Botten matrial

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1

19
3
Ida1985:

Hej Hej,

när man prata om sandblandning, vad innebär de? 
när man ska ha bark i terrariet, kan man köpa såna säckar som finns i växtaffärer å använda? Ny på detta å vill lära mig allt :)
Till skorpion 


Medlem i GHF
3094
1677
EmanuelKarl:
Både sand och bark är väldigt dåliga substrat till en skorpion (antar att du syftar på typ någon Heterometrus eller Pandinus). De vill ha ett tjockt lager av något grävbart, där de kan gräva en håla utan att den rasar ihop, som i fallet med sand eller bark.

Det jag rekommenderar är att ta ungefär 70% torv eller kokosfiber (den mer finkorniga sorten, inte den grova) och 30% sand. Däri kan skorpioner bygga stabila hålor utan att de rasar ihop. Skulle kunna vara detta som menas med sandblandning, men eftersom det är ganska lite sand i det känns namnet missvisande. 

Man kan också ha ren torv eller kokosfiber, utan sand i.

I bark blir hålorna motsatsen till stabila. Du kan lägga på lite bark på toppen för dekoration, men som substrat är det väldigt dåligt. Man kan köpa bark i blomsteraffärer, men det är oftast billigare att köpa i djuraffärer (vet många växtentusiaster som köper i djuraffären istället för blomsteraffären till sina växter för att det är för dyrt i blomsteraffären)

4
0
Pitviper:

Ska du ha en ökenlevande så är det enklast att köpa Exo Terra Desert Sand eller Stone Desert Sand, på med vatten så det blir en gegga, låt torka ordentligt (det ska vara genomtorrt), in med skorpionen. Det finns också något som heter Excavator Clay men kan vara svårt att få tag på. Det ska vara mycket substrat, minimum 5cm, helst 15cm (eller mer). Jag brukar lägga in någon barkbit eller löv så de har att gömma sig under tills alla eventuella grottor är färdiga. Inte ovanligt att ingången till grottan är under lövet/barkbiten.
Detta gäller även regnskogslevande arter, Heterometrus, Pandinus mfl, men då en blandning av kokosfiber, spagnummossa, kokos"chips" och lite sand.
De flesta skorpioner gräver ner sig för att undvika värmen så eventuell värmekälla ska vara, helst, ovanför.
Bark- och klippskorpioner är mer intresserade av vart de kan gömma sig än att gräva. En vertikal barkbit till barkskorpioner och en trave ojämna skiffersten till klippskorpioner.

Allt detta är såklart helt subjektivt och ibland får man prova sig fram för att hitta det som passar bäst.

Logga in för att posta i forumet
Sida av 1
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild