Mitt första bygge - med bilder

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 7

198
112
MoreliaMikael:

Yo! Ny på denna sida, och är på jakt efter kunskap och inspiration.

Håller på och bygger ett vivarium/palendarium eller vad man nu vill kalla det.
Kommer vara ett terrarium med tropiska växter i. Man behöver ju ha en bakgrund om man vill få det snyggt, så inte väggen syns på andra sidan, så här är mitt projekt där jag gör en bakgrund för hand.
Använder styrolit (frigolit) som jag skär ut små bitar av, sedan täljer till önskad form, för att sedan limma fast på en bakgrundsplatta av styrolit.
När detta är gjort så ska det på 2-3 lager av cement, sedan målas.

Har kommit en bit nu, så det kan ibland bli uppehåll i flödet av uppladdningar etc då jag samtidigt har jobb och utbildning att ta hand om här över sommaren :D

I alla fall! Det startade såhär. Har ett 450litersakvarium som jag inte direkt hade några planer för, och då jag bor på tredje våningen så ville jag inte fylla ett akvarium på en halv kubikmeter med vatten. Speciellt inte då det stått oanvänt i 4 år.

Så här ser akvariet ut.


198
112
MoreliaMikael:

Låt nedsmutsandet av lägenhet börja.

 


198
112
MoreliaMikael:

Då det är en metallregel i mitten av akvariet så behövde jag tillskära bakgrundsbiten diagonellt. Här ser ni en closeup på där de första bitarna blivit monterade.


198
112
MoreliaMikael:

Här har ni en hel halva av bakgrunden. Det kommer vara tre bitar, de två för bakre långsidan samt ena kortsidan mot väggen.

 


198
112
MoreliaMikael:

Så här såg alla tre bitarna ut innan cement!


198
112
MoreliaMikael:

Här har ni kortsidan som har påbörjat sin cementgenomgång. Gjorde att det går ut en skål från väggstrukturen, för att det ska bli ett vattenfall! Ska täckas med vattenständig silikon på insidan för att försäkra att inget läckage sker.


198
112
MoreliaMikael:
Cement i omgång 1 och 2 med jämförelser.

198
112
MoreliaMikael:

Efter två omgångar av cement ser texturen ut såhär!


198
112
MoreliaMikael:

Nu kommer det roliga! Färgandet! Körde en vattenbaserad akrylblandning med vatten i en sprayflaska och körde en vidgad ytbehandling med en ljusare färg.
Efter det torkat körde jag två olika sorters bruna färger med mycket vatten för att bara ge en viss ton. Efter det körde drybrush (torkar av penseln så knappt nån färg kvarstår), och skapade highlights.
Tog även en väldigt tunn pensel och målade med stark mörk färg mellan varje springa för att framhäva de separata blocken.
Tog även en vattenblandad svart färg och skuggade under varje sten samt i varje ingröpning, som motsats till att jag highlightade toppen av varje sten (förutom de som är under klippor och inte kommer få sol på sig)
Texturen ser nu ut såhär.


198
112
MoreliaMikael:

Såhär ser nu hela grejen ut!
Det ser väldigt grått ut, men eftersom jag tog bilden från denna vinkel i mörker till ljus så var det ganska fattigt med färg som kom igenom glaset.
Har också installerat falsk botten som ska fungera som filtreringssystem för övervattning Smiley smile
Nu kvarstår en glasfibermatta, aktivt kol som luktfiltrerare, bottensubstrat, växter samt möjligen djur.
Har installerade växthuslysrör, 2 x 120cm på 36W GRO-LUX.
Kan även tillägga att det ska på ett vattenresistent lack som heter Epotex (2komponentslack). Detta kommer också ge en fin finish, samt jämna ut de små texturer som sticker ut just nu, dvs jämna ut allt.

Jag har dock lite frågor. Jag skulle vilja ha ett sub-tropiskt klimat, med en temperatur som inte är allt för varm, hög luftfuktighet samt gärna ett täcke av mossa på marken.

Har gröna fingrar och har flera bonsaiträd som skall integreras i små krukor, så de tar upp fukt men inte tillåts växa till sig mer. Om jag t.ex vill ha mossa över marken så det ser ut som gräs, hur ska jag göra då?

Funderat på att köpa Sphagnummossa i en mossmix som man tydligen ska lägga i mixern med vatten och sedan applicera på den fuktiga marken. Hade inte tänkt ha vatten som går genom bottensubstratet, utan bara fuktig jord.

Några tips?

PS: Vill också tillägga här i senare tid att det jag kallar för "cement" är en cementmix som kallas för Klinkerfog. Finns i många färger, så jag lyckades därför få basfärgen jag ville ha redan från den processen. Alltså slapp jag måla mörkt till att börja med.

Klinkerfog var lätt att mixa, använda samt gav bra textur.

Logga in för att posta i forumet
Sida av 7
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild