Blåtungad skink vs skäggagam?

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 5

166
54
Leoleopardgecko:
Men längden på terrat? 

232
94
anamidnatt:
Hihi, du får väl räkna lite matte ;)

tillexempel

1,5m x 0,6m = 0.9kvm 

1159
626
Temla:
Finns en utmärkt sida här på terrariedjur.se där man kan räkna ut terrariemåtten. 

www.terrariedjur.se/?page=info&sub=terrarium&tsub=l80

72
15
Linnea:

Hejhej.

Jag har ju sedan ett par år tillbaka blåtungor och är helt nerkärad i dem. Ser lite felaktig information här om luftfuktigheten som kan vara rätt farlig, så rättar till det om jag får :) 

--------------------------------------

Det finns flera olika underarter av blåtungor, tiliqua scincoides lever (mestadels) på australien och de flesta av dessa vill ha relativt låg fuktighet i terrarierna. de bor i områden där det finns gott om skäggisar, så man kan kolla lite på dem om man vill. Det är dock olika för de olika lokaliteterna, men i sverige hittar du långt ifrån alla. Northerns har vi dock gott om! :)

den andra, tiliqua gigas, däremot är från de indonesiska öarna. De har visat sig kräva enormt mycket mer luftfuktighet än vad man tidigare trott, och det finns en mycket väldokumenterad sjukdom som rör sig bland dessa underarter som man tror delvis har med luftfuktigheten att göra. I de allra flesta fall är den dödlig då den utvecklats, men verkar kunna stoppas med lite dyrare alternativ. (pm om du är intresserad och inte vill söka på hemsidan nedan själv).

De som vanligen räknas in är meraukes, indonesians och ibland irian jayas. De finns alla i sverige, och de får alla fina dubbelhakor...... :) 

blandar du ihop dessa gråter vi på bluetongueskinks.net/forum xD här har du länkar till caresheeten och food chartsen för blåtungor :> (följ svenska burmått)

bluetongueskinks.net/care.htm

bluetongueskinks.net/foodchart.html

Efter flera år är jag fortfarande lika glad i dem som när jag såg dem på bild första gången, men de kan ha mycket stora personlighetsskillnader.....min ena är nyfiken, aktiv och enormt envis. Min andra går inte att handmata, gömmer sig majoriteten av tiden och är livrädd för allt. Självklart har de sina egna terrarium, oavsett kön är alla blåtungor bäst att hålla separat (utom shingleback som är ett stort undantag).

 


14
3
Thorian:

Leoleopardgecko skrev:
Jag har fått mycket hjälp av er!! :) 
Jag vill ha en relativt intelligent ödla som är nyfiken och social. Inte som kryper under jord varje dag förutom vid matning :) Vet att mina eldskinkar jag hade gillade att bli klappade på huvudet.

Hur är det med terrariumet, storlek, inredning?


Beror lite vad du lägger för verdering i "Social". Min ena kommer gärna och tittar ut från terrariet när jag öppnar dörren. Har nån gång krypit upp på armen samt går att handmata. Ibland är den inte på humör och gräver ner sig och sover flera dagar i streck.

Jag skulle inte säga att mina är så aktiva. Nyfikna om sätter in nya grejer i terrariet eller liknande, men annars solar eller sover de mest. Lugna i tempramentet

Jag ser dem framme nästan varje dag. 



166
54
Leoleopardgecko:
Det är en nordlig blåtunga jag ska ha :) 

Sociala = nyfikna :)  Jag har haft eldskinkar och det enda negativa var att dom gömde sig dygnet runt förutom vid matning :P

232
94
anamidnatt:
Hade velat få utpekat var linnea hittar infon om högre luftfuktighet, för under luftfuktighets-rubriken på caresheetet hittar jag ingeting om just det du påpekar.

Nordliga och indonesiska är rätt lätta att skilja åt, däremot finns det faktiskt en hel del hybrider, och underarterna i sig är inte alltid helt rena tyvärr. De i blåtungeforumet kunde ju inte komma överens om vad min skink är för något, troligen är han IJxmerauke hybrid men de verkar inte helt säkra.

Men köper du av en seriös uppfödare som har koll så är det inga problem. Och de nordliga är ju så fina så :)

166
54
Leoleopardgecko:
Yes, jag handlar ju av Tommy, så han har nog koll på sin grej :)

72
15
Linnea:

Enklast är om du helt sonika går och kollar luftfuktighet och regnmängd på merauke eller övriga öar i indonesen, eller tittar på lite djungelbilder därifrån. De kravlar runt i lerpölarna där i såväl regn som värme :) Det kan vara så att någon här på forumet rest mer i denna del av världen, själv har jag bara foton från singapore och mycket lite från Bali, men det är extremt mycket högre luftfuktighet än i stora delav av Aus. 

Det andra som jag som jag skrev ovan helst vill PM:a innehåller lite hjärtskärande bilder, så jag varnar på förhand och skickar till xcotte.

Det är tyvärr relativt vanliga problem för just meraukes i usa och ingen vet vad som triggar det, smittar tydligen inte och det lutar åt att vissa helt enkelt har detta genetiskt. återkommande RI problem, tår som faller av trots att det inte är några ömsproblem och ögon som klibbar igen, och ingen antibiotika biter.

Lösningen som de kommit fram till över ca 3-4 års tid är att införskaffa en mistking anorndning till sina meraukes, eller hemmasnickade varianter, och upptäcka problemen i tid. Tycker därför det är onödigt att inte säga att de indonesiska arterna skall ha låg luftfuktighet, när det bara pekar mot att högre är mer rätt. :) 

----------------------------------

IJ merauke hybrider är väldigt vanliga, IJ är en helt obeskriven underart egentligen, men som entusiaster tycker skiljer sig särskilt kraftigt från de andra. Det sker hybridisering i naturen också självklart, men i synnerhet då dessa bor mycket nära varandra och är dåligt undersökta (terrängen är svårframkomlig, öarna är många). 

Så du har bara en väldigt knivig skink, diskussionsmässigt om man verkligen behöver artbestämma ;) 

Nu ska jag sluta hijacka tråden! ville bara ändra luftfuktighetssaken i informationen :) 


232
94
anamidnatt:
Ah, okej :) då förstår jag, men är ju lite av en balansgång då de samtidigt påstår att man inte skall ha luftfuktighet över 50% pga hälsorisker. 

Vill ju eventuellt börja avla och då är det gaksna noga med vad man har för art. Har ju bestämt mig för att låta min fina hybrid vara och därför jag bokat ett gäng northerns istället :)
Logga in för att posta i forumet
Sida av 5
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild