Mat till stäppvaran

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 4

48
26
Sollien:
hej, jag har läst en del men tycker det är så delade meningar om vad man ska mata sin/sina Varanus exantematicus med. Så min fråga till er med erfarenhet är, vad ni matar med? Hur mycket? Och hur ofta? Snälla låt bli att skriva dryga kommentarer, är det något som stör er så låt bli att skriva alls. Mvh :)

57
42
Lunatisk:
Jag matar till största del med insekter, har dubia som bas och varierar med lite andra insekter, tex rosenbaggslarver och gräshoppor, in emellan. Någon gång får han möss eller kyckling, men inte jätteofta. Hur ofta du ska mata den beror på ålder och storlek, min är drygt 1,5 år och får mat ca 3 gånger i veckan. Man får in känslan efter ett tag, hur mycket och hur ofta man bör mata, men beror som sagt också på hur gammal din stäppis är? 

48
26
Sollien:
Han är 5 år. De jag blir så förvirrad av är att på vissa ställen står det att dom ska ha varje dag, och på andra ställen 1 gång i veckan :S nu får han lite olika, odlar fyra olika typer av kackerlackor och så får han kyckling eller möss ibland. Har sätt att folk ger dom kokt ägg, är de vanligt? 

57
42
Lunatisk:
Att ge mat varje dag till en vuxen stäppvaran tycker jag låter väldigt ofta, ett par gånger i veckan räcker nog. Vissa ger ägg, men jag gör det inte. I boken The savannah monitor lizard - the truth about varanus exanthematicus finns ägg med som exempel på mat man inte bör ge. Den boken är förövrigt väldigt bra, lättläst, överskådlig och den faktabok om stäppvaraner just nu som anses bäst, så det är ett tips! 

Medlem i DHF
71
107
hansh:
Hur mycket och hur ofta beror på hur aktiverad din stäppis är. Nu är det många år sedan jag hadde stäppvaraner men jag svarar ändå ;).
Många misstar stäppvaranen för att vara födospecialist och håller sin varan i en liten låda, matar bara med insekter och tror att det är bra, när de i själva verket är habitat specialister och äter vad de får tag på.
Ett bra terrarium för ett par är 240x120x120 med minst 50cm sandblandad jord som bottensubstrat att gräva i + mycket ljus, värme och UV. Där får du en aktiverad ödla som utan problem kan äta en mus varannan dag och någon kackerlacka då och då.
Den "bästa" informationen om stäppvaraner finns på www.savannahmonitor.net där finns också en länk till en pdf version av The savannah monitor lizard - the truth about varanus exanthematicus.

Läs också The sad history of not feeding rodents to Savannah Monitors.
 www.varanid.us/mice/?iframe=true&width=1000&height=400

"so why would you not just try your best to give it as close to the natural living conditions as posible with out argument? sounds like kinda a crazy argument ?" Not really, because natural conditions are harsh and it's just possible that savannah monitors actually prefer rodents to milipedes.  ---Daniel Bennett

/hans

1275
1724
Falk:

Det ska helst vara befruktade ägg.

Om dom nu inte äter möss eller andra gnagare i det vilda så bör man inte ge dom det i fångenskap heller.

Det gjordes en studie och det gjordes då ca tusentalet magsköljningar på stäppvaraner och inte i en endaste fans det spår av gnagare.

Däremot div insekter, leddjur och snäckor samt en och annan orm.

Jänkarna brukar ha en helt annan syn på hur reptiler ska hållas, tex ödlor på papper eller klinkers, kattmat till varaner osv. listan kan göras lång och det är i slutändan djuren som får betala för att ägarna vill ge det som är enkelt.


Medlem i DHF
71
107
hansh:
Falk skrev:

Om dom nu inte äter möss eller andra gnagare i det vilda så bör man inte ge dom det i fångenskap heller.

Det gjordes en studie och det gjordes då ca tusentalet magsköljningar på stäppvaraner och inte i en endaste fans det spår av gnagare.

Däremot div insekter, leddjur och snäckor samt en och annan orm.

Jag var också inne på linjen med inga gnagare som foder när jag höll dem, men Daniel Bennett gjorde åtminstonde en av undersökningarna med alla magsköljningar(i Ghana) och han förespråkar möss som foder i fångenskap. Han menar att möss många gånger är ett bättre foder för (stäpp)varaner bara det att i det vilda är konkurransen om mössen större och då äter de snäckor och tusenfotingar istället. Om terrariet fyller kraven som krävs för en aktiv grävande ödla är gnagare riktigt bra, kanske det bästa fodret till (stäpp)varaner. Däremot uppstår problem i ett förlitet terrarie utan grävmöjligheter, men då är det livsmiljön och inte fodret som är problemet.

903
509
Evanjeline:
Jag har ingen erfarenhet med någon varan, men jag vill bara sticka in med en liten tanke på varför det teoretiskt kan skada att ge tex för mycket gnagare. Säg att stäppisen är väldigt aktiv och mössen inte gör den tjock. MEN vad händer med matsmältningen? För det första behöver varanen äta mycket större mängder om den ska överleva på insekter, vilket den då är utformad för. Den kan bli väldigt hungrig om den inte får mängden av foder den är skapt för. Där är också magsyran att tänka på. Detta är bara som jag teroriserar utifrån andra sorters djur, så det kan vara helt fel. Insekter måste vara mer svårsmälta än möss? Detta borde då ge stäppvaranen en magsyra som är kraftig, och rik i mängd för att kunna smälta alla hårda skal. Teoretiskt borde en kost på högre lättsmält föda kunna ge magsår på varanen. Sen är där mängder av andra faktorer att tänka på när det gäller matsmältning som jag inte känner till. Jag säger inte detta för att påstå jag har rätt, jag vill bara påpeka att det inte bara är energimängd som spelar någon roll när det gäller vilket foder man ska ge. 

48
26
Sollien:
Tack för alla svar! Väldigt intressant. Vilken mängd foder skulle ni rekommendera till en varan på 65cm  som bor i ett terrarium som är 3m långt och 70cm djupt. Han är väldigt aktiv senare på dagarna. 

Medlem i SHF
516
232
Fredrik89:
Angående kyckling är det hela frysta avsedda för ormar eller bitar av filé ni använder? Om man har en stäppvaran kanske det kan vara en bra ide att starta en snäckodling.
Logga in för att posta i forumet
Sida av 4
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild