fukt i :)

Och självklart håller jag med dig om att terrariets storlek inte är förhandlingbart. Terrariet bör vara i en storlek som djuret skulle trivas i, i långa perioder. Jag använder absolut inte terrariets storlek gäntemot utevistelse. Jag menar att genom att dom är i fångenskap får dom aldrig utrymmet att röra på sig som i friheten. Därför ser jag inget fel i att reptiler ibland kan få komma ut och röra på sig lite på en större yta, även om terrariet är tillräckligt.
Sen finns det omständigheter som säger annat. Inred ett rum till en ödla så fungerar det med om ödlan inte kräver allt för hög luftfuktighet. Är djuret sjuk, eller bara ska bo litet en stund kan det vara ok. Hoppas du förstår min poäng.

Den ödlan jag träffade, förra året, var inte alls ok. Hade absolut ingen luftfuktighet ens i en låda. Den var alldeles jättehängig och ja, jag tror mycket berodde på att han inte levde i rätt förhållanden helt enkelt.

Att ta ut en ödla någon gång ibland gör ingen större skillnad. Men att låta djuret leva i missförhållanden som jag har nämnt i mitt tidigare inlägg gör en väldigt stor inverkan på hela systemet. En vattenagam bör kunna leva längre än 10 år om den haft rätt förhållanden.

Förövrigt tar jag aldrig ut djur i dåligt skick. Bara om jag måste.

Medlem i SHF
537
749
Patch:

Har PM:at dig

Behöver inte göra detta till en hanteringstråd mer än vad det redan är

Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild