Ung dvärgskäggagam verkar väldigt trött

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1

7
0
Joppepoppe:
Jag har haft lille Bengt som är cirka två månader nu i två veckor. Han är min första reptil jag ägt och har begränsad erfarenhet med dem...

Första veckan var han ganska chill liksom. Satt mycket i solbadet (som är cirka 38°) och var väldigt lugn. De senaste två dagarna har tyvärr varit närmare motsatsen. Han är knappt i solbadet och kommer nästan aldrig fram från sitt gömställe (som är precis under solstället, alltså ganska varmt).

Han äter och växer mycket, men har vägrat käka grönsaker och har bara fått mjölmask då jag inte lyckats hitta dubias än, och djuraffären sa att jag skulle köra på mask då det var en helt okej näringakälla. Är lite osäker på detta då jag läser lite här och var att mjölmask inte är jättebäst... Hur viktigt är det?

Han drack hyfsat när man droppade vattendroppar på hans huvud förra veckan, lite sämre igår och idag då han knappt velat visa sig. I vattnet har jag droppat elektrolyter och d3 tillskott, som jag fick rekommenderat på djuraffären. Jag har dessutom gett honom maskar med kalktillskott på nästan varje gång han käkat, så tror inte detta bör var ett problem.

Jag har på mina lampor från 7-19. Lamporna är en värmelampa på 150W som står uppe på terrariet. Är den för stark? UV-situationen har jag löst med ett UVB rör från cyberzoo som producerar 14% uvb. Denna står på ett litet galler på terrariet då ultraviolett ljus inte går genom glas så värst bra, hoppas att det duger ändå...

Han har ömsat skinn senaste dagarna och lämnat lite här och var. Jag fick till och med hjälpa honom ta av lite, det blev inga sår, dont worry. Har hört att de kan bli lite nojiga och trötta kring ömsningstiderna men jag tror inte detta är problemet då han blev trött först efter att ömsningen är så gott som klar... Stämmer detta? 
Man kan se honom ligga längst ner i mitten på bilden

Har även hört att skäggisar kan gå i dvala i oktober son tidigast, men tror att han är alldeles för liten för att det ska vara fallet... Tack för att du läst min långa och oroade text. Hjälp mig gärna. Sliöper helst ett onödigt vet besök. Men måste det göras så ska det...

Medlem i SkHF
971
1088
NellyNiklas:

Hej! 


Har du pejl på temperaturerna runt om i terrariet? Det är en ganska bra början i sökandet på "felkällor" (i brist på bättre ordval). (Du nämnde 38gr så jag antar att du har grejer att mäta med) I annat fall rekommenderar jag en sån där "termometer-pistol" som Biltema mfl säljer. Då kan du mäta yttemperatur på alla ytor i kalla och varma zonen.

Hur gammal är Bengt? Du har haft den 2 månader. Vissa individer är mer benägna att brumera än andra individer. Är det så att Bengt är just 2 månader gammal så borde han nog inte brumera riktigt än. 

Hur ofta matar du honom? Mjölmask är inte bland de bättre foderinsekterna för regelbunden utfodring nej. Dubia, syrsor, gräshoppor är avsevärt bättre och innehåller inte lika mycket fett. Mjölmask passar bättre som lite extra tillskott då och då.

Att tänka på: Foderinsekter är inte mer näringsrika än maten du ger dem. Dubia är inte kräsna och äter mer eller mindre allt. Vi ger vår koloni det som vi själva inte äter ur rotfrukt och grönsaker. Ändar och skal från morötter och potatis, paprikatoppar, gurkor, päron- och äppelskrabbor, apelsinskivor och även yttersta lagret på isbergssallad. Frukt och grönt som normalt åker i matavfallet.

Det kan ev även vara så att Bengt skyggar från överstrålning av UVB, beroende på hur nära lysröret är till marken/solplatsen. Det finns utrustning för att mäta just UVB strålning, men det går även att luska fram en nivå genom att mäta avstånd och maskstorlek på nätet. Jag kan försöka assistera dig med det, om du önskar. 

Andra medlemmar här har garanterat fler tips och idéer, så jag lämnar ordet sett dem.

Mvh
Niklas


7
0
Joppepoppe:
Tack Niklas! Bengt är cirka två månader gammal. Jag matar honom två gånger om dagen, brukar lämna en skål med ungefär 8 maskar i varje morgon och fylla på den någon gång under kvällen med ett mindre antal. Ska skaffa en dubiakoloni någon gång denna veckan. Så får hoppas att det går bra att hitta dem samt att jag inte blir allt för rädd för att öppna lådan ;)
 
Hur borde jag göra för att få honom att äta grönt? Hur viktigt är det?

Temperaturerna borde det inte vara något fel på. De är åt minstone inte för varma för att han skulle vilja sitta/ligga i ljuset...

Tack för svaren!
Mvh, Jakob

5092
3863
Tropfrog:
Det är med ödlor som med barn. Sluta ge massor av godis så kommer de att äta de nyttigheter som erbjuds. Enda skillnaden är att godis i detta fallet är mjölmask och inte sega råttor chipd eller choklad.

Mvh
Magnus 
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild