ExoTerra Sunray UVB bulb

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1

1159
625
Temla:

Är Sunray en ny lampa? Har inte sett den förut. Finns mätningar gjorda på den? SolarGlo har ju gett dåliga mätningar sedan produktionen flyttades vad jag förstår. Sunray verkar ju avge mer ljus och ska hålla längre (enligt Exo Terra iallafall).

Hade tänkt köpa en SolarRaptor men den här varianten kanske är en idé. Någon som vet? 

www.exo-terra.com/en/products/lighting.php

Tack för länken Anders!


295
270
barkskog:

Det är en HID-lampa som säljs med en armatur med inbygd balast.

Finns ännu inte hos svenska grossister.


1159
625
Temla:

Aha.. Tack!

"Finns ännu inte hos svenska grossister."

Typiskt! 


28
3
gismo:

köp solar raptor finns inget bättre tycker jag iaf


50
10
Malawi:

Tycker också du ska köpa solar raptor du lär inte bli besviken. Många djurparker använder dom också vad jag vet.


1159
625
Temla:

Jo, det får nog bli en sån iallafall.

Trodde kanske man kunde komme lite billigare undanmed ExoTerras lampor.


456
200
isdrake:

Om man ska jämföra Exo terra och Solar raptor i pris så är min erfarenhet av det blir mycket billigare men den sistnämna i längden. I alla fall om man använder värme/uvb-lampor. För mig så lägger i alla fall Exo terra lamporna av efter ett tag medan dom andra håller.

Solar raptors kan man använda i flera år är det inte så Barkskog? 


295
270
barkskog:

Ingen vet väl hur mycket UV våra djur behöver för att må bra och kunna bilda tillräckligt D3-vitamin. Växtätare är mer beroende av UVB än karnivora arter.

Vi vet väl inte själva hur mycket vistelse i sol vi behöver. Det man säkert vet är att vi i vårt land får för lite UV under vinterhalvåret och att de som inte äter D3-tillskott lider av brist på vitamin D3 under vintern. 

Förr tyckte/trodde man att det räckte med den UVB-strålning på kanske 20-30 mw/cm2 som UV-rör ger på 40-50 cm höjd. Nu använder man UV-/värmelampor av typ MV eller HID som kanske ger 150-200 mw/cm2 på ett avstånd som samtidigt ger lämplig temperatur. UV-strålningen från UV-lampor avtar med avståndet och tiden. Efter ett tid kanske strålningen har gått ner till 100 mw/cm2. Frågan är då räcker detta eller bör jag byta lampa eller blir det bra om jag sänker lampan 5 cm så att strålningen uppgår till 125 men att temperaturen då kanske ökar något men fortfarande är inom acceptabel nivå.

Jag kör både MV-lampor (Mercury Vapor) och HID-lampor så länge dom lyser. Dom ger även i slutet av sin levnad högre UVB-värden än många UV-rör ger från start på avstånd de flesta brukar sitta på.

När det gäller MV-lampor kan dessa variera kraftigt mellan olika exemplar när det gäller UVB-output. Jag gjorde för flera år sen mätningar på 12 st Solar Glo och fick stor spridning. Solar Raptor är mer stabila men även där kan det förekomma extrema värden uppåt eller neråt. 

skoldpaddsgrejer.shop.textalk.se/ testar varje MV-lampa (Solar Raptor) avseende UVB-mängd och UV- index innan den skickas till kunden så att man inte får farligt höga nivåer eller på tok för låg nivå och vi har landets lägsta priser och bredaste sortiment på produkter från Solar Raptor :-)

 

 

 

 

Logga in för att posta i forumet
Sida av 1
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild