Byggtråd: Terrarium för skäggagam 2x0,5x0,6

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 10

333
97
leolina:
jpson67 skrev:
Om man ska limma samman frigolit, vad använder ni då?


Vanligt trälim/hobbylim fungerar ypperligt och torkar snabbt :)


424
32
samthe0ne:
Nattkryp: Jag personligen tycker att byggmax rosa cellplast fungerar bättre att bygga i, då den är iaf 5 gånger tätare än vanlig cellplast. Bifogar länk www.byggmax.se/isolering/cellplast/cellplast-xps200-p16475

97
73
Nattkryp:
samthe0ne skrev:
Nattkryp: Jag personligen tycker att byggmax rosa cellplast fungerar bättre att bygga i, då den är iaf 5 gånger tätare än vanlig cellplast. Bifogar länk www.byggmax.se/isolering/cellplast/cellplast-xps200-p16475


Jo jag stod och klämde på den. Den kändes mycket mer kompakt helt klart! Dock så föll jag för vanliga cellplasten, dels pga. priset samt att jag tänkte att det borde vara lättare (kräva mindre kraft) att skära i. Dock kan jag tänka mig att det är lättare att få det bra. Nåväl.

Har börjat med att skära ut grova bitar till vänsterhörn och mittenväggen. Tanken är att bygga "moduler" som går att passa in, för att dels underlätta bygget (kan vara bra att få ut en del och arbeta med där jag har bättre belysning, och sedan stoppa tillbaka) samt att vid en eventuell flytt eller grovrengöring, kunna få ut allt smidigt. Hörnsektionen ser ut att bestå av två delar:

Tjock bottenplatta (10cm hög), två smala väggar mot vänsterkant och ca 40cm mot bakväggen.
Tjocka överväggar (10cm djupa), vilandes ovanpå de två smala väggarna (har skurit ut så att det blir lite som en "kil" så det ska passa ihop bra. 

Gäller bara att få till det sjysst sen när jag ska smeta på massa husfix. Nåväl, känns som en bra start för att få en känsla av utrymmet. Anledningen till de smala väggarna ovanpå den tjocka bottenplattan är för att få ett "klippöverhäng" längs väggarna, som senare ska ge möjlighet att göra gömställe. Detaljerna kommer nog allt eftersom det växer fram. Erbjuder några suddiga bilder på hur det ser ut i dagsläget. Nu väntar jag på att varje modul ska limmas ihop ordentligt, så att jag kan ta ut delarna för att karva.


Nedan: Notera att på golvet i mitten ligger det nu bara frigolit för att hjälpa till att pressa en liten "bergsfot" mot bakväggen, så att väggen kommer stå stabilt. Om det inte blir tillräckligt så kommer jag försöka fästa bakre bergsvägg med kardborreband mot bakväggen.... om ni fattar :).


Nedan: Vy från botten av mitten upp mot vänster hörn.



Imorgon blir det till att försöka få till högerhörnet på liknande vis :).

Notera: Mycket av denna frigolit kommer att karvas ur rejält!

2048
773
psyjoh:
Ska du ha frigolit i botten oxå?
Något bottensubstrat du ska täcka med? 

97
73
Nattkryp:
psyjoh skrev:
Ska du ha frigolit i botten oxå?
Något bottensubstrat du ska täcka med? 


Inte mer frigolit än för att skapa klippor/inredning. Hörnen kommer karvas ut så att det blir som släta bergshällar som går ner mot mitten, där någon form av bottensubstrat kommer finnas (5-7cm djupt hade jag tänkt).


97
73
Nattkryp:



Lite bilder på frigolitarbetet hittills.

Nedan: Vänster hörnbotten är här "klar" för stunden, därefter påbörjar jag övre modulen så att jag bättre kan passa in "fog-kanterna".



Nedan: Vänster övre kortsida håller på att träda fram



Nedan: Vänster övre kortsida "klar" för stunden, har påbörjat grovforma vänster baksida.



Tycker detta är grymt skoj! Men det tar tid! Hittills kanske jag lagt iaf fyra timmar på kapning av frigolit och karvningen ni ser ovan. Längtar tills det blir dags att smeta på husfix och få lite färg på det hela :).

Jag har fortfarande inte bestämt vilken färg/typ av klippa det ska vara. Har provmålat en spillbit till mörk svart/blå/grön sten och det var snyggt. Dock vore det kul med lite sand-färgat då det passar ödlan och det hela blir ljusare. 

Imorgon blir det vår första reptilmässa, så förhoppningsvis kommer jag tillbaka med massor av idéer och inspiration, och kanske någon växt, bottensubstrat eller annan inredning som hjälper mig bestämma hur slutresultatet ska bli.


97
73
Nattkryp:




Nöjer mig för idag.  Ett par bilder utan kamerablixt :)

97
73
Nattkryp:
Det blev tyvärr ingen mässa pga. sjukdom. Så istället blev jag hemma och började smeta på lite färgad husfix. Testade på några provbitar först. Har också testat tekniken med att smälta cellplasten mha tändare. Lyckades forma ett par stenar hyffsat enkelt som nu är grundfixade.

Har även påbörjat bottenhörnmodulen. Gillar resultatet hittills. Det är nyfixat på bilden så färgen kommer bli något ljusare.

Nedan: provbitar, lite olika nyanser och tjockhet på fixet.


Nedan: Eld-formade stenbumlingar, kanske kommer användas till en liten stenhögsgrotta?


Nedan: En början...


Hoppas att ni som var på mässan hade det trevligt. Hade gärna varit med!

903
509
Evanjeline:
Det ser väldgt snyggt ut. Du har gjort ett jättebra jobb med sprickor och dylikt för det ska se äkta ut.

97
73
Nattkryp:
Har övat lite "stenmålning". Tycker mig kunna ana att resultatet kan bli finfint. Men, jag antar att jag ska lacka bakgrunden också, och det kanske kan påverka resultatet lite. Båtlack brukar det pratas om, någon som har något att länka till någon av de större kedjorna som jag borde ha i min närhet? Tänkte att det kan vara intressant att lacka stenarna först för att se hur det påverkar slutresultatet. Nedan är några bilder med och utan blixt och olika vinklar. Har målat med gamla acrylfärger jag haft undangömda i en låda. Blev även en röd akvarellfärg då min röda acryl hade torkat ut...



Logga in för att posta i forumet
Sida av 10
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild