Hålla grönsaker färska

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 3

266
18
Jazen:

tack för svaret. Min har alltid tillgång till torkade växter/blommor och frön. Sen ger jag mat varjedag, ibland varannandag.

Ska försöka kolla igenom din lista och försöka kolla upp det som växer runtomkring =)

Prästkrage är hans personliga favorit, dom äter han utan tvekan. Köpte en hibiscus blomma idag som han ska få imorrn, samt att jag ska plocka lite gräs o klöver.

 

Skall även fota lite olika växter o blad och slänga upp bilder så ni kan säga vad fan det är, jag har som sagt ingen aning om blommor

 


340
91
Copa:

Sen borde man kunna ge dom Agrobs Pre Alpin Testudo eller är jag ute och cyklar då barkskog?


295
270
barkskog:

"Sen borde man kunna ge dom Agrobs Pre Alpin Testudo eller är jag ute och cyklar då barkskog?"

Jag har hört att någon som har landsköldpaddor och dabbagam ger PAT även till agamen.


276
118
Maqea:

Jag tycker ofta det är svårt att hålla "påssalladen" fräsh mer än ett par dagar. Jag väljer helder de salladssorter som finns i kruka för de står sig längre. Squarsh är en hit också. Den står sig länge och är näringsmässigt lika bra som mörkgröna sallader. Den går att ge varje dag som en del i en blandad sallad. Riv eller tärna eller skär i strimlor vilket ditt djur har lättast för att få i sig.

När det gäller växter ute så har jag slutat ge maskrosor till min skäggis. Han fick gaser i magen eller nått av dem verkade det som. Jag vet att maskrosor kan vara starkt åt magen och så är de vätskedrivande. (På franska kallas de Pissenlit, kissa i sängen =D ) Vätskedrivande är kanske inte jättebra för vissa reptiler. Näringsmässigt är det en av de bästa vildväxande växterna att ge till grönsaksätare.


Medlem i DHF
875
307
tenebrosa:

Någon som vet hur näringsvärdet är på en aubergine? 


295
270
barkskog:

Aubergine innehåller 18 mg kalcium och 33 mg fosfor per 100 g.

Jag skulle inte ge det till landsköldpaddor som behöver en kost med kalcium:fosfor-balans på 5:1 eller förmodligen högre. Till dabbagamer har jag sett rekommendationer på 2:1. Om man ger aubergine bör man nog kalka rejält.


356
177
krypet:


Jag har en burk med ett galler som ligger strax ovanför botten och sedan ett tätt lock. I den håller sig grönsaker bra. Det blir inte för blött där sallaten ligger mot underlaget och ändå fuktigt och fint så inget vissnar. Köp en rund plastburk med lock och en lagom stor sil. Knipsa av handtaget på silen och lägg den upp-och-ner i burken. I med grönsakerna ovanpå silen (inte så blöta att vatten som samlas i botten når upp till grönsakerna) och på med locket. Jag tror det borde fungera.

Groddar kan man lätt fixa själv i lagom mängd. Dessutom är det billigt! Det bör gå bra att blanda några olika slags grodd-frön i samma burk. Jag brukar grodda alf-alfa, mungbönor och gröna linser till mig och min familj, men om just dessa passar till djuren vet jag inte. Du hittar gott om frön som passar att grodda i en vanlig mataffär numera.

Morot håller sig bra!

 


Medlem i DHF
875
307
tenebrosa:

barkskog tack för svaret, då var den inte intressant för mig heller. 


295
270
barkskog:

Mungböngroddar har 13 mg/100 g kalcium mot 54 fosfor (0,24:1)

Alfalfagroddar 32 kalcium och 70 fosfor (0,46:1)

Plantago (t ex groblad och svartkämpe) har ett Ca:P förhållande på c:a 20:1 och kan därför användas för att balansera annan altför fosforrik kost.

 


276
118
Maqea:

Inte för att det här handlar om att hålla grönsaker färska men det har ju tagits upp i tråden om näringsinnehåll i växter. Här är tre länkar som kanske kan vara till nån nytta när det gäller det.

hem.passagen.se/cockatiel/tabell_gronsaker.htm

www.halsosidorna.se/Mat.htm

matkalkyl.se/livsmedel.php

Logga in för att posta i forumet
Sida av 3
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild