Beteendetolkning?

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

1159
626
Temla:

Ja, Fredriko... det var nåt i den stilen jag misstänkte också när jag såg videon. Jag googlade också och fick fram samma info.  Att den skulle göra så för att den njuter var en alldeles för främmande tanke för mig. :) Det tråkiga är att om ägare som killar dom på magen tror att dom gillar det så utsätts dom säkert för det ofta. 


150
13
Hillmans:

Jag är inte för denna film som visas, det är fel sätt av reptil hantering.


Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2685
2491
anders:

Därför är det extremt viktigt att sån här information som Fredriko lägger upp så bra kommer fram.
Många hade säkert tolkat det som att ödlan njuter utav det, och det är ju det som gör det hela lite oroväckande.


Medlem i SHF
241
342
Kakmonstret:

Det är mycket troligt, som det skrivs tidigare, att det är ett parningsbeteende och då ett avvisande från honans sida. Att det triggas igång av en mänsklig hand har troligtvis med simpla fysiologiska stimuli att göra. Spratlandet är möjligen ett sista, stressat försök att få bort hanen som försöker para sig trots att hon tydligt sagt nej.

Man måste alltid vara väldigt försiktig när man tolkar djurs beteenden, vi kan inte riktigt veta. Vi vet hur vi själva gör och känner, och vi vet till viss del varför och hur det fungerar fysiologiskt. Men vad jag fått lära mig många gånger om nu när jag är inne på fjärde året biologi/etologi-studier är att inte göra djuren till människor, och tilldela dom känslor på samma sätt som t ex njutning för oss människor. Det är ett väldigt intressant ämne, men det är väldigt lätt att övertolka - i många fall är det lättare än vad man först tror, det gäller bara att koppla bort mänskliga känslor och tänka rent fysiologiskt och funktionsmässigt.

Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild