Vampyrkrabbsbekymmer

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

9
7
SirSmuggler:
msml89 skrev:
Och du är helt säker på att det inte är öms? För ömset ser ju ut som en blek krabba. Annars, hur lätt har de att ta sig upp? Vampyrkrabbor är som sagt landlevande krabbor, så de drunknar om de har svårt att ta sig ur vattnet. 


Nu är jag förvirrad. Kanske har du helt rätt, det kanske var öms iaf, åtminstonde en av dem... Jag tror iaf att jag sett minst två olika individer i livet under loppet av de senaste 12 timmarna...

Storyn så här långt:
- 3 krabbor inköptes:
   - Den som sades vara hona hadde ingen gul/ljus fläck på ryggskölden.
   - Den ena hanen hadde starkt gula ögon.
   - Den andras hanen hadde svarta ögon.
- Det var alltså förhållandevis enkelt att sklija dem åt.
- En död krabba/skal hittades, den/det hadde ingen ljus fläck på ryggskölden. Den var dock lite bleckare än någon av krabborna var i livet. Undersidan stämde med den rundare formen på "magskalet" som ska känneteckna en hona. Jag lyckades pilla upp "magskalet" och det var inte tomt under. Därmed drog jag slutsattsen (möjligen helt felaktigt) att honan hadde dött.
- En till död krabba/skal hittades. Den hade tydlig gul fläck på ryggen och tydligt gula ögon. Den var inte särskilt bleknad vad jag kunde se. Den var väldigt intakt och "fin". I ljuset av att en nyss dött (enl. vad jag trodde då) drog jag direkt slutsattsen att den var död utan att undersöka skalet så väldigt grundligt.

Ett par dagar senare:
- Jag får syn på en krabba som kryper omkring på land, jag ser den ordentligt och den har ingen ljus fläck på ryggen...
- Nästa morgon ser jag en krabba som går runt och betar alger i det grund vattnet, den har tydlig gul fläck på ryggen, men inga gula ögon.

Slutsatts:
- Det finns minst en levande krabba. Troligen minst två om de inte kan byta färg sådär över en natt... Med tanken på färgerna så verkar det ju troligt att en av dem är honan som jag var helt säker på var död... Så det visar väl på att jag inte vet nånting egentligen :D


Så det jag vet säkert är väl att jag har nånstans mellan 1-3 krabbor, och en väldig massa kvar att lära :D

9
7
SirSmuggler:
Efter ca 9 månader med Kabbsen så är det inte längre några större bekymer med dem. De äter alger/mossa/växtdelar som växer hel på egen hand där inne. De får utöver det tillskott i form av gönsaker (majs och morötter har testats), krab/räkfoder (Tetra Wafer Mix) och egenodlade gråsuggor (som de jagar med till synse stor apptit!).
De är väldigt lätta att sköta så långt, kosttillskotten jag nämnde var täta i början när inte så mycket växte där än, men nu när allt är grönt å fint så ger jag något extra bara en gång i veckan ungefär.

Och idag är glädejn stor, för när jag skulle rädda en orkide som hoppat ner i vattnet fick jag syn på min första krabbäbis! Den är ca 3mm över ryggskölden och är nästan helt brun i färgen.
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild