Söker lämplig spindel

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

51
21
Zarg:

G. Rosea eller B. Emilia är av personlig erfarenhet perfekta nybörjarspindlar.
Hanterbara (dock är ju dessa djur individer och personligheten kan skilja sig från exemplar till exemplar), och ej aggressiva.
Rosea är väl den typiske spindeln de tar ut på ett Zoo för folk att hålla i. Ägt 4st G. Rosea under mina dagar och alla fyra har varit hur snälla som helst. T.om fick mitt ex att bli av med spindelfobi tack vare en Rosea.


Medlem i GHF
3095
1677
EmanuelKarl:
Marknaden för så kallade "äkta spindlar" är inte särskilt stor. Jag har aldrig sätt någon sälja husspindlar eftersom de är sp lätta att fånga för de flesta, och de flesta äkta spindlarna (av de som liknar husspindlar) jag kan komma på är giftigare. Fågelspindlar är nog det lättaste att få tag på. 

Cyriocosmus och Hapalopus är mina första tankar om du vill ha något mindre. Mindre betyder inte nödvändigtvis lättare, men i detta fallet betyder det inte svårare heller förutom att de kan vara snabba (inget stort problem om du är försiktig vid flytt). Alla spindlar i världen (med undantag för ett släkte som jag inte minns namnet på, men inget du kan få tag på) har någon form av gift men giftet från en fågelspindel är inget farligt. Fågelspindlar från Amerika (Nya världen) har generellt sätt mildare gift (och oftast snällare humör), men använder irriterade hår som de sparkar från bakkroppen, och de från Asien och Afrika (gamla världen) har potentare gift. Amerikanska rekommenderas till nybörjare, och är inte så farliga. Ingen av arterna som nämnts i tidigare inlägg är särskilt benägna att bita alls, så länge du inte stör dem riktigt mycket eller typ klämmer dem. Skulle de bita dig gör det ont, tänk getingstick fast lite större tänder, men inte mycket värre än så, och skulle de sparka hår kliar det lite (man kan utveckla allergi mot håren, men du hinner märka innan det blir allvarligt, och vissa arters hår t.ex Lasiodora, Acanthoscurria och Theraphosa är mycket värre än de andra arterna så är man orolig bör man undvika dem). Jag har haft 50+ spindlar och aldrig blivit biten. Kanske ska sägas att jag dock gillar att ta det säkra före det osäkra när jag flyttar dem, motar oftast in dem i en plastburk för att flytta dem istället för händerna, samt har terrariet i en större plastback ifall någon springer iväg. Då finns det nästan ingen risk att bli biten om man inte har någon frpn gamla världen. Ett annat tips är att peta ut dem med pincett tills de är utanför sitt revir och sedan plocka upp dem. Då blir de fegare och risken för matbett minskar.

Sedan ska det förtydligas att spindlar är djur som hatar hantering och bör lämnas i fred, utöver att man kanske tar sig en närmare titt om de ska byta terrarium



Smaken är som baken, men jag tycker personligen inte alls om rosea. Händer väldigt lite, långsamväxande och kan vara stressigt för en nybörjare när ens spindel kan börja matvägra många månader helt plötsligt (de flesta spindlarna kan matvägra, men generellt sätt är rosean värre än andra på den punkten), och köper du en sling får man vänta många många år innan den är fullvuxen (så är det för vissa Brachypelma med, men ändå). Det finns garanterat många individer som är undantag, detta är bara min erfarenhet. Det är en väldigt enkel art, men inte alls på något sätt enklare än Tliltocatl och Brachypelma m.m. som jag personligen tycker är mycket roligare, vackrare och intressantare. Jag började med en Tliltocatl albopilosum (och en Acanthoscurria geniculata, en art jag inte rekommenderar fullvuxna av till nybörjare då de kan missta allt för mat och har ganska jobbiga brännhår, men hon var bara en centimeter då så fanns ingen risk och jag vande mig gradvis) och de tycker jag mer om. Snabbväxande, lite matgladare och vackrare (enligt mig).

Återigen, smaken är som baken, olika arter passar olika personer. Den enda poängen jag ville få fram är att även om Rosea är en jättebra nybörjarspindel, så är det inte en bättre nybörjarspindel än Brachypelma, Tliltocatl och många andra. Läs hellre på lite extra om den arten du är intresserad av än att skaffa en instegsmodell, så länge den är från nya världen och du håller dig borta från vissa defensivare (t.ex Lasiodora, Pamphobeteus, Acanthoscurria, Theraphosa, Ephebopus, Psalmopoeus) eller känsligare släkten. En art jag själv aldrig haft av någon anledning, men som från vad jag har hört är mycket mer aktiv än rosea (som sagt jag har inte själv haft någon), är G. pulchripes.
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild