Har någon haft samma problem?

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 6

2048
773
psyjoh:
Köpte våra skäggisar för en månad sen. Första dagarna var de framme men sen blev dem jätteskygga och har gömt sig av och till sen dess. Dem är kläckta i december. På kvällarna kommer de fram en runda och en liten runda under dagen. Pratade med en reptil veterinär som sa att det var stress efter flytt från två terrarie. Vi skulle täcka för terrariet 3-5 veckor och låta dem vara helt. Har haft förtäckt två veckor nu. Hanterar dem så lite som det går. Tempen och maten är rätt. Har skrivit på ett par andra forum men inte hittat någon med samma erfarenhet. Ska vi bara vänta ut det eller ska vi börja hantera dem och vänja dem vid oss. Dem äter och växer bra. Bara att dem är livrädda för oss. Den största av dem har börjat lugna sig lite men den andra är som en rädd liten mus. Tacksam för råd och tips och hoppas någon har haft samma problem som oss och fått rätt på det. 

Mvh Johan

16
0
SaraM:
Min kille har en skäggagam. (och sedan har vi en varsin kameleont.) Låt det vara täckt för terrariet ett tag till som veterinären sa så att de får tid att vänja sig vid sin nya milljö. Sedan när ni matar dem, låt dem se att det är handen som kommer med maten så att de förknippar er (handen) med något positivt. Och sedan handmata gärna med något litet dagligen när ni har kommit så långt. Det krävs tid och tålamod :). Prata med dem innan och när ni hanterar dem. De är ju så små, behöver säkert bara tid att vänja sig :).

Bruno (skäggagamen) hade nyligen problem med att vara utanför terrariet i lägenheten, han bara låg som fastfrusen på golvet. Men han höll alltid på att krafsa på glaset och man märkte att han ville ut. Men så kom vi på att det var när man lyfte iväg honom någonstans. Nu har min kille lagt ut som en trappa så att han kan klättra ut själv, och då älskar han att vara ute :). (ett litet tips för framtiden kanske.)

Lycka till!

150
13
Hillmans:
Hej!
Hur menar ni med övertäckt terrarie? har aldrig hört talas om detta så är nyfiken.

Saram, smart ide med trappa till ödlan :)

Mvh Hillmans

2048
773
psyjoh:
Inte övertäckt. Förtäckt för glasen, så de får lugn och ro där inne utan någon insyn/utsyn. Verkar ha hjälpt på min ena iaf. Fick den att äta zoophobas från handen precis. Vill inte ta syrsor eller sallad än. Men den andra är rädd som en liten mus. Blir bara nöjd om den vågar vara framme. Får väl låta den vara ifred ett tag till då. Brukar unga skäggisar vara så nervösa?  Har hört både och. Detta är mina första så har ingen erfarenhet från dem. Har dock haft en del andra reptiler innan...

1159
624
Temla:
Jag är absolut ingen expert men har haft ett 20-tal skäggisar boende hos mig. Vad jag tycker låter lite märkligt är att de var framme och tydligen rätt så orädda när du först fick dem och sedan blev rädda. Kan de ha blivit skrämda av något i ditt hem t.ex. av en hund, småbarn etc? 

När du säger att de gömmer sig.. menar du att de inte sitter under värmelampan på dagarna? 

Vad har du för lampor och temperaturer i terrariet?  Vet att du skrev att allt sådant var bra, men det du tycker är bra kanske inte andra tycker är lika bra och det är svårt att ge råd utan sådan information.  Har du några bilder på terrariet uppladdade så vi kan se hur det är inrett.  Tycker det låter lite konstigt att båda dina ungar är så rädda av sej. Lite därför jag frågar om temperaturer och lampor också.... ifall de undviker att komma fram pga av att nåt är fel där.  

Men det är klart att de kan vara stressade över flytten. Isåfall så blir det ju bättre om några dagar. Bara att lämna dem ifred tills de vant sig med den nya miljön. 

2048
773
psyjoh:
Temla för att svars på dina frågor så ligger tempen på värmeplatsen just nu 40.7 och runt 36 på ena sidan och kalla tempen står på 28..

Är inrett med två korkbarksstockar, två grottor och sand och majsflis i botten.. ett par plastväxter med.. 
När vi hade haft dem i nästan en vecka flyttade dem över i ett större terrarie då vi ej hade det hemma tidigare.

1159
624
Temla:
Tror inte att de gömmer sej pga temperaturen, men jag skulle sänka tempen lite.  Faktabladet/skötselråden om skäggagamer här på terrariedjur är bra. Där står bl.a. att läsa om tempen: 

Temperaturen ska vara 25-27°C på den svala sidan och 30°C på den varma. Solplatsen ska ligga runt 37,5-39°C. Luftfuktigheten ska ligga runt 30-50%. Antal soltimmar bör under sommaren ligga på 15 timmar, under vår och höst 12 timmar och under vintern 10 timmar.

 Har dom tillräckligt ljust?  Vilken typ av UVB lampa/lysrör? Vilket avstånd är det mellan UVB källan och ödlorna?

Tycker fortfarande att det är konstigt att dom var orädda när dom flyttade in och plötsligt blev rädda efter ett tag. Vad dom t.ex. ok i det gamla terrariet? Om så är fallet kanske det är något i det nya terrariet som skrämmer? Är det mycket glas i nya terrariet så dom ser sin egen spegelbild hela tiden? Är det något utanför terrariet som kan skrämma dom... mycket aktiviteter/spring, hundar, katter, barn som kanske knackar på glaset  etc etc.  Ser dom fåglar som flyger utanför (om terrariet är placerad nära ett fönster)? 


2048
773
psyjoh:
Drog ner 25w på värmelampa idag. Nu ligger solplatsen på 39.4. 
De började bli skygga efter två dygn ungefär. Hörde av en annan att de kan bli så ibland. De är nyfikna i början men kan bli lite skygga? Jag har ingen aning. Vi har inga andra djur men däremot tre barn. Så här är mkt liv och rörelse. Dem står ändå på ett av de lugnaste ställena i lägenheten. Så finns ej så mkt att göra åt det. Barnen går inte dit efter att dem blev skygga utan vår tillåtelse. Har problem med luftfuktighet. Får max upp den till 30. Under dagen mellan 10-20. Har försökt med allt, vet att det är på tok för lågt. Har nättak och täckt över 3/4 men det gick inte upp mer än 10%

Något tips?

Får spraya vatten ca. 3 ggr om dagen för att det ska hålla någorlunda. Vi har även luftfuktare. Pga. min sons astma men det verkar ej som det påverkar något...

2048
773
psyjoh:
Angående lamporna har jag en ramp med kompakt lysrör. 2x10.0 uvb och 2x2.0 uvb + uva. Ca. 45 cm från ödlorna. 

Så hur ska vi gå vidare nu?
Ska vi börja hantera dem lite mer eller låta dem vara?
Vill tillägga att jag haft två vattenagamer och tre sköldpaddor innan vi fick barnen men hade aldrig problem med dem. Har även haft 4 gröna anolis och en murgecko men dem är rätt så nervösa av naturen...

2048
773
psyjoh:
Nu när värmelampan varit igång nästan två timmar står tempen på 41.5. Det är väl inte för högt? 
Logga in för att posta i forumet
Sida av 6
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild