Skäggagam slänger sig på rygg

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

1159
626
Temla:

Jag använde ExoTerras kalcium pulver. Hade ingen speciell "dos" utan blandande bara ut det så det blev ordentligt flytande. Jag är väl medveten om riskerna med "tvångsmatning" men jag hade inget val. Det här var en liten skäggis som annars skulle dött om inte jag försökt. Men som sagt man måste ta det mycket försiktigt. Det ska in i munnen, inte sprutas ned i halsen. När hon fick det i munnnen så svalde hon. Men hon blev mycket stressad av den hanteringen så det är inget jag skulle rekommendera i första hand. 1603 fick ju inte nån bra hjälp hos veterinären så.... 

Jag hade tur, min lilla skäggis blev bra och en superfin ödla, pigg och matglad och växte som bara den. Hon flyttade till en ny ägare för några månader sedan och jag saknar henne fruktansvärt. Antar att det blir ett speciellt band när man vårdat en sjukt djur. 

Prova gära Firemons tips först.. kanske dricker hon om du droppar det på nosen (se till att det inte kommer i näsborrarna bara). 

Det är ju en risk man tar när man "behandlar" ett djur utan att ha en riktig diagnos. Hon kanske lider av något annat och du kan göra saken värre genom att tillföra extra kalcium. 


276
118
Maqea:

Det finns sätt att få i djuren kalk (och vitaminer) utan tvångsmating.

Ge lilltjejen någon liten bit frukt hon tycker om och spruta in flytande kalkmedicin inuti den med en spruta. En ärta kanske eller en liten bit banan eller ett blåbär eller nått som du handmatar med sedan.

När det gäller kalkpulver så går det att göra ett litet "paket" av ett lätt fuktat salladsblad som du du häller kalk i pulverform på och handmatar med. Då hamnar kalken inuti paketet och trillar inte av eller ur paketet.

Se till att du får kalk utan vitaminer. Då kan du ge ordentligt med kalk för överflödet kommer ut med kisset. Innehåller kalkpreparatet vitaminer så finns risken för överdosering av vissa vitaminer. som tidigare nämnts här.

En sak som oroade mig när jag skulle "kalka upp" en ödla en gång var att flera råttgift bygger på att ge en överdos med kalk. Jag har frågat flera veterinärer om det (Mälarens smådjurssjukhus och Roslagstulls djursjukhus ochh Djursjukhuset i Karlstad) och de har sagt att de inte hört talas om en enda ödla med kalkförgiftning medan det tvärt om är vanligt med ödlor som fått för lite kalk.

 


1159
626
Temla:

Maqueas tips är jättebra. Toppen om den fungerar att få den att äta kalket själv. Tyvärr kunde inte den jag hade hand om äta själv för att huvudet ryckte för mycket. 

Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild