Terrariebyggargenerator

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 8

953
1840
peter54:

Någon form av stomme tycker jag är vettigt, annars går terrariet lätt sönder eller åtminstone blir det skevt om man flyttar/transporterar det. Jag bygger gärna i formplyfa, men aldrig utan någon form av regelverk, visserligen inga riktiga reglar, snarare lister, men de är ovärderliga när man skruvar eftersom skivorna lätt smulas om man ska skruva i skivornas kanter.

På 70-talet när vi inom hobbyn var jagade av myndigheterna mest hela tiden och man var tvungen att snabbt kunna flytta undan burkarna, byggde jag lättviktsterrarium av plastskivor fästade på listramar 25 x 15 mm furulist. Konstruktionen monterades ihop/isär på några minuter med hjälp av vingmuttrar i hörnen.

Botten och tak var av 4 mm plywood med ett listkryss för stadga. Själva plastväggarna var gjorda av en slags skiktplast, uppbyggd precis som wellpapp. Dem fick jag från bryggeriet där jag då jobbade. De låg som mellanlagerskikt i pallarna med tomburkar till öltappningen. Varje terrarium bestod av 5 delar + skjutglasen. Ett hyfsat stort terrarium byggt på detta vis med måtten 120 x 80 x 80 vägde under 10 kg komplett.


173
261
ricard:

Ett vanligt namn på det materialet idag är wellplast. Används på samma sätt inom förpackning och spedition. Roligt att höra om hur det var back in the days ... 

 


173
261
ricard:

Något nytt på fronten Anders?


953
1840
peter54:

Jag kom på att jag kanske har någon dålig gammal bild tagen med dåtidens Instamatic-kamera, där man ser terrarieväggen av det "wellplast"-material jag snackar om.

Ormen är en, vid fototillfället, treårig puffadder som jag kallade Lilla Kråkan. Jag bytte till mig två puffadderjuveniler från Skansen 1976 mot ett par av mina colombianska regnbågsboaungar (Epicrates maura), som för övrigt var de första regnbågar avlade i Sverige. Det hade fötts såna tidigare, men då bara genom redan dräktiga importerade och dessutom vildfångade honor.

Den ena puffadderungen saknade analöppning och dog genast, men den andra blev ett riktigt monster. Hursomhelst, här syns plastväggen i terrariet ganska bra.


Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2685
2491
anders:

ricard, har börjat skissa lite. Varit sjuk hela vecka så det har inte blivit jättemycket gjort ännu.
Kan lägga upp lite bilder på skissen så att man kan få feedback innan det är färdigt, så att vi alla har möjlighet att påverka hur slutresultatet blir.


173
261
ricard:

Peter: kul att se ... :) Lillkråkan? Lilldöden hade varit bättre! :D
ANders: låter toppen! :D

 


26
0
Alexander:

Onlinefunktion: om terrariatorn ändå räknar ut tex hur många OSB, MDF, reglar o dyl som går åt så är det inte så svårt (väl?) att låta den hämta hem prisuppgifter från t ex hemsidorna hos cheapy och byggmax och addera detta?


Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2685
2491
anders:

Alexander, Det hade varit riktigt nice och det går självfallet. Problematiken är att få eller ingen utav dom har API för att hämta priser från dom, vilket gör det lite svårare. Terrariatorn kommer då att sluta fungera korrekt så fort någon utav deras hemsidor är nere eller har blivit uppdaterad/ändrad. Det kan gå att lösa, men det är nog inget som kommer att komma med i ett första utkast tyvärr.


26
0
Alexander:

Anders: Finns ju även t ex pricerunner, kanske blir enklare då än att söka via var butik för sig?


Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2685
2491
anders:

Alexander, det gör det nog betydligt enklare, smart! :)

Logga in för att posta i forumet
Sida av 8
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild