Dvala

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1

48
3
maxez:
Tror att min skäggis har gått i dvala. Han är inne i sin grotta nästan hela dagen.. Kommer ut i bland.. 
Äran jag använda exoterra 50watts lampan då? Temperaturen på solsidan ligger då på ca 26grader el är det för kallt?

Ska vi lägga in tex nån syrsa i terrariumet el ge honom mat när han kommer ut

Första gången vi är med om dvala så vi vill ju göra rätt för honom

343
119
Salig:
Jag håller själv inte skäggagam, men 26 grader på den varma sidan låter kallt. Enligt skötselrådet här på TD ska den svala sidan vara ca 26 grader och den varma 30, och solplatsen ännu varmare. 

www.terrariedjur.se/?page=caresheet&sub=lizards&specie=p_vitticeps

1159
625
Temla:
Om den fortfarande kommer ut då och då tycker jag inte du behöver ändra så mycket på lamporna, men du behöver kanske inte ha den starka sollampan lysa hela dan om den inte används. Kolla bara att tempen där ödlan befinner sej ligger på runt 26  grader, t.ex. med en infraröd lampa ovanför hans sovställe. Skäggagamer gräver ju ned sig när de dvalar i det vilda under jord och i grottor är det ju mycket svalare än i solen. 

När den börjar dvala på riktigt (det kan ta rätt lång tid innan de "bestämmer sej" för att djupsova och då kommer de inte ut på lång tid,  kanske månader) då kan du släcka ned helt i terrariet och bara ha värme på. 

Även om den dvalar, se till att alltid ha friskt vatten i terrariet ifall den vaknar och är törstig. :)  Om han vaknar nu när han "lättdvalar" kan du ge honom mat. Släpp inte in mat löst i terrariet så han blir biten när han sover bara. När han sedan dvalar på riktigt (djupsover) behöver han ingen mat. 

Alternativet är att du själv aktivt dvalar den och släcker ned helt redan nu. Jag tycker pesonligen att ödlan ska få bestämma takten själv. 


Logga in för att posta i forumet
Sida av 1
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild