Terrariebygge till kungspyton, hur går jag till väga?

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

20
0
JSpinord:

Tjenare! Hade tänkt att bygga ett dubbelterrarie som står uppe på varann till min KP. Varför jag ska bygga två är för att jag tänkte skaffa en till KP inom snar framtid så tänkte att det kan vara lika bra att jag passar på att bygga det samtidigt. Såg en som hade skitsnyggt terrarie här på den här sidan så hade tänkte att försöka bygga liknande (Länkar bilder). Nu är bara mina frågor:

1. Har ni tips på vad för matrial ska jag använda? Kungspytons behöver ju ha det fuktigt och det tål väl inte vanlig plyfa?

2. Hur ska jag få upp värmen där inne? Så som jag fattat det kan man inte ha värmematta inuti terrariet? Och värmemattans värme kommer väl inte gå igenom matrialet jag ska bygga med?

3. Lamporna inuti till belysningen, hur kan dom kunna tåla all fukt? En vanlig lysrörsarmatur borde ju bli kortslutet när det väl fuktas där inne?

Ska ju som sagt försöka bygga liknande, fast bara med två terrarier. Så om ni har lust så mata mig med tips hur jag ska utföra konstruktionen. Känns som att det borde vara farligt med massa sladdar och skit inuti terrariet. Detta terrarie såg så cleant ut

Såhär såg terrariet ut:



2966
1645
Hoggaforfan:

Du ska använda formplyfa/formplywood, det är fuktskyddat. Annars behöver du fuktspärra väggarna med färg eller lack.

KP är väl inga direkt grävande ormar så borde fungera med matta inne i terrariet längst mot botten, annars kan du ju alltid gjuta in en värmekabel i cement. Funkar superbra, sprider värmen mycket bättre och skyddar kabeln.
Problemet är mest att det kan bli för mycket värme.
Det beror med på vilken form av lyse du har. LED utger ju ingen värme medans halogen+värmematta kokar den stackarn. ;-)

Det finns något som heter IP-klassning: sv.wikipedia.org/wiki/Kapslingsklassning
Du ska helst ha något i IP44 eller högre så ska det klaras av att sprutas direkt på.

Gör en liten spaltvägg vid ena kortsidan där du har alla kopplingarna. Du kan även ha dem under terrariet i en låda eller på toppen. Stickkontakter ska inte vara i terrarie. Kablar är däremot ok, ormar gnager inte. 
Annars hade du fått skydda dem med PVC-rör (och till surikater, 16kg betong)

Bestäm hur du vill ha öppning. Enklast och billigast är skjutglas men det finns många alternativ.

Det går säker att göra utan reglar men jag hade rekommenderat med, blir stadigare och håller längre.

Tror det var allt jag kom på på rak arm.


429
254
JACLAR123:
Fluffis på sidan, är enligt mig "profisonell" på detta! Kontakta henne, så kommer du säkert få svar, på alla dina frågor. :D

1662
779
fluffis:
Tack JACLAR123, det var snällt sagt :)

Kul att du ska bygga JSpinord! Terrarier på höjden är bra, minst sagt! :) Antingen kan man bygga allt i ett så att säga, eller så bygger man varje terrarium för sig. Själv har jag byggt mina terrarier var för sig eftersom de är lättare att hantera, tycker jag.

Fråga 2. 
Värmemattor ska vara inuti träterrarier om man läser värmemattornas instruktioner. Och jag håller med för trä är ingen bra värmeledare. Å andra sidan finns det de som säger att det fungerar att ha värmemattorna utanför. I din situation med lite fuktiga terrarier till KP hade jag valt en fukttålig värmematta inuti terrariet. Och så dimmer eller termostat för att få lagom värme. Och så brukar jag tjata om jordfelsbrytare för elsäkerhetens skull. I den här tråden kan man läsa mer om dimrar och lite annat:
www.terrariedjur.se/?page=forum&thread=334
Den här tråden heter "värmematta i träburk":
www.terrariedjur.se/?page=forum&thread=865

Fråga 3.
LED-lampor är bra tycker jag eftersom de drar väldigt lite ström, inte blir så varma och håller länge. Hitta de som är platta och använd kabellist så att ormarna inte kan hänga och slänga i dem. IP-klasser är bra att ha koll på. Jag håller med föreföregående talare :)

Fråga 4.
Jag tycker själv inte sladdarna är något stort problem egentligen men det kan bli en härva av kablar när man fått dit allt :)  Helt klart bör du kolla in samlingen av terrariebyggen om du inte redan gjort det:
www.terrariedjur.se/?page=forum&thread=2476
I den allra översta länken där har jag visat hur jag har borrat hål för kablar för att det ska bli så lite kabel som möjligt inuti terrarierna, sen hur det ser ut utanför med dimrar och timrar och hela rubbet är en annan sak :D

Lycka till!


20
0
JSpinord:
Tack som f*n för svaren rent ut sagt! Ska se hur detta slutar, kommer troligen slutresultat ut på sidan snart! :)

20
0
JSpinord:
Bara en fråga till, räcker alltså värematta eller ska jag ha nån slags värmelampa också? Står på skötselråd med Kungspyton att dom ska ha temperaturen i terrariet från cirka 26 grader och upp till 32 grader :)

1662
779
fluffis:
Jag tror värmematta räcker men det beror på hur stor den är och på hur stort terrariet är och hur bra det är på att hålla värmen. Även temperaturen i rummet spelar in. På vintern brukar man ha det kallare i bostaden vilket påverkar terrarierna men kungspytonormar kan väl ha det kallare på vintern så det gör väl inget om det blir kallare i terrariet då? Enligt min erfarenhet så kommer kungspytonen ligga mest på marken så värmelampa tror jag inte på. I så fall ett värmeelement som sätts på sidan. Men bygg terrariet, lägg in värmematta, koppla på dimmer/termostat. Låt stå några dagar och mät temperaturen och se om du är nöjd :)

77
67
Samuelelel:

Jag byggde en burk till min KP tidigare i år, kika gärna i den tråden för lite tips.

www.terrariedjur.se/?page=forum&thread=2483

Angående matta/lampa/kabel så är kabel eller matta att föredra, just av den anledningen fluffis nämner: de hänger mest på marken. Jag valde kabel då det är enklare att borra ett litet hål för att få in den snyggt, jämfört med matta som är lite meckigare att få in (och av många inte alls rekommenderas att ha i terrariet). Skulle kabeln mot förmodan gå sönder är det väldigt lätt att lossa den och byta om det skulle behövas också. 

 

Gällande LEDbelysning och IP-klassning så har jag kört på o-klassad belysning men tätat lite med smältlim på de ställen där fukt kan tänkas tränga in. Än så länge har allt fungerat bra och det har snurrat i över en månad med luftfuktighet på runt 65% och en bit över 80% de veckor han låg i öms.


20
0
JSpinord:
Okej, ett väldigt tack! Har du nåt tips på värmemattor man kan använda inuti terrarierna? Asså som tål fukt också? Har kollat runt på olika sidor men står inget om att nån tål fukt. Lika bra att fråga dig, du hade ju stenkoll ju :)

77
67
Samuelelel:
Haha, stenkoll vet jag inte. Har för mig jag konstaterade att inte någon tillverkare rekommenderade att ha mattan på insidan utan de tycker den ska ligga under terrariet. Kabeln jag köpte (www.exo-terra.com/en/products/heat_cable.php  - 7m/50W) är enligt specifikationen möjlig att använda både i och utanför terrariet så den ska vara riktigt tät.

Dock körde jag min gamla matta under terrariet för att testa och se hur mycket som kom igenom och faktum är att det fungerade rätt bra trots att terrariet är byggt av formplyfa. Det går ju således att ha en värmematta under träterrarium även om det kanske inte är helt optimalt ur engergisynpunkt då mycket går till spillo. 
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild