Nybörjarhjälp

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

10
6
Linkan92:
Tycker väl det är lite skillnad på att kela och klappa ett djur, nu lär jag väl göra det livat i holken här. Men har en kameleont som mer än gärna knallar ut på mig vissa dagar, medans vissa dagar vill han inte alls göra det. Jag ger då alla mina skäggisar en strykning på huvudet varje kväll när jag släcker ner. Detsamma gör jag med leguanen, däremot så är det väl inga djur man går runt och bär på som en katt. Men att ta ut dom då och då och köra lite halvt kläm och känn (missförstå mig rätt) men att man kollar så allting sitter där det ska, hullet är bra osv. Sen måste man ju lyfta djuret för att ta dom tex till badkaret. Skulle nog aldrig kunna säga åt leguanen "gå nu till badkaret själv med dig!" Sen är det väl väldigt olika från personligheten. Ena skäggisen jag har skulle absolut inte vilja bli lyft, medans den andra nästan rusar in i handen på en. Kameleonten som sagt går vissa dagar och vissa dagar inte. Leguanen trivs då när han får sina strykningar och kan nästintill stirra sönder mig om jag bryter den rutinen.

Men som många säger, man ska ju skaffa det djur man trivs med. Jag är väl en av få som kör "ska jag ha ett djur är det tills den dör" många ödlor lever ju ändå upp emot 25 år, vill man då dras med den så länge? Djur är inget slit och släng, det krävs ansvar. Vill man vara låst till sitt hem? Kanske inte kunna åka iväg och resa i flera veckor? Det är ju rätt mycket man ska fundera på innan man ens tänker tanken på att börja skaffa ett djur oavsett sort. Så tips är att dra iväg och kika på lite olika djur, se vad du känner passar just dig. Ska det vara litet, eller stort? Har du någon som kan hjälpa om du skulle tex hamna på sjukhus. Såna saker kan vara bra att tänka på. Lycka till! :) 

5104
3879
Tropfrog:
Jag har haft ödlor I 5 år och aldrig någonsin hanterat, pillat på dem eller klämt och känt på dem. De vet inte hur min hud käns och jag vet inget om deras.

Har man ett djur som behöver bada så skall möjlighet givetvis ges i terrariet och bad vara frivilliga när djuret själv känner för det.

Mvh
Magnus 

Medlem i SkHF
983
1105
NellyNiklas:

Ah yes, det odödliga debatten om att hantera eller ej. Finns en tråd redan för vidare diskussion om så önskas. Somliga accepterar det medans andra inte. Det är helt ok att vara oens. Gynnar det djuret? Ingen aning. Vissa arter och även individer i samma art får kanske mer utav det än andra. Dock är jag övertygad att dessa djur är bra mycket mer intelligenta än vad tror om dem. 

Ledsen att säga det, men att aktivt tvångsbada reptiler har blivit någon märklig trend. Utan tvekan från USA. För någon lustig anledning är det överhängande P. vitticeps, skäggagamer. Den reptil som lever längst ifrån vatten i vanliga fall. 

Behöver djuret badas för att lösa upp öms som fastnat så är det troligtvis för torrt i terrariet. Inte ovanligt att ödlor blir av med tår pga detta. 

Behöver djuret badas för att lösgöra smuts i porer eller lösa upp en förstoppning så beror det med största sannolikhet på brist på stenar, grenar eller liknande som djuret kan gnida sig mot och brist på vätska i fodret. 

Det finns absolut reptiler som lever i en gruppdynamik. Majoriteten ödlor och sköldpaddor, så länge du har ytan till det. Många arter av skinkar lever i grupp, några få arter som familjegrupp i samma hela eller träd, även vår egna sandödla, om jag inte missminner mig?

Så, mitt förslag till TS är att börja googla efter djur som intresserar DIG utefter de "önskemål" och kriterier du har. Sen letar du all information om den arten som du kan. Ju mer förberedd du är desto bättre och mer lyckat kommer det bli.

Mvh
Niklas


10
6
Linkan92:
Jag förvarnade om att det skulle bli liv i holken. Om man aldrig plockar ut djuret kan jag omöjligt se hur man kan städa hela terrariumet men det är ju jag det. Kanske kastar du en mössa på djuret? Oavsett kan inte en leguan berätta med ord när den vill bada. Har du hört många leguaner prata förr? 

Man väljer ju själv hur man nu vill göra med reptiler, vissa sitter där och gulligullar med sina ormar vissa har ute sina ödlor. Jag kommer alltid köra kläm och känn på mina djur, det är omöjligt att ha en vild 6 kg leguan den dagen man ska åka till en veterinär som då ska piska runt med svansen. 

På samma sätt att jag inte kommer kasta bort armen till kameleonten och resonera "du är en reptil du ska inte vara social" äsch alla gör vad man vill med sina djur, vissa har bättre koll för att se eventuell sjukdom vissa behandlar dom som en akvariefisk. Inget sätt är fel förutom det som är fel.  Nu är det ju inte det som är diskussionen, poängen är att man kan oavsett klappa ett djur det är skillnad på att kela. Sen att man ska skaffa det djuret man är intresserad av.

5104
3879
Tropfrog:
Givetvis gör man som man själv vill. Vi är ju människor och har via det gett oss själv rätten att själva  bestämma vad vi gör med våra djur och har tolkningsföreträde för våra egna djurs känslor. För vidare diskussion om hantering av reptiler hänvisar jag till tråden som handlar om just hantering. Ingenting i denna tråden handlar om städning av terrarium, leguaner eller tvångsbadning.

Mvh
Magnus
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild