Vad ska jag göra!?

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 6

53
0
mcfozzy:

Högerfoten är tryckt mot glaset, men som ni ser mår han inte bra. Han rör på sig knappt heller.


Medlem i GHF
167
344
Fredriko:

Jo det tycker i alla fall jag mcfozzy. Skelettet kan ofta kännas som gummi om leguanen har drabbats av MBD, ungefär som du beskriver. Speciellt om det gått några år. Att vända en sådan utveckling är svårt (och ofta finns det både sekundära och primära fel dessutom). Ta djuret till en (kunnig) veterinär. Börja inte med tvångsmetoder på ett djur som eventuellt har långt gången MBD, det kan lätt orsaka (fler?) frakturer (skelettet går lätt sönder vid MBD) och onödig stress.

 

Ta honom till en veterinär och gör undersökningen där om du tror djuret är såpass sjukt som du beskriver. Börja inte med en egen (tvångs)undersökning som kan ytterligare skada djuret. Kanske ett blodprov och röntgen för att se vad som är fel (och hur fel) om man vill göra ett seriöst försök att rädda djuret.


53
0
mcfozzy:

Min gudmor är vetrinär och jag ska ringa henne imorgon och åka till hennes klinik den 1a


293
354
Dynamitella:

Och i slutändan, vad som än händer, så se till att de förra ägarna får reda på att de orsakat (omedvetet, antagligen) att djuret i då eventuellt var tvunget att avlivas.

Så att de inte skaffar nya djur och råkar ha ihjäl dem också. Det händer ju väldigt lätt om man inte läser på, eller nöjer sig med djuraffärsinformation.

Lycka till med sjuklingen. (Instämmer, veterinär så fort som möjligt. Avlivning verkar stå på schemat eftersom det är så långt gånget. De förra ägarna bör ha skriftligt bevis på det eller ett samtal från veterinären som begär att de betalar).


53
0
mcfozzy:

Dom förra ägarna gjorde nog inget avsikltigt, utan lite kunskap satte den här lilla killen i skiten helt enkelt, ska nog kontakta ägarna om det blir för mycket kostnader.


Medlem i GHF
167
344
Fredriko:

www.djurklinikenroslagstull.se/artiklar-om-reptiler/metabolic-bone-disease

Lite kort om MBD. Jag säger inte att det är den sjukdomen, men det kan vara det. Kolla med din veterinär,  om hon inte vet vad hon ska göra så kan hon i sin tur kontakta en kunnig veternär.

Till exempel www.exoticpetmed.se/vem.html

Detta är en duktig veterinär som specialiserat sig på exotiska djur som bland annat reptiler. Be din veterinär kontakta henne ifall hon inte vet vad hon ska göra med din leguan. Hennes affärside är att hjälpa andra veterinärer som inte har så stor kunskap om dessa djur. Jag kan varmt rrekommendera henne. Hon är mycket duktig och kompetent. 

Mvh

 


53
0
mcfozzy:

Tack för förslaget, men min gudmor jobbar på roslagstull djurklinik där dom har specialutbildade människor för just reptiler


Medlem i GHF
167
344
Fredriko:

Jamendåså. Perfekt! Lycka till hos veterinären, hur det nu än går.  

Till er andra som inte har det så lyxigt eller bor nära en reptilkunnig veterinär så tipsar jag ändå om ovan länk. På så sätt kan man nästan alltid få hjälp av en reptilkunnig veterinär, var man än bor i landet. Bara be sin vanliga veterinär kontakta Barbara som är mycket duktig på området. 

Mvh.


53
0
mcfozzy:

Nu låter jag iskall, men jag är 16 år och bor inte med mina föräldrar, får bara studiebidrag om jag inte lyckas sälja något på blocket osv. Om jag inte har råd med en vetrinär som avlivar, finns det någon i stockholm med skjutvapen som kan ge honom en snabb död? 

 

Som sagt jag låter lat som om jag inte orkade ta hand om honom, men tro mig han mår iallafall bättre hos mig än dom förra ägarna, han lider så mycket nu att när jag kommer nära så rör han knappt på sig utan försöker resa sig upp.


76
16
Ergotamin:

Vad snackar vi om för djur och hur sjukt är det ?

Logga in för att posta i forumet
Sida av 6
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild