Vår nya skäggagam- uppsättning rätt?

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1

8
4
Fiskungennr1:

Hej igen alla,

Nu har vi äntligen fått hem vår nya familjemedlem, en skäggagam på 4 månader, döpt till Jörgen. 

Vi har spenderat otaliga timmar med att läsa på men jag känner nästan att desto mer vi läser ju mer förvirrade blir vi. Jag tänkte därför att vi kanske kan skriva hur vi gör här, så kan ni komma med input och berätta för oss om något är fel! Vi vill ju göra rätt! 

Lägger upp bilder på hans terrarium och lampan vi köpt. Som vi har förstått så ger lampan både värme och UV, värmen har vi koll på med en "pistol" som mäter. Men UV:n är vi lite oroliga för då vi inte kan mäta det, och vi har läst att det inte går igenom glas och att när bara släpper genom 30%. Är detta för lite så vi bör sätta in ljusrör i terrariet som ger mer? Kan de få för mycket? 

På lamporna kör vi timer, tänt 06.30 till 19.30. Detta så vi kan ge mat på morgonen och 17.30 men så han kan värma sig efter kvällsmålet. 

Vi matar honom 3 gånger per dag, med 4-5 kackerlackor per gång. Han verkar dock inte vilja bli matad med pincett, utan vill jaga. Nu har vi haft koll på så han äter alla vi ger, vill han inte ha mer har vi tagit ut den igen, men tänker att så blir det kanske inte för alltid vid varje måltid. Kan man bara lägga in dem till honom och hoppas han hittar dem? 
Har någon kanske ett bra matschema? När ska vi börja ge kackerlackor endast 2 ggr/ dag? 
Vi ger även ruccola varje dag och byter vatten i skålen. Ska salladen också ha kalk på sig? Vitaminer får han varannan dag. Sen förstår vi också att vi ska variera magen lite, det kommer. :)
Vi har startat en kackerlacksodling. En stor låda, äggkartonger, vatten med "vattenpärlor" och insektsmat. Blir detta bra tror ni? 

Trots att vi bara haft honom i några dagar så äter han bra och är runt i hela terrariet. Så det känns väldigt bra iaf. 

Vad gäller egentligen kring bad? Kan vi ta ut honom och bada honom lite? Ska vi lyfta honom och sätta honom i hans vattenskål? 

Många frågor och funderingar, kom gärna med input! Bifogar lite bilder. 


8
4
Fiskungennr1:

665
346
Johnexotics:
Uvb går inte genom glas. Enda gången man badar en skäggis är om hen har problem med öms
 Dessa djur kommer från Australiens torra delar. Så det är oftast inga problem. Är lite skeptisk till har en å.samma lampa för uvb och värme.  Jag hade haft två separata. Hur stort är terrariumet ?

Medlem i SkHF
983
1105
NellyNiklas:

Lite snabba kommentarer under lunchen. Jag kan formulera ihop ett längre inlägg efter jobb.

Som ovan talare redan nämnt så släpper glas (annat än specialglas) inte igenom UV strålning, vilket är livsnödvändigt för djurets kropsliga funktioner. Utebliven UV resulterar i en rad olika hälsoproblem, bla MBD/benskörhet. 
Det är sant att nät filtrerar UV strålning, men hur mycket beror på hur finmaskigt nätet är. De flesta nättak som säljs med terrarium filtrerar mellan 25-45% av UV strålningen. Detta kan ibland även vara till fördel, framförallt i lägre terrarie. 

Värme/UV lampan är av typen "MercuryVapor". Det är en tekniskt sett gammal teknik som i mångt och mycket är kända för sina  ostabila UV och temperaturvärden. Det är i princip omöjligt att hitta en bra balans på UV strålning och temperaturen under. Då är det, som ovan talare också nämnde, bättre att dela upp belysningen i dess olika funktioner. En lampa för UV och en annan lampa för värme. Det blir avsevärt lättare att ställa in och hålla koll på respektive. Då finns en rad olika bättre alternativ. 


Bada, nej. Den enda anledningen till att bada är som redan nämnts, om djuret har problem med ömsning. Detta beror dock i sin tur på ogynnsam hållning i terrariet. Med riktiga parametrar i terrariet så ska badning inte behövas. 

Min första rekommendation inledningsvis är att byta glasterrariet mot ett terrarie med öppet tak, exempelvis ExoTerra, ReptiZoo eller liknande, alternativt bygga eget. Det i sin tur ger er större  möjligheter att laborera med lösningar för värme och UV-källor. 


Mvh
Niklas


665
346
Johnexotics:
Skulle dock undvika exoterra då dom inte gör större än 90 cm på längden. Skäggisar behöver större terrarium när dom är vuxna så bygga vore det bästa :)
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild