Hjälp med belysning i terrariet!

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 3

32
1
Zmeika:

Hej!

Jag tänkte skaffa ett terrarium av trä - vivarium till min blivande pyton (första) och tänkte fråga om någon av er vet vilken styrka på UV-lampa jag ska ha. Planerar att köpa en UltraSun som genererar både UVB, UVA och värme. 

Vivarieums storlek är 80 x 50 x 50 cm3

När jag tittar på beskrivningen står det:
UltraSun - 160 Watt
Ultrasun 100W:
Mellan 100 och 200?/cm ² vid 30cm
Ultrasun 160W:
Mellan 200 och 500?/cm ² vid 30cm

Hur skall jag tolka det?

Vänligen
Louisa


Medlem i DHF
1082
774
Westman:

du behöver inte ha uv till den


1662
779
fluffis:

Kul du ska skaffa orm! UV-ljus brukar behövas till dagaktiva ormar och pytonormar brukar inte vara det. Vad är det för pytonorm du ska skaffa? Jag rekommenderar LED-belysning istället eftersom de drar väldigt lite ström. Det kan också vara bra till ett träterrarium eftersom man kan sätta lamporna/lampan på insidan av taket och ändå ha transformatorn (starkströmsdelen) utanför vilket gör det säkrare. Om nu LED-belysningen är byggd på det sättet vill säga :)


32
1
Zmeika:

Tack ska ni ha för svar! Jag har visst blivit felinformerad! Det blir kungspyton. Först var jag ju ute efter en pygmepyton (Antaresia Perthensis) men de är väldigt svåra att få tag på, efter lite forskning och bekantskap med kungspyton blev jag helt kär! :) 

 

Menar du sådan ramp med LED-lysrör då? I samma storlek som vivariets längd? Och vilken styrka på lysrören, vet du det? 


1662
779
fluffis:

Vad trevligt med en kungspyton :)

Om man ska hårddra det så kommer din kungspyton att ligga under ett gömställe hela dagen och komma ut i terrariet först när det mörknar så den struntar i princip i vad det är för ljus på dagen. Tänk på vad som passar dig istället. När det gäller kungspytonormar så är det viktigare att tänka på ordentliga gömställen och att ordna en fuktlåda så att den kan krypa in där om den behöver.

Mina ormar (råttsnokar) har sådan här LED-belysning: www.clasohlson.com/se/Lysdiodplatta-3-pack/36-3828 där lysdiodplattorna sitter inuti terrariet och en transformator sitter utanför. Den här belysningen har bara IP 21 i elsäkerhet så jag är osäker på om du behöver bättre skydd för vattenstänk om du ska ha fuktigare än vad mina ormar har... men det är ett tips i alla fall :) Om du kollar på sidan två i min byggtråd så ser du hur mina LED-lampor ser ut. www.terrariedjur.se/?page=forum&thread=217


1662
779
fluffis:

Jag höll på att glömma ju :) Den största fördelen, tycker jag, är att ormarna inte kan bränna sig på LED-lamporna. De blir inte alls så varma som "vanliga" lampor och dessutom är lysdiodplattorna som jag använder mig av, svåra att hänga och slingra i för ormar.


32
1
Zmeika:

Helt mållös! Imponerad som det bara går!


104
11
_kim_:

Jag använder mig av dessa lister www.clasohlson.com/se/LED-ljuslist%2012%20V/Pr365066000

Bra med ljus och dom är tunna och smidiga så dom är lätta att montera så de inte syns. IP65 så dom tål fukt bra också.

 

//Kim


59
1
Svenning:

Hej!

Sätt inte in uv ljus till ormen då jag fått lära mig av en kunnig att det är skadligt för ormens ögon med direkt sken! Satsa på röd värmelampa :)


32
1
Zmeika:

En röd värmelampa utan något annat ljus till? Behöver inte ormar ha ett "dygnsrytm" så de vet att det är dag/natt?

Logga in för att posta i forumet
Sida av 3
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild