svårt val, välja mellan 3 olika arter, trynsnok, KP eller Majs

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

1
0
millaaeng:
Som en tidigare trynsnok och majsormsägare så skulle jag helt klart säga att trynsnoken är roligare att ha. Min var väldigt aktiv och nyfiken även på ytan och inte bara i marken. Tycker det är kul att se tunnlarna dem gräver och tycker även att varje trynis har lite av en personlighet.

2
3
Solhem335:
Ann80 skrev:


kan du berätta mer om dom? hittar inte så mycket när jag söker.



Nä, det finns inte mycket info på nätet

Här är mitt skötselråd
 

Skötselråd Hemorrhois hippocrepis (fd Coluber) (Linnaeus 1758)

 

 

Dess svenska namn är hästskosnok. vuxna individer blir vanligen 100-130 cm. Nykläckta individer mäter ca 30cm.

Utbredning: Algeriet, Marocko, Portugal, Spanien, Tunisien. Normal livslängd ca 10-15år.

Dess naturliga habitat är busk och gräslandskap men inslag av sten, murar och annat som ger naturliga gömställen.

 

Hållande i terrarium.

 

Allmänt

En dagaktiv, mycket nyfiken, aktiv och snabb orm med ett ibland ganska ”vasst” temperament. Hästskosnoken kan inte klassas som en nybörjarorm. Det kan gå att hålla fler individer men då skall extra försiktighet tas, framför allt bör djuren matas separat. Detta för att det är väldigt stressande för djuren och att det kan uppstå kannibalism. Dom är med andra ord matvrak.

 

Terrariet

Terrariet för enligt jordbruksverkets före skrifter inte ha mindre bottenyta än 0,63kvm och minsta höjd 45cm och klassas då som marklevande. Dessa mått gäller vid hållande av en individ per terrarium. Om terrariet skall husera fler än en individ gäller andra regler, se www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/ormarochodlor.4.62af51191240430af4d80002653.html

Dock är hästskosnoken en mycket duktig kättrare så ett något högre terrarium är att föredra. Inred med flera gömställen, klättergrenar samt en fuktbox som kan fungera dels som gömställe men även för att kunna välja fuktighet i omgivningen vid t.ex. vid ömsning. Bottenmaterialet kan bestå av grus och något fuktighetsbevarande material som periodvis kan fuktas och som djuren kan gräva i. Grovt riven kokos är ett bra material som inte dammar. Håll bottenmaterialen åtskilda om möjligt så att valmöjligheten för djuret blir större. Skål med färskt vatten skall alltid finnas. Terrariet bör vara utrustat med någon form av låsanordning.

 

Belysning och temperatur.

Belysningen skall vara riklig och med en UV-källa. En spotlight som ger en temperatur på ca 35° skall finnas. En HID-lampa är en bra kombination eller att komplettera grundbelysningen med ett lysrör som genererar UV, exempelvis ett T5 rör. Tiden som belysningen är tänd skall återspegla den naturliga dygnsrytmen och årstidsväxlingarna.   Sommartid bör belysningen vara tänd 12-14 timmar, spotlight 4-5 timmar. Vintertid bör belysningen vara tänd 8-10 timmar och spotlight ca 2 timmar. Lämplig dagstemperaturen sommartid är 26-29°. Nattetid sänks temperaturen med 5-7°. Vintertid 20-23° med samma nattsänkning. Vintertiden är en något fuktigare period och då kan man gärna ge terrariet en lättare dusch ett par gånger i veckan under en 2 mån period.

 

Föda

Vuxna djur föredrar gnagare, små fåglar, ödlor och ibland andra ormar. Juveniler föredrar även insekter, dock inte i fångenskap.

I fångenskap matas vuxna individer var 2-3 vecka med 2-3 halvvuxna möss. Juveniler var 10-14e dag. Välj storlek på bytet med förstånd. Djuren skall med lätthet kunna svälja sina byten. Ge hellre fler små än få stora. Matning förorsakar sällan eller aldrig några problem, dom äter mer än gärna.
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild