Positiv lista (handlar inte om motionen)

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 3

Medlem i SkHF
384
455
NellyNiklas:

SHR har redan besvarat i tråden såg jag, så jag behöver inte tillägga mer än att stryka under det positiva med att vi med detta gemensamma intresse går med i föreningar och därmed visar storleken inom hobbyn, det gedigna intresset och den breda kunskapen vi alla besitter tillsammans. 


Vad gäller tråden så har det väldigt mycket att göra med motionen som lämnats in till riksdagen. Den är visserligen inte signerad av samma part med syftet är detsamma. 

Vad gäller "vilda västern" med vildfångade djur på mässor så är det inte osanning. Det sker. Hur ofta eller frekvent är svårt, säkert omöjligt att säga. Det vill de komma åt, men en positiv lista är inte lösningen.

Det som driver såna här motioner är utan tvekan bristen på kunskap och förståelse för djuren. Singla lite mediahysteri om en förrymd orm eller spindel, några överdrivna dokumentärer och en polisrazzia med krokodiler i utomhuspooler så har man ett recept för en motion om kontroll och positiv lista.

Även om vi leker med tanken om att en sådan lista skulle införas (ta i trä, massor av trä!) så kvarstår problemet med kontrollerna. Dagens kontrollanter vet inte vad de ska titta efter, fråga, eller uppmärksamma i en kontroll. Där kommer utbildningen in i bilden. Den är i dagsläget bristfälligt till icke existerande. Jag har fått berättat för mig flertalet gånger om hur kontrollanter tittar runt i rummet och tycker det ser fint ut. De tittar alltså efter nivån av städ i rummet med burarna istället för burarna i sig. 
Kommentarer som "Ormen ser ut att må bra." och när man frågar vad de bygger det resonemanget på så kan de inte svara. 

Ur en politikers eller SJV ögon är en positiv lista rena drömmen. En lista med en handfull namn. Allt annat blir böter, illegalt, eller vad det nu må vara, men tittar de runt i rummet istället för hos djuret så spelar det ingen roll om det finns en lista eller ej. De vet fortfarande inte vad de ska göra eller titta efter. 

I Sverige genomgår alla som ex.vis ska bygga en ubåt, något av de mest komplexa och avancerade prylarna vi har idag, en utbildning med regler och anvisningar om hur det ska byggas.

Hur svårt kan det vara att göra en utbildning för kontrollanter när de ska kontrollera herrptiler?
lyckligtvis har SHR erbjudit sig att hälsa på riksdagen och bryta isen till en sådan sak. 

Mvh
Niklas

Logga in för att posta i forumet
Sida av 3
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild