Vart köper man levande mossa?

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2685
2491
anders:

Jag har sett många fina terrarium med bra växande mossa, och har själv försökt med mossmix ifrån dusk, utan några jättebra resultat.

Därför undrar jag om det finns någonstans där man kan köpa mossa i rena "bitar"?
Alternativt någon mossliknande växt som går att köpa att inreda med.
Torkad, död sphagnummossa som man blötlägger tycker jag inte är jättesnyggt utan vill ha levande grön.


293
354
Dynamitella:

Har letat efter det väldigt länge. Så närma jag kom var att jag plockade mossa ifrån de köttätande växterna jag köpte (det ingår oftast på jorden i krukan). 

Hittar du en bra kvalitémossa som överlever inne utan dvalperiod, så hojta till! Jag har provat fyra olika sorters torkad mossa, och samtliga har både burit med sig ägg av insekter och sedan dött av oavsett temp/ljus och fukt.


230
22
Nooon:

På akvarieavdelningen. Javamossa eller Riccia. Riccia kräver mycket ljus och är känsligare för slitage. ...men kanske finare. Jag fick aldrig riktigt fart på Riccian men javamossan har vuxit snällt var jag än placerat den. Fortare eller långsammare beroende på tillgången på ljus.

Jag försökte med mossa köpt på blomsteraffär men den dog naturligtvis...
...så läste om Java och Riccia på land här -> 
www.brianstropicals.com/pages/Caring-for-frogs.html

Annan länk som jag hittade nu och som verkar intressant -> 
www.joshsfrogs.com/catalog/blog/2012/04/growing-moss-like-a-boss/

...och någon länk om en okänd men snygg och växtvillig mossa -> 
www.dendroboard.com/forum/parts-construction/72275-opinions-best-vivarium-moss.html


242
29
Blues:

Mossor är svårt jag använder mossmix som jag lägger på sedan vattna o ljus fläkt o vänta länge 4-10 mån,men som Dynamitella sa mossa från köttisar har jag lyckts med.

En sida med växter som jag har köpt från WWW.CZPLANTS.COM som har bra sotiment.

 

 


230
22
Nooon:

...och här kommer ett par bilder.

De är från mitt öppna akvarium. Förutsättningarna jag erbjöd var knepiga - vått om fötterna och torr rumsluft. Inget substrat - bara den fuktiga träroten.

 

Javamossan klättrade så långt upp på roten som den kunde för den torra luften. Den lilla luftfuktigheten som ändå fanns strax ovan vattenytan räckte för javamossan men inte för Riccian som blev kvar i vattnet. Salvina natas tynade först pga ljusbrist men utvecklade nya mindre blad och anpassade sig... men den klättrade aldrig självmant upp ur vattnet. Andmat har blandat sig i - de små, små bladen. Så länge rötterna kunde nå vattnet så kunde den tänka sig att vara på land... på/i javamossan. Den växte fort men var inte lika snygg som javamossan. Bladen lever inte så länge utan vissnar och bildar en kvävande matta. Det var ett evigt rensande. Mitt tips till den som vill försöka detta är att undvika Andmat.

 


Den här bilden är äldre. Riccian fanns inte med ännu. Det växte så det knakade! (Jag hade rensat en hel del på den andra bilden.)  På sommaren blommade javamossan (som björnmossa ungefär). Hygrophila polysperma (bla den suddiga längst fram),planterad i bottensubtratet i akvariet, växte självmant upp i luften när den hittade något att ha som stöd - i detta fall javamossan.

 


Medlem i DHF
875
307
tenebrosa:

"Jag har sett många fina terrarium med bra växande mossa, och har själv försökt med mossmix ifrån dusk, utan några jättebra resultat."

Då undrar jag bara följde du beskrivningen bra? hade du tillräckligt med ljus, ventilation/rörelse på luften och ett vatten som är relativt kalkfritt och i hyfsat rätt phvärde? 

För hade du det så borde mossan ha växt som ogräs. Det gör iaf min mossa från dusk :)  

Och vad jag läst så är väl all mossa ganska krävand, dock kanske inte akvarie mossa men ja landlevande mossa.


242
29
Blues:

Ljus minst 6500k,osmosvatten,fläktar,mossmix o lång väntan så blir det en bra mossmatta. 


Medlem i DHF
875
307
tenebrosa:

"Ljus minst 6500k"

Mellan 5000-6500k och minst 7000 lux/m2 ska det vara ;) 


Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2685
2491
anders:

Nooon, lite javamossa har man fått fart på i vattnet och längst med vattendelen. Jag letar efter någon som passar lite bättre på land. Riktigt snygga bilder för övrigt :)

tenebrosa, Förmodligen följde jag den inte tillräckligt bra. Fick även en massa sorgmygg(?), så de kanske förstörde för att mossan skulle ta sig. Men jag provade mixen i alla mina terrarium som varierar lite i ljus och fuktighet. Dåligt ljus gjorde att mossan aldrig ens kom igång. Men i terrariet med epiweb som jag började med kom det åtminstone igång litegrann, men inte i närheten till de bilder du lagt upp på ditt.

 


Medlem i DHF
875
307
tenebrosa:

Hmm tråkigt ja mitt experiment med hygrolon tog sig inte, men det var nog pga att det inte var nog med ventilation ( fanns inga hål) och sen tröttnade jag så den torkade ur. 

Men i epiweb burken det tar ett jäkla tag innan det börjar hända nått men när det väl gör det så går det fort fram. Och sorgmyggs larver vill jag minnas kan skada mossan, men det ska nog vara extremt mycket i så fall. Förmodligen så var det brist på ljus och tålamod skulle jag tro ;) 

Men för att jag vart lite intresserad själv nu så kollade jag upp lite mer här om ljuset. 

Säg att vi ska använde epiweb i en exoterra burk 90b 45d 60h den falska bottnen tar bort 10cm på höjden då kan man snabbt räkna ut att vi har en yta på 0.45kvm som det ska mossa på vi använder oss av exoterras compakttoppar med 26w lampor dom som kallas Natural light/full spectrum daylight bulb ( Repti glo 2.0) för det har skapligt rätt färgtemperatur ( K = Kelvin) inte optimal men den har funkat för mig. 

och enligt exoterras egna mätningar så krävs det alltså minst 4st lampor för att det ska växa bra 40cm ner i burken och det är om ljuset är riktat direkt mot mossan, men det är den ju inte efter som väggen är lodrät och lamporna ligger på toppen så det blir ju lite skuggat av det. 

med 

Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild