Ventilation, värme och ljuskällor för Kungspytonorm.

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 3

31
9
Wrethager:

Hoppas ni förstår min tanke :) Alltså värmeplattan värmer upp luften nere till vänster. Fläkten längst uppe till höger reglerar vindströmmen. 


31
9
Wrethager:

@noon

Kul att du också är tekniskt intresserad :D

Har allt tänkt på det där med att koppla till datorn, skulle vara riktigt häftigt. Går att koppla så man styr allting genom datorn, fast utrustningen är som sagt kostsam :/

jag tänker köpa majoriteten av mina grejer också, fast sedan ska sjävla grejerna kopplas parallellt i kontrollboxen med switchar hade jag tänkt :D

Har en hel del gamla dist-pedaler till mina gitarrer som jag kan bygga om och länsa på komponenter, mouhahaha. 


733
295
markusbabs:

Önskar lycka till med ventilationen och värmen iaf, upptadera hur det går.

När du ska köpa termostat så rekomenderar jag starkt Habistat. Väldigt nogran termostat.


31
9
Wrethager:

rel. luftfuktighet i Ghana idag: 70 %

Så länge jag kommer upp i liknade förhållanden tror jag att det kommer gå bra :) Jag kommer ju ha utrustning som håller koll på om det går eller inte. Får jag ingen luftfuktighet så har jag haft fel hela tiden och jag bör hugga min sönderbitna grafitpenna i ögat för att sedan återgå till ritbordet.

Ingen stor skillnad på akvarium och terrarier bortsett från öppning och ventilation egentligen. Vill man, så kan man ju till och med sluta locket uppifrån och sedan beskära kortsidan som jag nämnde tidigare, men jag undviker helst detta, då det förstör ett eventuellt framtida vackert akvarium (skulle gärna vilja konstruera vivarium i framtiden). Är mycket sugen på att bygga eget terrarium, men har inte riktigt plats eller ekonomi till detta. Ska det byggas ska det göras perfekt och då blir det dyrt :'D 


31
9
Wrethager:

Alright! jag uppdaterar med bilder och allt när det är klart! 

Ska kolla in Habistat, tack för tipset! :D


230
22
Nooon:

Jo, Habistat! Microclimate har också fått bra betyg vad jag vet. De har lite annan idé med ett öga istället för timer.

...och vill inte eg. komplicera det för dig... men ska alla fakta med så är det inte hela sanningen med luftfuktighet på 70% idag... mikroklimat uppstår... i sänkor, på höjder, vid vattendrag, bland klippor,  i vegetation... gå inte helt på uppgifter från mätstationer om de inte stämmer överens med vad som rekommenderas för arten. Skulle det t.ex bli ovanligt torrt tror jag nog att ormar gör samma som min ödla och letar upp hål eller vegetation där de slipper andas för torr luft.

 

Luftfuktighet kan du nog få men akta ögat ändå... man ritar bättre med två... :)


31
9
Wrethager:

@Nooon

Javisst! Sålänge det ligger runt 60-95%? Närmre runt sistanämnda siffra då han ska ömsa om jag har förstått det hela rätt, men då är det ju bara att fukta lite med en spruta? :)

Hur stor värmeplatta bör jag ha? Jag tänkte lägga torv i ett tunt lager i bottten för att sedan lägga värmeplattan, sedan ett tjockare lager torv igen. Kan ju inte ha mattan i direktkontakt med botten eftersom jag har glasbotten. 

Lurade på att därefter apa efter denna teknik: www.lizard-landscapes.com/reptile-terrarium.html

Fast men helt egen design då, samt lite andra konstnärliga inslag. Ser fram emot att inreda som faan :D

Måste bara ha allt det viktiga klart först! 


230
22
Nooon:

Värmemattor... man brukar ha dem under terrarier med glasbotten. Ska man ha dem i så brukar det rekommenderas en dyrare matta eller en slinga som tål mer + fukt. Hur man gör låter jag någon annan svara på för jag har skrämt mig själv med att spräcka ett akvarium men den sån + ett annat med en halogenspot. ...men de många har dem under terrarierna och det går så bra så...
Jag har min egen specialvariant med matta några cm under härdat glas.
Annat att tänka på är ormar (och ödlor) som inte begriper vad som är för varmt. Tänk på att ormen kan gräva fram mattan under isolerande substratlager och är den då för varm kan det gå illa. ..men jag är inte orm-människa. Någon annan vet.

Luftfuktigheten brukar höjas rätt ordentligt när man sprayar. Hur länge den blir kvar beror på inredning, ventilation och temperatur och typ av värme. Lampor verkar torka ut mer än värmemattor. Torv kan hålla fukt rätt bra.


31
9
Wrethager:

@Daniel81

Ja! Det var en bra idé! Har bara läst om fuktlåda lite flyktigt på faktabladet om KP här på sajten. Känner ormen av att det är fuktigare just i lådan? Kommer han att söka sig dig på automatik när han behöver ömsa till exempel? Mossan behöver bara fuktas ibland va, ungefär hur ofta?

Det känns som om du precis löste mitt luftfuktighetsproblem. Då passar jag på att göra ett trivsamt gömsle till Rolf, tänkte ha några stycken då terrariet är ganska stort.

Cheers! 


@Noon

Jag kör nog på mattan under glaset isåfall, det verkar ju mycket enklare och säkrare för ormen. Läste om någon som hade en orm som gärna bökade fram värmemattan. Efter att ha kollat lite mer noggrant under sjävla glaset så är det ett mellanrum melan glaset och möbeln ( typ 3cm), så det tror jag blir perfekt! 

Väldigt tacksam för ert tålamod och era svar! :D


31
9
Wrethager:

Naaw, vad är det för orm?

Tack som fan för tipset! 

Självklart så ska jag göra mitt bästa för att få så korrekt luftfuktighet och ventilation som möjligt. Det känns dock tryggare med din idé under prövo-tiden :) 

Hinner dock göra klart allt innan jag får hem själva ormlingen. 

Önska mig lycka till :D


Logga in för att posta i forumet
Sida av 3
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild