Synpunkter på terrarium för I. Alvarius

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1

9
9
bufo_bufo:
Hej alla grod- och paddentusiaster och särskilt ni som har erfarenhet av Koloradoflodpadda!

Nu har vi inrett ett terrarium för denna art efter bästa förmåga och jag skulle bli jättetacksam för synpunkter, så att våra kommande paddor ska trivas så bra som möjligt.

Av någon anledning kan jag inte ladda upp en bild här på forumet, men den finns på imgur: imgur.com/a/F0qoOCU
Edit: Lyckades lägga bilden i mitt album: www.terrariedjur.se/user/bufo_bufo/gallery/14951

Och här kommer lite fakta:

*Terrariet är ett Exo Terra 90 x 45 x 45.

*Substratet är en blandning av Arcadia Reptile EarthMix Arid, Exo Terra Desert Sand och Exo Terra Plantation Soil, plus lite torra löv. Jag har fyllt terrariet ända upp till dörrarna, runt 12 cm djupt.

*På vänster sida står en vattenskål. Där ligger temperaturen kring 23-26 grader under dagarna, när lamporna är tända (har både UVB och växtbelysning). På höger sida finns en slät sten där paddorna ska kunna värma sig. Ovanför stenen finns en värmelampa som gör att temperaturen här kommer upp kring 30-35 grader när lampan är tänd. På nätterna sjunker temperaturen till 21-22.

*Luftfuktigheten är relativt låg, runt 30 %, och detta + temperaturen är nog de parametrar jag är mest osäker på, eftersom det finns så lite information. Spontant tycker jag det känns väldigt varmt och torrt, men så är jag å andra sidan ingen ökenlevande padda. :) Jag har även köpt en misterflaska som står redo så att jag ska kunna höja luftfuktigheten om det behövs.

*Än så länge bor det bara hoppstjärtar i terrariet, de verkar trivas under en barkbit vid vattenskålen där jag håller det lite fuktigare. Kommer att ha i orange gråsuggor och zoophobas-baggar för städning också, hoppas att även de ska trivas om det finns ett fuktigare hörn.

*Jag har avstått från att plantera en massa direkt i substratet, eftersom jag förstått att den här arten gärna gräver upp det mesta. Ett paradisträd har fått hamna i högra hörnet, men resten av växterna sitter i krukor på bakgrunden. Just det, två gömslen finns som synes i vänstra delen, det är uppochnervända bitar av korkbark.

Tacksam för alla synpunkter!

Medlem i GHF
528
330
Jimmy:
Låter spontant som i varmaste laget för en amfibie. Jag tycker du ska ha en del av terrariet som är runt rumstemp så den kan undkomma värmen. En spot i ett hörne låter bra, men över 30 grader är nog inte till fördel för paddan. 
Öknar är svala på nätterna när amfibier är aktiva och dagtid lär de ligga nånstans där det också är betydligt svalarr än 30 grader.

9
9
bufo_bufo:
Tack så mycket för svar!

Ja, det var min tanke också, att det känns lite väl varmt. Jag tror att det är värmelampan som ställer till det, den känns väldigt het. Övrig belysning genererar helt klart också värme, så jag ska nog testa att ta bort värmelampan ett dygn och se hur det blir då. Vill ju gärna få till det innan paddorna flyttar in.

Liten shoutout här till alla som håller/har hållit just Alvariusar, era erfarenheter är varmt (fast inte över 30 grader) välkomna! :)
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild