Vit syrsa?

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

126
64
Mikachu:
Själva baggarna ömsar inte :) Men nämnde det som 'överlag' då många bara äter upp sig innan de förpuppas.

356
177
krypet:
Alla leddjur (insekter, spindeldjur, kräftdjur och mångfotingar) ömsar hud för att kunna växa.

Det finns två olika modeller på livscykler hos dem - fullständig och ofullständig förvandling. Jag är lite osäker på om man använder dessa termer om annat än insekter. Hur som helst så är det bara hos insekter det finns fullständig förvandling. 

Ofullständig förvandling innebär att ungarna påminner om de vuxna djuren, det brukar gå att se vilken typ av djur de ska bli som vuxna. Exempelvis vandrande pinnar och syrsor ser ju ut som små minipinnar och minisyrsor. De ömsar hud ett antal gånger och blir för varje ömsning alltmer lika de vuxna. Har de vingar som fullvuxna så ser man små vinganlag på ungarna efter ett tag. Vid sista ömsningen får vingarna full storlek och sedan ömsar djuret inte mer. Syrsan på din bild ser ut att ha fått sina vingar och var alltså vuxen.

Fullständig förvandling hittar man hos exempelvis fjärilar och skalbaggar. Då kläcks äggen till små larver som inte alls ser ut som sina föräldrar. Larverna ömsar några gånger (alla mina skalbaggslarver har tre larvstadier, men jag vet inte om det alltid är så). Efter sista larvstadiet ömsar larven igen och då blir den en puppa. Ibland gör larven en kokong som skydd innan den förpuppar sig. Efter ett tag blir puppan en vuxen insekt. Även då byter den hud, så jag tror man kan säga att det är en ömsning det med.

Det är helt otroligt häftigt att det kan fungera tycker jag. När man ser en pinne lyckas krångla ut långa ben vid en hudömsning tycker jag det är svårt att inte bli fascinerad av hur det fungerar!




Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild