Terrariebygge, med värmelampa eller värmematta/slinga?

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1

190
13
hambergaren:

Jag funderar på att bygga ett till terrarium. Men funderar på om det fungerar lika bra att ha värmematta istället för värmelampa i terrariet? Tänkte ha ledlampor i taket, men det avger inte någon direkt värme. 
Så därför funderade jag på värmematta/slinga istället.  

Kommer vara för Kungspyton är tankarna. 


1662
779
fluffis:

Min åsikt är att om man har en marklevande orm (vilket kungspyton är) så bör man ha en värmematta eller någon slags värmefläck på marken. Självklart kan man komplettera med en värmelampa som kommer uppifrån om man vill.

Jag har marklevande snokar och till dem använder jag värmematta i bottnen för att få en värmefläck och den värmer även upp luften en del. Ljus får de från LED-lampor i taket och det som jag tycker är så bra med lamporna är att de tar liten plats, det är lätt att sätta dem inuti terrariet vilket gör att det är lätt att stapla terrarierna (utan ställning) men framförallt blir de inte så varma att ormarna kan bränna sig på dem.


190
13
hambergaren:

Okej vad bra! 
Mitt nuvarande terrarium har jag byggt med hål itaket så värmelampan är utanför terrariet. Det blir 35-40grader på varmaste platsen. sen ligger det på 25-27grader på resterande i luften. Samt ca 23 på marken på de kalla delen. Men det kräver 150watt lampa för att det ska hålla sig så.

Men det nya om jag bara kan ha matta som uppvärmning så blir det så mycket lättare att bygga och de tar som du säger mindre plats då det går ha flera på varandra. 

men tycker du värmemattan torkar upp fukten bra i terrariet? då det är trä terrarium så är det bra om det torkar upp någorlunda emellan åt. För då tar de inte lika lätt skada av fukten.


1662
779
fluffis:

Vad är det för fukt du har som måste torkas upp?

Värme torkar ju upp en del och när det är vinter och blir torrare ute samtidigt som värmen är på inomhus och gör det torrare så är det svårt att hålla upp fuktigheten i terrarierna. Så är det för mig. Det beror lite på vad man har för bottensubstrat. Jag har fuktlådor och hoppas att djuren går in där när de behöver. Dessutom så dvalar jag mina ormar ett tag på vintern i ett förråd som inte är så varmt och där är lagom luftfuktighet.

Som en liten parentes vill jag bara säga att det är inte kungspytonormar jag har och jag har inte någon exakt koll på vilken luftfuktighet de vill ha.


190
13
hambergaren:

Jag tänker på fuktigheten i terrariet, det är ju bra om det är fuktigt men att det ska torka upp lite emellan åt. Båda för terrariet skull (som är i trä och många gånger suger åt sig och blir dåligt efter något år om det inte är ordentligt gjort. 

Okej, jaa just nu har jag fuktlåda med och stor badbalja.

okej Kungspyton har jag för mig ska ha ca 50-60% luftfuktighet då de ska ha halvtorrt.
 

 

Logga in för att posta i forumet
Sida av 1
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild