Dimra flera lampor/enheter med hjälp av samma termostat?

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

42
16
ApeMan:
Har suttit och kikat runt lite och läst men inte hittat något svar på detta:

Går det att dimra flera lampor/enheter med samma termostat?
Har kikat runt lite generellt på nätet med och läst mig till att det skall gå, så länge den sammanlagda styrkan i dem inte överskrider vad termostaten/dimmern skall kunna hantera.

Men jag tänker att innan jag börjar laborera så frågar jag folket som latjat längre med sånt här än vad jag har!

Tacksam för svar!

115
110
Formula76:
Termostat är ju bara en strömbrytare så det ska väl inte vara några problem?
Jag styr 3 HIDlampor med samma termostat, dimrar iofs inte, bara av/på.

42
16
ApeMan:
Det är just med dimmerfunktionen jag vill ha det att funka, så det inte blir för varmt...

3920
3005
Tropfrog:
Vad är det för lampor du vill dimmra?

Mvh
Magnus 

42
16
ApeMan:
Det är en che-lampa och en halogenlampa som jag funderar om det går att köra på samma dimmer/termostat. Eller om det ställer till något.

3920
3005
Tropfrog:
Hmm, Vad jag vet så är halogenlampor för högspänning förbjudna i EU. Om den går på lågspänning borde det framgå av drosseln om den är dimbar.

Mvh
Magnus 

42
16
ApeMan:
Jo, alltså, om lampan är dimbar är inga problem att ta reda på. Min fundering är om det går att sätta flera enheter på det dimbara uttaget på termostaten, eller om det ställer till det.

3920
3005
Tropfrog:
Jo, det förstår jag. Men olika lamptyper kräver olika dimmringstekniker och inte alla kombinationer funkar.

Om det är vanlig glödtrådslampa på högspänning så går det att koppla flera lampor på samma glödljusdimmer.

Mvh
Magnus 

25
27
minileos:
Vet inte riktigt vad Magnus är ute efter här men: Du har en termometer på dimmer termostaten som du sätter under lampan. Om du då kopplar på flera lampor på samma termostat, så kommer du ställa in temperaturen där termometern sitter, så det kommer bli perfekt temperatur där men där du har dina andra lampor kan det bli vilken temperatur som helst, för kallt, för varmt osv beroende på förhållande, distans osv. Så det går, men skulle inte rekommendera det.

För den delen är nästintill alla värmelampor dimmbara, står på förpackningen eller produkt beskrivning. Om det står att din termostat klarar av 150w då klarar den lampor upp till 150w, annan spänning spelar ingen roll. 

Vet många som köpt dessa från ebay som blir 410 kronor med frakt, skulle köpa såna istället isåfall www.ebay.com/itm/143991856942 

Ska också tilläggas att detta forum är väldigt emot termostater osv skulle inte lyssna på det dock, har sett tillräckligt med djur som har brännt sig illa på lampor.  

42
16
ApeMan:
Hur termostaten fungerar med givare och så har jag koll på. Min tanke är inte att sprida lamporna så mycket, utan öka upp ytan som värms upp då jag har en lite för låt ambient temperatur i burken, vilket jag vill ändra på. Men då kanske det bästa sättet ändå är att ha en till termostat, oavsett om det är en självreglerande på timer, eller en som är dimbar för hand.

Precis, då är det som jag fått höra, att om man håller sig till vad termostaten skall klara så funkar det. Men kanske inte är lämpligt ändå. Tack!

Och länken leder ingen vart, den är trasig eller felaktig. Om du vill länka igen, eller bara tala om vad du sökt på (även om jag misstänker att det är en termostat) så kan jag nog hitta på den själv!

Jag kan förstå en viss motspänstighet till termostater, ifall de skulle sluta fungera och man kör på för starka grejor. Då får man precis den effekten man vill undvika. Men jag är mån om mina djur, så vill försäkra mig om att det blir rätt. Då känns en termostat som en bra grej...
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild