lyse till leopardgeckos

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1

54
1
Kiiimpa:

Hej, jag skulle vilja veta om någon sitter inne på bra ideer kring hur man löser lyse smidigast till en ombyggd garderob? Här ska en grupp leoparder bo...


230
22
Nooon:

Hej! Jag skulle rekommendera någon så´n här -> www.exo-terra.com/en/products/light_unit.php
Den kostar inte mer än vad motsvarande kostar på en byggbutik och är mycket smidigare och bättre en någon klumpig kontorsgrej (som dessutom inte tål UV). Låt dig inte frestas att använda en billig armatur avsedd för lagerutrymmen och garage - de blinkar alldeles för långsamt och varken människor eller djur mår bra under dem någon längre tid.

Du kan välja på lampor och led-ljus också... men jag tycker att om man ska ha UV (vilket jag tycker att alla djur kan få för säkerhets skull. ...men inte starkaste röret till leosar) så är UV i form av lysrör smidigast. Tänk dock på höjden - UV-ljus når inte så långt - en 50cm bara kanske. Kolla specifikationen på UV-röret du ev köper. Om du ska ha UV-rör så rekommenderar jag att du dessutom har något annat rör också med bra dagsljusspektra så att inte färgerna i terrariet blir så tokiga. Aquarelle-rör har väldigt bra färgspektra.

Jag har ett egenhändigt byggt terrarium med plats för belysning i locket/taket. Det är en stor låda med plats för den gamla sortens stora spotlightlampor (inte värmelampor - bara vanliga lampor). De kan användas för att tillföra extra värme lokalt. Numera finns det nog mindre spotlights att köpa så att lådan inte behöver bli så förtvivlat hög. Där finns även en liten 5-wattare som får lysa ensam en liten stund på morgonen och kvällen. Först hade jag en såndär "night-light"-lampa... men den bara gick sönder hela tiden och dyr var den. ...och det var inte längesedan jag läste att de inte alls är osynliga för djuren och att de stör dem.

Mellan terrariet och locket/ljuslådan ligger en ram med metallnät så att inget litet djur, varken ödla eller orm, eller kryp kan komma åt lamporna eller smita ut genom ventilationen ovanpå. Den låses fast när ljuslådan läggs på.

Ventilationen är helt enkelt två längsgående spalter i taket. Takskivorna ligger lite om lott så att ljuset inte ska "smita ut" och blända eller lysa upp i taket.

Att ha reflektorer till lysrören ökar ljusutbytet betydligt. Inte med på bilden. Jag ordnade det efter... 

Lådan har två längsgående lister inuti med många hål i där jag kan flytta runt lamphållarna som jag vill - monterar dem med skruv och vingmutter bara. 

Jag har även byggt en sån låda att ha på ett mindre terrarium men då använt en så´n Light Unit och inga spots så den blev betydligt mindre.

Tänk på att skydda sladdar och lamphållare av plast från UV-ljus om de inte är tillverkade för att tåla detta. Mitt första UV-rör gjorde smul av plasten det kom åt.

Bygg inte in värmelampor såhär - då kanske det blir eldsvåda.

I mitt träterrarium blir det ganska så varmt om jag förutom värmematta använder spottarna. Det blir ganska varmt med bara spottarna också (i alla fall på sommaren) så för närvarande används bara lysrören.

...och jag bifogar några bilder av sisådär kvalitet - mobilkameror var sådär då när jag byggde ;)

Hoppas att det här kan inspirera och att du hittar på något ännu bättre :) 







Logga in för att posta i forumet
Sida av 1
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild