Panterkameleont har problem med ögat

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1

13
0
feffe:

Skulle behöva lite tips och om det är någon som har en ödla som råkat ut för samma sak. Eller om man kan pröva olika metoder?

Det började med att hon kliade ögat mot en gren då hon tycktes vara irriterad i ögat. Förmodligen fått nån liten jordbit eller annat i ögat. Blev då tipsad i djuraffären att testa med Oculac (ögondroppar som ska hjälpa till att få ut skit ur ögat. Har testat att droppa detta i hennes öga men hon är fortfarande irriterad och håller ena ögat stängt hela tiden.

Tacksam för alla svar jag kan få!


295
270
barkskog:
Har du någon UV-lampa? 
Vissa UV-lampor kan ge ögonirritation.

13
0
feffe:
Jag har en UV-lampa, det är av samma typ som till min andra kameleont och har aldrig haft problem med honom. Allt är från exo terra. Men intressant, visste inte detta.

105
27
Richard:
Har du lust att posta en bild ? Och hur länge har det varit så ? Tyvärr bör du byta ut lamporna till något mer pålitligt även om de (kanske) inte framkallat något problem just nu så löper risken stor de gör det i längden .

13
0
feffe:
Ska försöka ta en bild. Detta blir tredje dagen nu. Vad är det för typ av lampa jag bör använda? Eller blir lampan dålig med tiden och behöver bytas mot en ny? Har för tillfället både UV-lampa och värmelampa.

295
270
barkskog:
feffe skrev:
Jag har en UV-lampa, det är av samma typ som till min andra kameleont och har aldrig haft problem med honom. Allt är från exo terra. Men intressant, visste inte detta.


UV-lampor av typ compact (spirallampor) ger ibland lite för låga våglängder inom UVB-spektrat, vissa exemplar mer än andra.

www.cabi.org/isc/FullTextPDF/2009/20093041829.pdf

Allt fler använder HID-belysning till kameleonter.

13
0
feffe:
Jättetacksam för infon.

"Typically, symptoms develop within 24 – 48 hours of the installation of a new lamp. Affected reptiles

initially refuse to open one or both eyes, and exhibit signs of pain and depression. They often avoid the

light and refuse to bask, feed or drink."

Okej tack ska genast kolla upp vad det är för lampa jag har. Det är alltså det ena ögat det gäller. Hon har dock ätit vilket var en lättnad. Just nu sitter hon och trycker gömd så får försöka ta en bild imorgon då hon varit mycket stressad idag med ögondroppar och annat. Släcker givetvis lampan och kollar med djuraffären imorgon. Uppdatering kommer.. Finns fler tips posta jättegärna här!

105
27
Richard:
Ja jag hade nog faktiskt valt hid för pardalis . Men de med ögat kan bero på mycket därav bland annat lampan men risken finns de kanske även kan bara något annat . Jag skulle inte hoppats för mycket att de har hid lampor hos din djuraffär iallafall inte om det är en kedja.  Sen skulle jag tagit henne till en veterinär för att kolla på ögat kanske behövs de spolas. Sen hade jag även tagit bort allt bottensubstrat.

13
0
feffe:
En fråga till. Hur länge klarar de sig utan UV-ljus om man stänger av det för att hitta rätt typ av lampa?
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild