Hjälp med värmelampor

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

42
4
MajaL:

Hej hej! Jag köpte en jemenkameleont från en privatperson igår. Jag ser nu att dom hade för kallt i terrariumet. Det är 20 grader på solplatsen och jag undrar hur starka lampor jag behöver för att komma upp till 30-35 grader? Vilket märke är det bästa?

Jag är jätte tacksam om någon kunde hjälpa mig, jag lyckas inte förstå vilken lampa jag ska ha.


384
18
mr_fan:

har hört att dom kan ha högre värme


Medlem i SHF
4003
5037
Jonas_:

Vilket märke du ska ha kan jag inte svara på, men jag använder bara keramiska värmelampor utan ljus, nu är det trädlevande pytons jag har så kan ju vara annat till en soldyrkande kameleont :)

Vad har du för värmelampa nu som bara kommer upp i 20 grader? Låter mer som en vanlig glödlampa :) 

Jag skulle tänka mig att du bör ha mellan 60-100 watt på lampan, men det beror mycket på hur stort terrariet är, vad du har för andra värmekällor, ventilation osv.. så många faktorer som spelar in. Beskriv lite mer hur terrariet och omgivningen ser ut så kommer du få bättre svar.


268
19
Iguania:

Till en jemen behöver du både en värme-källa och en UV-källa. Det går att lösa genom att köpa en värmelampa från exempelvis Exo-terra och sedan köpa UV-rör. Vet inte exakt om det går till en yemen men det bör det så jag tipsar om det ändå, du kan även slippa att ha dessa seperat genom att skaffa en Solar raptor-lampa. Antingen MV eller HID. De avger både värme och UV och dessutom i mycket bättre mängder än ett UV-rör. Det kan verka dyrt i början men du sparar in pengarna iochmed att du både får ett friskare djur samt att det är oerhört bra kvalitet på Solar raptor. Min MV-lampa fungerar fortfarande och det har snart gått ett år sedan jag började använda den.


Medlem i SHF
4003
5037
Jonas_:

Här hittar du bra märken, men som sagt finns många andra som också håller måttet, bara ett exempel :)

www.herperschoise.se/category.html/glodlampor/sollampor


42
4
MajaL:

Tack så mycket för era svar. Jag har ett Exo Terra 45*45*90 (djur, bred, höjd) med ett nättak och ventilationshål längs nedre kanten. Jag två vanliga Repti Glo lampor från Exo Terra, en 2.0 och en 5.0, båda på 25 watt. Kameleonten dricker och äter och verkar må bra men han är mörk i färgerna och sitter i taket precis vid lampan så jag tror att han är lite kall.

Iguania: Den låter väldigt bra, men kan denna stå ovanpå gallret eller måste den hänga inuti terrariet?

Jonas_: Tack för länken! Jag har kollat lite på lamporna och den ända som heter sollampor är lite väl dyra för mig just nu, jag har inte råd med det för ens om tidigast två veckor. Funkar det att köpa en UVB-lampa med högre watt?


384
18
mr_fan:

45x45x90 finns inte måste va 45x45x60 längdxdjup xhöjd eller 90x45x45?


384
18
mr_fan:

uv lampor ger inte särksilt mycket värme så ifall du inte har råd med en solar raptor så köp en exo terra typ 50-100w


384
18
mr_fan:

sån här tror jag fungerar bra men dubbel kolla med dom andra för är inte 100% säker www.herperschoise.se/product.html/dagsljusspotligt?category_id=32


42
4
MajaL:

Gecko12: Jo det finns, fast inte på Exo Terras hemsida. Det jag har är 45 brett, 45 djupt och 90 högt :) Jag funderar bara på vilken lampa jag ska köpa, det finns ju hundratals känns det som!

Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild