Små skalbaggar i kornkross

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1

320
206
Animallover_1984:

Hej!

Jag har en låda med krossat korn (som jag använt till en del av mina djur). Dock upptäckte jag för ett tag sedan små (rejält små, bara några mm eller så) skalbaggar i den lådan.

Jag har såklart slutat ge det till djuren sedan upptäckten, men lät lådan vara. Bland annat för att jag tänkte att jag skulle försöka ta reda på vad det rör sig om för kryp osv. innan jag kastar ut den.

Nu har det gått ganska lång tid sedan jag upptäckte att det kröp i lådan men p.g.a. diverse annat jag haft att göra osv. så har det inte blivit av innan att jag har fotat ordentligt osv för att försöka ta reda på vad det är för art m.m. 

De har förökat sig "ganska" explosionsartat så nu kryllar det verkligen i lådan. Innan såg jag en och annan i lägenheten och det tog ett tag innan jag insåg varifrån de små skalbaggarna jag hittade i burarna/runt om burarna ibland kom i från. Nu syns det väldigt tydligt så det var ganska lätt att få de på bild. 

Någon som vet vad det är för något?


Kan man ge de (skalbaggarna alltså samt ev. larver...har dock ej sett några sådana, men de måste ju finnas, antar att de är små) till något djur? Tänker typ. till spiderlings "slings" eller dylikt. 

Tänkte att jag frågar om de kan vara till någon "nytta" innan jag kastar ut hela min ofrivilliga odling. Bör jag frysa de eller så innan jag kastar bort de i soporna i så fall (tänker om de kan överleva/sprida sig eller så) eller räcker det att bara kasta de? 

Mvh/Animallover_1984


3061
2321
Tropfrog:
Jag hade inte en aning själv. Men googlade lite åt dig :)

Hittade något som heter plattbaggar som tydligen är ett problem i spannmålssilos nu för tiden. Larverna ligger inuti kornen och äter sig utåt. Skulle kunna vara såna?

www.anticimex.com/sv-se/skadedjursproblem/identifiera-skadedjur/plattbaggar/

Mvh
Magnus

179
260
MartinJ:
Både dina bilder och beskrivning låter verkligen som en av de två mindre mjölbaggsarterna; kastanjebrun mjölbagge eller rismjölbagge. Jag har haft sådana själv hemma som kom från en beställning av foderkackerlackor, och det drödje inte allt för länge innan de fanns i skafferiet, både bland mjöl- och grynprodukter samt flingor och müssli. Jag skulle försluta odlingen ordentligt, frysa in, och sedan kasta. Efter det skulle jag personligen sannera köksskafferiet noggrant, men om du har tur så har de inte spridit sig från odlingen.

Det kan vara plattbaggar också, som Tropfrog föreslår, men de har i regel betydligt mer sågtandat pronotum.

EDIT: Kan tillägga att jag försökte mata jungfrugeckos med dessa, men det gick inte alls hem. Så fort de bet tag i dem, så släppte de baggen direkt. Kackerlackor, bananflugor och bönbaggar gick däremot utmärkt. Det kan såklart bara ha varit våra ödlor, och det säger såklart inget om hur det går att mata spindlar med det, tänkte bara fylla på med den erfarenheten.
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild