Kungspyton som nybörjarorm?

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1

1
0
mossanfossan:
Hej!

Jag funderar på att skaffa en orm, aldrig haft orm förut och är lite smårädd för ormar, men jag tycker att jag ska komma över rädslan för dom är så himla fina och vackra djur!

Jag skulle vilja ha en lugn och snäll orm som man kan hålla i och är lätt att hantera är inte aggressiv eller bits och är en bra nybörjarorm! Och en orm som inte dvalar.

Jag har kollat runt lite och kollat mellan mexikansk mjölksnok, en mindre variant, eller en kungspyton eller hussnok. Har läst att mjöksnoken ska vara väldigt hastig i sina rörelser och kan bitas men är lättskött.
Hussnoken kan jag inget om hittade ingen bra fakta men andra har tipsat om den så skulle uppskatta fakta om den.
Och sen har jag läst lite om kungspyton, att den ska vara lugn, men någon har råkat för en aggressiv kungspyton, det jag föll för hos kungspyton var dens vackra utseende och fina färger, men blev osäker när jag läste om den att den var stor och aggressiv osv.
Jag undrar vad ni tycker om kungspyton som helt nybörjarorm, eftersom jag är lite ormrädd så vill jag ha en bra nybörjarorm och inte råka få en aggressiv.
Jag fastnade inte så mycket för mjöksnoken för jag gillar inte hastiga ormar och att den mindre varianten finns nästan ingenstans och gillade inte dess utseende som jag gjorde hos kungspyton.
Jag känner mig lite osäker med att välja för att kungspyton också ser ut att bli väldigt stor så den kanske inte är den bästa att ha som nybörjarorm.
Jag kollade först på majsormen och fastnade för dess utsende men läste sen att den gick i dvala så då gick den bort.

Sen undrar jag när man matar ormen, ska man ha den i en plastlåda eller balja utanför? För att jag sett att många har det, men det står ingenstans att man ska ha det.
När man ska städa terrariet, var ska man ha ormen då?
Sen har jag sett att några haft som stålpinnar typ att plocka upp ormen på, har man det för att dom kan vara farliga eller vad är dom till?
Vad ska man ha som underlag till ormen? Funkar lavasand (svart sand) eller ska det vara mossa eller vad ska det vara?

Om ni har någon av arterna jag sa eller någon annan art ni tycker skulle passa mig får ni gärna visa bild, och jag skulle uppskatta fakta om ormen också!
Visa gärna bild på era terrarium så jag kan se hur man kan ha det!

Är så himla sugen på att skaffa en orm men har fastnat på vilken jag ska ta!

141
109
stefan707:
Kungspyton, lik majsorm ska väl dvalas också, men det är egentligen inget måste att dvala en orm, så länge du ej ska avla på dem.

Hur som helst, min första orm var en kungspyton, trevliga ormar, trevligt humör och trevlig storlek.
Kan krångla med maten, men jag ser det inte som ett problem, vill ormarna här hemma inte ta råttan vid matning, åker råttan i soporna, och jag provar igen nästa gång det är dax.

Kungspyton är dessutom väldigt lugn vid hantering, krälar ej runt så spec mycket, å absolut inte i hastiga rörelser till skillnad mot en majsorm som det är lite mer fart i. 
Vad man gillar, är väl upp till var och en.

Ang, matning och plastlåda, eller mata i terrarium. I början krånglade jag med att flytta över ormen till en låda, för att mata i låda och sedan flytta tillbaka. Det har jag slutat med, känns bara krångligt, och ormarna hade en tendens till att vilja smaka på mig när jag skulle lägga tillbaka dom, fungerar bättre att mata inne i terrariet. Lättare, smidigare och ormen verkar må bättre av det.

Nu är det inte speciellt ofta man städar ett terrarium, tänker mig kanske 2 gånger per år.. som man gör en rejäl städning, dvs byta botten substrat och allt. Då är det bara att flytta över ormen till en plastlåda, se till å fixa ventilation i lådan bara. 
Ta bort bajs, fylla på vatten och ev vattna blommor, om man har levande gör jag med ormen kvar i terrariet, aldrig några problem.

Ang en ormkrok, är väl lite olika hur man gillar å ha det, i början när jag var osäker körde jag mycket med ormkrok för att ta ut ormen, men nu i slutet har jag slutat använda kroken, den känns mest bökig.

Bottenmaterial, är ju olika beroende på orm, men lavasand eller annan typ av sand skulle jag inte rekommendera till några tropiska ormar, tänk på att du ska ha något som håller uppe luftfuktigheten, finns lite olika kolla på HerpersChoise hemsida på bottenmaterial så kan du få en idé om vad som finns. Jag personligen gillar Exo terras plantation soil, lite kladdigt å blanda ihop, men väl i terrariet gillar jag det mest, en annan sak som är lätt å få tag i och funkar bra, är helt vanlig täckbark(ogödslad) 

För övrigt kul att du fått upp intresset för ormar, inte så länge sen jag själv fick upp intresset för dom, och jag ångrar mig inte!

57
37
MickeyMike:
När det gäller matning i plastlåda utanför terrariet så tycker jag det är en onödig hantering som skapar en onödig stress för ormen, så är det tänkt att du bara ska ha en orm i terrariet så finns det ingen anledning till att mata i en separat låda utanför terrariet. Jag har 2 ormar (dock inte kp) i samma terrarium, vilket gör att vid matning, så flyttar jag ut ena ormen till en plastlåda. Jag personligen försöker hantera mina ormar så lite som möjligt för att dom ska få leva så naturligt som möjligt med så lite stressfaktorer som möjligt.

Medlem i SHF
4003
5038
Jonas_:

Läs alla skötselråd, alla böcker, alla artiklar osv om ormar du hittar, finns mycket läsning bara här i skötselråden :) 

När du sen tror dig bestämt ungefär vad DU är intresserad av för ormart kan vi ta frågorna därifrån, blir något för brett nu :) Det finns egentligen inga nybörjarormar tycker jag, utan man ska absolut välja det man är intresserad av, sålänge man är påläst och medveten om vad man köper är det inga problem, givetvis finns det vissa arter som bör undvikas. 

Min poäng är att det finns så betydligt mycket mer förstagångsormar än kungspyton & majsorm :) 

Att bara välja en art som andra säger är en bra nybörjarorm och köpa den fast man kanske egentligen ville ha nåt annat är ju inte sjyst mot varken dig eller ormen. 

Välkommen till en fantastisk hobby iaf!

Logga in för att posta i forumet
Sida av 1
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild