Kungspyton som "knäpper"???

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1

6
0
linneaasmurf:

Hej!
Jag har alltid varit intresserad av reptiler, så förra året på malmömässan i maj slog jag till och köpte p en liten kp-kille och som jag alltså har haft i snart ett år nu.
Men på senaste tid har han börjat låta konstigt och när man lyssnar på honom låter det som ett slags "knäpp-ljud" från honom (typ som när man knäpper med pekfinger- och tumnageln mot varandra).Han har även låtit lite konstigt tidigare och pipit, men han fick antibiotika för det så troligtvis var det bara en liten förkylning som nu har gått över.

Men knäpp-ljudet kvarstår. Jag går på en naturbruksskola med inriktning djursjukvård och vi har en egen veterinär här (dock ej särskilt specialiserad inom reptiler), men i allafall så gick jag till henne och hon sa att det troligtvis kan ha fastnat nått skit i luftrören och rådde mig att bada min lilla gosse i varmt vatten för att det förhoppningsvis skulle lossna. Hon skrev ut lite mer antibiotika (kommer inte ihåg exakt vad den hette) och nu har jag alltså gett honom medicin var tredje dag i 20 dagar, samt badat honom i varmt vatten och inte hanterat honom med än nödvändigt, bara vid matning. Jag har även sänkt värmelamporna i hopp om att det ska hjälpa, men nej han knäpper fortfarande!

 

Vet inte vad det kan vara, någon annan som har haft samma problem eller en aning om vad det kan bero på att han låter så konstigt? Är enda rådet att gå till en specialiserad veterinär? Är orolig för min lilla ormgrabb och vill ju att han ska bli bra igen.  Han har varken bubblor eller beläggningar i munnen, så jag vet verkligen inte vad det kan vara för något konstigt ...


Tacksam för svar! :)


478
592
Rottenroth:

Jag skulle nog råda till att du letar upp en veterinär som har koll på reptiler om det nu inte har hjälpt.

Nu vet jag inte vart du bor så det blir svårt att rekomendera någon hehe!


6
0
linneaasmurf:

Jo jag bor i Älmhult så närmsta djursjukhus är Växjö eller Hässleholm. Vet dock inte om dom har någon specialutbildad veterinär inom reptiler...

 

Ibland låter han inte alls och man får så sakta lite förhoppning om att han är frisk, men så kommer det efter ett par dagar igen.

Jag har en värmematta precis under en av hans grottor så där inne brukar han ligga och kura.

Dock känns det inte så särkilt varmt i luften i terrariet. Jag har testat med två olika termometrar och på de står det att det är 28-32 grader som det ska vara, men tycker ändå att det känns lite för kallt. Fast det kanske är för att jag jämför med terrariehallen på skolan där det är väääldigt varmt eftersom det är så många olika reptiler och groddjur där.

Sen har jag ju ett terrarie med finmaskigt nättak så det är ganska svårt att hålla värme och fukt inne... Får spraya med vattenflaska flera gånger om dagen om det överhuvudtaget ska hålla sig fuktigt.


6
0
linneaasmurf:

Jo jag har med tänkt på det med en glasskiva eller nått sånt,  så det blir nog att prova det :) Jag ska försöka uppdatera så ofta som möjligt :)


20
0
JSpinord:
Min kungspyton knäppte också när man brukade ta ut den ibland. Kunde inte riktigt lokalisera vart ljudet kom ifrån, lät som från kroppen nånstans..
Men förut efter min värmelampa gick sönder så böt jag till en gammal som jag hade tillfälligt (som var väldigt för stor för terrariet!).
Den gamla lampan gjorde ju såklart att det vart för varmt för ormen så jag höjde rumstemp, tog bort värmelampan helt och körde bara med värmematta och vanligt ljus, och efter det har jag inte hört att ormen knäppt något mera nu när jag tänker efter och ormen vart lite piggare och börja "utforska" mera.
Vet ju dock inte om det kommer fixa din orms knäppningar, men ville bara berätta hur knäppningarna slutade för min kp! :) Kan ju även påpeka att jag har fixat ny värmelampa och kört med den i några veckor, och knäppningarna har inte kommit tillbaka trots höjd värme!
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild