Typ av värmekälla

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

375
251
Doxster:
Hejsan,

Ni som har erfarenhet av terrarium, vilken typ av värmekälla föredrar ni och varför?

Jag tänker mig för lite större terrarium nu. Säg 160x70x70 eller större till och med. När man kommer upp i dom storlekarna verkar dom flesta använda sig av CHE eller RHP. Jag är bara van vid vanliga värmemattor.

Mvh

1662
779
fluffis:
Jag använder också värmemattor och då är mina terrarier runt 1,20 x 0,6 x 0,5 m och i dem har jag ormar som är i första hand marklevande och nattaktiva. Därför använder jag inte UV-ljus och jag har ingen värme uppifrån. Värmemattor funkar bra. Har man trädlevande djur så är det nog bra med värme uppifrån. Har man dagaktiva djur så är det vedertaget med UV-ljus. Vad är det för djur som ska bo i terrariet? Vad är CHE och RHP?

104
11
_kim_:
Beror ju som sagt lite på vad du ska ha i terrariet, men här är en setup som jag tycker funkar bra.

Värmepanel i taket. Fördelen mot t.ex en keramiklampa är att du inte behöver skydd över denna och att den endast är 35mm hög. www.reptiles.swelluk.com/reptile-supplies/reptile-heating-equipment-414/heat-mats-450/habistat-reptile-radiator-26225.html

Värmekabel i lämplig längd på botten. Fördelen mot matta är väl att kabel är mer vattentålig. Ivf vissa märken. www.reptiles.swelluk.com/reptile-supplies/reptile-heating-equipment-414/heat-cables-925/swell-heat-cables-322517.html

Termostat som styr båda värmekällorna www.reptiles.swelluk.com/reptile-supplies/reptile-heating-equipment-414/thermostats-555/habistat-twin-channel-thermostat-26740.html

//Kim

2966
1645
Hoggaforfan:
Jag föredrar kabel och ev sunspot. Kabel är smidigt att dra in, kan gjutas in och allmänt flexibel :-)

295
270
barkskog:
Det beror helt på vilken djurart som ska vistas i terrariet.
Utpräglat solande arter har bäst utbyte av en sollampa (HID eller MV)

Så här skriver Frances Baines uvguide.co.uk:

"Varför jag föreslår "solstrålemetoden" för solande arter, beror på att detta är hur de får sin UVB + ljus + värme, i det vilda ... de brukar sola när solen går upp, och UV-Index (UVI) ökar från noll i gryningen till ca 6-7 sen förmiddag (beroende på säsong). Efter det, flyttar de in i skuggan och utsätts för låg UVI mitt på dagen, ibland återvänder för att sola sig i senare delen av eftermiddagen när UVI faller igen.
I fångenskap skulle jag personligen sätta UVI 6-7 som ett absolut maximum mitt i "hotspot" - jag skulle vara lyckligare med omkring UVI 3-4 över större delen av solområdet ... det är en gissning att den typen av "genomsnittlig "nivå de skulle få ungefär halvvägs igenom sin morgonsolperiod .... Jag vet att det är vagt. Men det verkar säkert för mig; Det är inte onaturligt; och djuret kommer att välja var i gradienten han vill sitta och hur länge. Så länge värmegradienten är lämplig är förhoppningsvis den totala UV den får inte för långt från behovet."

375
251
Doxster:
Här går det undan! Tackar för snabba svar!

Det är marklevande ormar som ska bo i burkarna. Men min tanke var eftersom att man börjar komma upp i lite storlek så vill jag ha något som hjälper till med "ambient temp" i resten av terrariet också.

Jag har inget uppvärmt rum utan kommer köra på värmekällor inuti terrariumen. Därför vill jag ha något som bidrar till värmen på svala sidan också.

Fluffis: RHP = Radiant Heat Panel som kim länkade till. Fästs i taket i terrariumet och strålar värme neråt. CHE = Ceramic Heat Emitter, fint ord för dom där keramiklamporna.

Angående skydd för CHE så ser jag det som minsta problemet, om det skulle visa sig att dom är bättre eller betydligt mer kostnadseffektiva än de andra alternativen.

Medlem i SHF
4003
5038
Jonas_:
Jag använder både värmeslingor & lampor beroende på vilken orm-art som ska hållas i terrariet, mestadels värmekablar använder jag faktiskt.. men kommer nog använda värmepaneler i mina nya byggen framöver, blivit väldigt sugen på såna sista åren :) 

375
251
Doxster:
www.reptilebasics.com/rbi-radiant-heat-panels dom här tycker jag ser trevliga ut. Kommer antagligen kunna stapla 4 terrarium på höjden så får hitta något bra termostat som har åtminstone 2 sensorer också.

1662
779
fluffis:
Doxster skrev:


Fluffis: RHP = Radiant Heat Panel som kim länkade till. Fästs i taket i terrariumet och strålar värme neråt. CHE = Ceramic Heat Emitter, fint ord för dom där keramiklamporna.



Fint och fint, jag tycker det ser ut som engelska :D

375
251
Doxster:
Haha ja såklart! :D Jag brukar hålla mig till de ursprungliga namnen :)
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild