Grodor ser färger i kolsvart mörker - Intressant:)

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1

278
47
Boboo:
Hejsan

Äger 3st Litoria caerulea och började undra hur grodrna fångar foder i total mörker, hittade jag en artikel från en forskare se nedan,,


Grodor ser färger i kolsvart mörker
Ett forskarteam i Lund har upptäckt att grodor och paddor har en unik förmåga att se färger i totalt mörker. Tillsammans med kolleger i Finland och Ryssland har man bevisat att dessa amfibier har en biologisk fördel som ingen hittat hos något annat ryggradsdjur, inklusive människan.


De flesta ryggradsdjur, även människan, har två typer av synceller i ögats näthinna, dessa kallas tappar och stavar. Det är tapparna som gör att vi kan se färger, men det krävs rejält med ljus för att det ska fungera. Vid exempelvis natt utan månbelysning tar stavarna över så att vi kan se konturer och hjälpligt ta oss fram ändå.
Det som skiljer grodors och paddors synutrustning från andras, är att de förutom tappar, har stavar med två olika känsligheter.
Detta faktum, som är välkänt i forskningsvärlden, har gjort att man velat pröva om groddjurens mörkerseende till skillnad från andras, även innehåller färger.
– Det vi har visat nu är att grodorna faktiskt använder stavarna för att se färger i mörker.
Almut Kelbers grupp har länge haft kontakt med forskarkolleger i Helsingfors och i Vladivostok angående synforskning på djur. I tidigare studier har man undersökt förmågan till färgseende hos bland annat nattfjärilar och geckoödlor. Även dessa har visat sig kunna se färger i sämre ljusförhållanden än människor kan, men grodor och paddor är klart överlägsna.

Hoppas ni får en fin maj
b

165
93
Sockerfar:
man blir alltid positivt överraskad av naturen och hur långt före dem ligger i många saker
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild