En ny hjälptråd om boa. sorry

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 3

2674
1103
EmanuelKarl:
Kriktorlina skrev:
Nu vill inte jag kidnappa tråden men även jag är nybliven boaormägare och tycker det är intressanta nybörjarfrågor.

Jag har inte mixtrat med min orm särskilt mycket, än så länge bara lyft och tagit ut henne i syfte att städa och lägger då undan henne i en av värmefläkt lite lagom uppvärmd plastbox.
Det verkar bäst att lugnt och sansat och ”bestämt” (som i motsatsen till nervöst) sätt sonika sträcka in handen och plocka upp henne med lite skopande rörelse, utan att peta runt på henne innan.
Vid nåt tillfälle första dagarna var jag lite klumpig och rumsterade om inne terrariet och då väste hon på mig! Tog genast ut handen och började tänka lite. Man vill ju inte vara rädd för sitt eget husdjur helst. 

Men jag har en undran till detta ämne. Det finns ju en youtubekanal med en man som heter Brian Barzyk och han verkar ju väldigt aktiv med hanteringen av djuren, även nya djur som kommer. Han pratar om ”sociala” individer. Och han lär ju vara expert? Är han fel ute då??

Jag anser att: Experten är inte den som har flest/ovanligast djur eller hållit på längst, utan den som låter sina djur leva ett bra liv vid god hälsa i en bra miljö över generationer. Detta går att tillämpa inom alla djur, men något som bör förtydligast är att bara för att djuren får ungar betyder det inte att de tas bra om hand. Jag menar Josef Fritzls dotter fick väl fysiskt friska barn, men om de levde ett bra liv vette fan. Brian må ha hållit på länge med sina djur, men jag vill nästan gråta när jag ser hans helkassa skötsel av dem. Visst, det må vara normen bland uppfödare i USA, men att ha alla sina djur i racksystem där de knappt får plats känns inte bra. Bara för att någon har varit dagislärare i 25 år betyder det inte nödvändigtvis att de är en bra dagislärare, även om det ofta gör det. Bara för att någon har 25 katter betyder det inte att personen tar bra hand om dem (oftast gör de inte heller detta)

Brian har gjort många skumma saker för bara några år sedan, såsom stor varan i rack där den inte fick plats (och han efter alla hatkommentarer flyttade den till en fågelbur) och en video där de håller på att peta runt flera leopardgeckos på en bricka medan hela hans crew stog och skrek på dem. Videon på varanen tror jag är borttagen, men geckoracet finns kvar. Visst, han gör inget sånt längre, men han är fortfarande långt ifrån en expert i mina ögon.

Jag kanske borde nämna att den här diskussionen om hantering har inte tagit sig till USA ännu, inte i stor utsträckning i alla fall, medans nästan alla erfarna svenska experter (inte nödvändigtvis de svenskar som hållit på längst) råder emot hantering. Det verkar som att de flesta inte ens tänker på att reptilers hjärna inte fungerar som ett däggdjurs och stress inte läses av på samma sätt (utan att ta hänsyn till att reptiler konstant har pokerface). Så på den fronten ligger USA en bit efter oss svenskar om du frågar mig. Jag tycker inte man ska hata en amerikan bara för det eftersom diskussionen inte finns där. Hade det inte funnits en diskussion med tydliga och starka argument här i Sverige hade nog många fler av oss suttit med våra djur i TV-soffan och på låta dem springa runt på kalla, dragiga golv.

www.youtube.com/watch?v=hpwqUZ9r1K0


//Emanuel

38
19
Kriktorlina:
Tack Emanuel. 
Jag förstår nog hur du menar. Problemet är ju när man är grön just inte har så stor kunskap och saknar erfarenhet.
Med en hel del häst, hund, katt, kanin, burfågel-erfarenhet sliter man ibland sitt hår över populära youtubefilmer. Många anhängare behöver nödvändigtvis inte  vara rätt.

Den nämnda youtubern har ju dock väldigt positiv och engagerade attityd som gör att man gärna tittar. Att han har namn på djuren och ger dem personligheter gör att man ändå tänker att då borde han ju också ge dem det bästa. 

2674
1103
EmanuelKarl:
Kriktorlina skrev:
Att han har namn på djuren och ger dem personligheter gör att man ändå tänker att då borde han ju också ge dem det bästa. 

Jo, han har namn på de typ 50-100 djuren han har i sitt zoo, men knappast på de tusentals avelsormar i hans racksystem.

Helt förståelingt att man faller för dessa youtubers som nybörjare, när man är grön. Det är lätt att låta proffsig i en nybörjares ögon genom att helt enkelt ha många djur. Jag kikade också på honom en del när jag skulle skaffa första herptilen för många år sedan. Tror det var före hans vloggkanal utan på AnimalBytesTV där han mest satt med stora ormar i knät och sa att alla var hans favorit. Han må älska dom, men det betyder ju inte att de tas bra om hand när nästan alla bor i rack och de få som inte gör det bor i terrarium utan gömställen med hundratals människor som kommer och glor och knackar på glasen. I Sverige har vi ju massa lagar och regler (jättebra) t.ex L80 som har storleks, klimat och inredningskrav. Jag tror detta liknar häst, hund, kanin och fågel-videorna du nämner.

//Emanuel
Logga in för att posta i forumet
Sida av 3
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild