Ljus till skäggagam

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 5

9
0
Nyp0Ns0pp0sauruS:

Har en lampa som avger ljus och värme samtidigt samt UV, samt en värmematta.


456
202
isdrake:

Ingen uvb då? 


9
0
Nyp0Ns0pp0sauruS:

Jomen visst,det finns på den


456
202
isdrake:

Okej så det är alltså en kombinerad uvb/värmelampa du har? T ex Solar raptor eller Solarglo? Det är ju bra i så fall.

Men belysningsmässigt så räcker inte det. Lägg till några daglysrör också. Skäggisar kommer från väldigt soliga områden. ^^ 


9
0
Nyp0Ns0pp0sauruS:

För hans så räcker det då han bara ligger på sin solplats dagar i ända, haha. har en 100W så den duger lagom :)


9
0
Nyp0Ns0pp0sauruS:

Har Exo Terra's intense basking spot med +75 intense, lyser med UV på nätterna


Medlem i DHF
1082
774
Westman:

den ger ju bra uva 

 

lyser med UV på nätterna  va e det för lampa/rör??


733
295
markusbabs:

Fast UV ljuset som används på nätterna (det blå ljuset?) från exoterras lampor, är väl endast till för att ge "månljus"

Jag visste inte att exoterra hade en kombinerad UVB/Värme lampa.

Dessa "blå" lampor ger väl ingen UVB ? Endast UV, Vilket är stor skillnad. 

Rätta mig om jag har fel.


456
202
isdrake:

Okej nu tänker jag försöka förklara detta grundligt men ändå kortfattat. Jag väljer att ta detta i tråden istället för privat även om det inte är något TS frågat efter. Jag tycker nämligen det är viktigt att reda ut visa frågetecken ifall nybörjare kommer in och läser tråden.

Exo terras Intense basking spot light avger endast UVA, inte UVB. UVB är livsviktigt för skäggagmer och andra daglevande ödlor. Jag tänker inte gå in på skillnaden på dessa strålningar eller hur dom påverkar ödlorna utan jag nöjer mig med att säga att skäggagamer MÅSTE ha UVB. Finns massvis med information om detta, det är bara att googla.

Det är såklart inte dåligt i sig med en lampa som avger extra UVA men kan man inte ersätta en UVB lampa med detta. Det är av största vikt att det finns tillräckligt med UVB på ödlans solplats (då det är här den gör som mest nytta).

Så släng lampan du har och köp en ordentlig. Det lättaste/(bästa?) är en kombinerad värme/uvb-lampa. Det finns tre lampor på marknaden, den allra bästa är Solar Raptor som numera finns i allt från 35W upp upp till 160W. Dom är rätt dyra men man får bästa kvalité och man får en lampa som håller i längden. Ett billigare alternativ som ändå är rätt bra är Powersun av ZooMed. Och slutligen finns budgetvarianten Solar Glo från Exo terra.

Tyvärr finns Solar Raptor bara i väldigt välsorterade djuraffärer med stor inriktning på reptiler men tack vare nätet så är dom lätta att få tag på. Affärer som säljer dem är t ex www.herperschoise.se/ och skoldpaddsgrejer.shop.textalk.se/ Jag kan starkt rekommendera båda dessa affärerna.

Om det skulle vara så att du inte har råd eller har svårt att få tag i någon av dom bättre lamporna så råder jag ändå till att byta till Exo terras Solar Glo. Kvalitén är inte lika bra som dom övriga men denna är såklart mycket bättre än ingen uvb-lampa alls. Den fungerar antagligen bra tillsvidare men i längden rekommenderar jag att byta till Solar raptor.

Detta jag beskrivit än så länge är som sagt livsviktiga grejer. Jag vet inte hur länge din skäggis gått utan uvb-ljus men detta är något du bör fixa omgående. Utöver detta så finns det några andra saker att tänka på men som inte är lika kritiska. Det visuella ljuset är också viktigt för deras välbefinnande. Dom kommer fårn mycket soliga platser och vi bör försöka återskapa det även i fångenskap. Helst ska dom ha så ljust att man blir bländan när man tittar in i terrariumet. Det är svårt (om inte omöjligt) att ha för mycket belysning, tänk på den riktiga solen.

Som tur är är inte detta lika kostsamt att återskapa som ordentliga uvb-lampor. Här kan man istället komma mycket billigt undan. Det som behövs är bara vanliga daglysrör (runt 6500k), gärna med reflektorer. Dom är både billiga i inköp och billiga i drift. Man kan hitta prisvärda armaturer och lysrör på t ex Biltema eller Clas Ohlson.

Så att summera; det du behöver är en ordenlig uvb/värmelampa och utöver det är det bara att kräma på med billiga daglysrör. Svårare än så behöver det inte vara. ^^ 


733
295
markusbabs:

+++   :)

 

Logga in för att posta i forumet
Sida av 5
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild