Bygga terrarium av garderob

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 4

74
13
larsson88:
Plastlisterna är inte alltid uv-stabiliserade, känsligare över lag.

är Alu-listerna gjorda av vanligt aluminium så är det känsligt för salt m.m.
köper du aluminium som är legerat med koppar så kallat flygplansaluminium, så har det mer fördelar än vanligt, vilka kommer jag inte ihåg.

finns även aluminium för marint bruk typ durkaluminium, då är det legerat med magnesium och står då emot salt bättre.



1663
779
fluffis:
Hoggaforfan skrev:
Vad är fördel med plastlister vs aluminium?


Jag kopierar från en annan tråd där jag har skrivit :)

"Jag gillar skjutglaslister i plast. Har testat metall en gång men det gör jag inte om. Det var i stort sett omöjligt att få tag i skruvar med små huvuden och det slutade med att vi fick spika med dorn på ett ganska litet spikhuvud. Sen behövs en mjukare "list" att lägga i som glaset kan glida mot. Det behövs inte med plast. Det finns säkert andra sätt men jag gillar plastlister :) De är limmade med vanligt universalsilikon."
"www.terrariedjur.se/?page=forum&thread=919&p=3

Detta lägger jag till nu :)
Glaset glider så lätt i plastlisten upplever jag. När jag hade aluminium så spikades de fast och sen lades en plastlist (eller vad det nu är) ovanpå. Det gjorde att det blev guppigt och att glaset inte gled alls smidigt. Dessutom tyckte jag att rutorna skallrade mer när jag gick förbi terrariet med aluminiumlister. Säkerligen är det en smaksak också :)

2966
1645
Hoggaforfan:
Ah oki, tack. Man lär sig varje dag :-)

160
91
turboadde:
Går det inte att silikona aluminiumlister? Då får man ju bort att spika och ojämnheterna.
Jag har silikonat mina direkt på OSB:n så måste ju fråga om jag ska vara beredd att ta emot dom nån dag hehe. Dom verkar sitta bra i alla fall. Vanligt akvariesilikon använde jag.

1663
779
fluffis:
turboadde skrev:
Går det inte att silikona aluminiumlister? Då får man ju bort att spika och ojämnheterna.
Jag har silikonat mina direkt på OSB:n så måste ju fråga om jag ska vara beredd att ta emot dom nån dag hehe. Dom verkar sitta bra i alla fall. Vanligt akvariesilikon använde jag.


Jo, de ska nog gå att silikona. Att spika eller skruva var vad glasmästaren rekommenderade så därför blev det så. Men att användare silikon är nog bättre känner jag :)

2966
1645
Hoggaforfan:
Jo borde fungera alldeles utmärkt. Att glasmästaren rekommendera spik/skruv är nog bara för att vara på den säkra sidan.

Medlem i SkHF
70
40
JonasW:
Byggde av en ikea garderob. Fäste listerna med pl400 och nubb som jag spikade dit med ett dorn. Blir dock ganska tungt med stora rutor men det funkar. Har en ide om och bygga med ngn form av lagring som dom glider på, har dock inte blivit verklighet ännu. Ingen som har ngn bra ide&tips hur det skulle kunna se ut? Sen ventilation nere och uppe med en axialfläkt ,230v datafläkt styrd med minuttimer.




Medlem i SkHF
70
40
JonasW:
Och förra veckan fick jag för mig och bygga ut lite så gjorde en insats med 45x45 reglar och osb skivor.




Nästan klart nu.



Har målat allt med våtrummsfärg och det kommer bli torv i botten då det ska vara hög luftfuktighet. Har kvar dom andra inredningsprylarna med växterna som är byggda med frigolit och superlim och pl400. Kan man ha dessa prylar i trots fuktigheten utan att oroa sig för att något farligt ämne ska lösas upp?

Kanske stjäler din tråd nu men hoppas jag bidragit med lite inspiration iallafall.


Mvh Jonas

2966
1645
Hoggaforfan:
PL400 ska vara lugnt vad jag vet men snabblimmet är svårt att säga något om då det finns en gigantisk uppsjö.
Beror ju också på var och hur mycket.
Troligtvis är det så lite och på såna ställe så skulle fukt lösa ut något farligt ämne så skulle det ske så sakta och i sån liten skala så det inte är någon fara.

135
130
Hellemar:
jabba...

Ursäkta en gammal gnällig gubbe, men i mina öron tycker jag att en garderob verkar väl liten för en stor orm... Jag har inte L80 i huvudet längre och orkar inte kolla, och jag tror knappast att SJV är jättenöjda med din plan och dessutom lär du ju gå bygga nytt ganska snart igen...

Mitt tips; bygg större och bygg gediget så att inte din orm klarar att trycka ut nån vägg eller ruta...


Henke :)
Logga in för att posta i forumet
Sida av 4
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild